Vlnr: organisatoren Open Coffee Annekée Cuppers en Rutger Addink, Jolien Weevers en Marieke Frank in het nieuw ingerichte lokaal. Foto: Jos Betting
Vlnr: organisatoren Open Coffee Annekée Cuppers en Rutger Addink, Jolien Weevers en Marieke Frank in het nieuw ingerichte lokaal. Foto: Jos Betting

Drie keer feest bij Den Diek

Algemeen

LICHTENVOORDE - Tijdens de Open Coffee Oost Achterhoek afgelopen woensdag, werd er taart geserveerd. Open Coffee bestaat deze maand twee jaar en dat mag gevierd worden. Extra feest want het gloednieuw ingerichte lokaal 1 werd geopend en stroomde al vroeg vol. Alsof dat nog niet genoeg reden was voor een feestje konden de bezoekers ook nog genieten van de zojuist afgeronde muurschildering op de buitenmuur van Den Diek.

Door Dinès Quist

Al twee jaar zoeken (startende) ondernemers elkaar, elke tweede woensdag van de maand, op tijdens de goedbezochte open coffee-ochtenden. Met als doel, op een laagdrempelige manier elkaar ontmoeten, inspireren en netwerken, wat niet zelden leidt tot samenwerking. Aanjager van deze ochtenden is Rutger Addink. Hij is zelf ondernemer en heeft voor deze feestelijke dag een prijsvraag bedacht die precies past binnen het Open Coffee-concept. De winnaar krijgt een maand lang gratis reclame van Addink Media. Eveline Zuurbier was de gelukkige. Waar ze zelf met haar breedhoeklens klaarstond om foto's te maken van de prijswinnaar, moest ze haar camera afstaan en werd ze zelf vastgelegd. Haar cadeau wordt ingezet voor 'Trikker' een online mediaplatform voor Achterhoekers, waarvan Evelien één van de oprichters is.

Opening heringerichte lokaal 1
Een mooie afspiegeling van het succes van de Open Coffee ochtenden, is het opgeknapte lokaal 1. Deze heeft een totale herinrichting achter de rug. Natasja Scharenborg, interieurontwerpster en bezoekster van Open Coffee, is verantwoordelijk voor de metamorfose. Geholpen door Den Diek-bestuurslid Jolien Weevers, creëerde zij een eigentijdse sfeer waar natuurtinten de boventoon voeren. Met de expertise die de ontwerpster in huis heeft wist ze het voor elkaar te krijgen met een moderne look toch de authentieke sfeer van Den Diek te behouden. Met dank aan de vele eigen uren van Natasja en Jolien, sponsoren en bijdragen van ondernemers van Open Coffee kon alles aangepakt worden, van de vloer tot aan de gordijnen.

Street Art
Nadat het gezelschap de binnenboel had bewonderd, wachtte er buiten ook nog een verrassing. Al kon de vijftien meter lange muurschildering op de zijvleugel van het pand niet erg goed geheim gehouden worden. Maar de schildering is af en dat mag gezien worden. Kunstenaar Gijs Scholten is de maker van de dame die verscholen gaat in de organische vormen van de schildering. Een verrassing, wat er op de muur zou komen, was het echter wel. Gijs werkt impulsief, op het moment dat hij het materiaal ter hand neemt, ontstaat het plan pas. Lastig voor de gemeente die project Street Art subsidieert en een groen Lichtenvoorde uit wil dragen, om blind vertrouwen te hebben in de kunstenaar. Maar het resultaat is naar grote tevredenheid. Wethouder Marieke Frank die deze ochtend ook aanwezig is, spreekt haar lof uit. Helaas kan ze de kunstenaar zelf niet feliciteren, hij was verhinderd. Daarnaast mocht Marieke ook nog het eerste exemplaar van 'Kiek op Den Diek' in ontvangst nemen, het drie-jaarverslag over het sociaal cultureel centrum.

Zo wordt Den Diek steeds een beetje mooier. Toch staan de volgende plannen alweer voor de deur. Jolien heeft de laatste zweetdruppels van dit project amper van het voorhoofd geveegd of haar ogen beginnen alweer te glimmen als ze vertelt over de volgende plannen. "Het zou mooi zijn als er meer schaduwplekken komen buiten en een betere verbindingsroute van de sporthal naar het Hof. Ook willen we het grote lokaal aanpakken met het liefst een verrijdbaar podium." Kortom de ontwikkelingen van Den Diek liggen niet stil, dus wordt vervolgd.

Rutger Addink overhandigt de prijs aan winnares Eveline Zuurbier. Rechts: Martin van Laar trok uit de ingeleverde visitekaartjes de winnaar. Foto: Jos Betting
Bloemen en woorden van dank voor Natasja Scharenborg. Foto: Jos Betting
Het gezelschap verzamelt zich bij de beschilderde muur. Foto: Jos Betting
Jolien Weevers spreekt de aanwezigen toe. Foto: Jos Betting
Vlnr: Jolien Weevers, Natasja Scharenborg, Marieke Frank en Marloes van den Berg. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant