Afbeelding

Frank Zand | FVC

Opinie Columns

FVC

Vorige week had ik het over de Bier Experience, dat het tweetalig was. Maar de volledige naam is: Brouwhoes Bier Experience. Drie talen in één naam dus zelfs.

In twee van die talen heb ik examen gedaan op Marianum. Toen nog met lidwoord: het Marianum.
De derde taal heb ik op straat geleerd. Net zoals iedereen nu bijna alles over social media enzo leert op de analoge en digitale straat.
Veel meer dan van themadagen en themaweken over dat soort onderwerpen.

Marianum zonder 'het' dus, waar Thierry Baudet van Forum voor Democratie op zo'n themadebat te gast was. Het schijnt nogal een toestand te zijn geweest, hoorde ik van bronnen, waarvan sommige betrouwbaar.
Ik hoorde dat er geen leerlingen (laten we middelbareschoolleerlingen nou geen middelbareschoolstudenten noemen, hoewel ze in Engeland wel students heten) bij het debat aanwezig mochten zijn. Behalve dan de gefilterde selectie van de leerlingenraad.
Vreemd. Ze deden op die school ook al ingewikkeld over het toelaten van de pers, hoorde ik op de redactieburelen.

Het schijnt dat bovenbal Baudet zich minachtend uitliet over linksig geklede docenten. En dat de rector (rectrice) zich enigszins gedroeg als de directrice van een rooms-katholiek meisjesinternaat uit 1955 waar Elvis Presley met wilde heupbewegingen kwam binnenstormen.

Maar volgens het persbericht van Marianum was het een pittige discussie waar de standpunten voldoende aan bod zijn gekomen.
En als de communicatieafdeling (waaronder ook reputatieschadereparaties vallen) van Marianum dat zegt, dan kon dat best eens zo zijn.

Iemand die ik goed ken, heeft over die Marianum-Baudet kwestie trouwens wat rake dingen getwitterd. De kwestie die begon met een inderdaad nogal suggestief geformuleerde schoolopdracht van een docent en een inderdaad nogal overtrokken reactie van een politicus.

Maar doorrr met die bal ...
Ik vind het wel relaxt kijken naar de WK voetbal zo. Zonder ons. Ik ben wel voor België. Uit een (best representatieve) enquête blijkt dat België favoriet is bij het Nederlandse publiek. Niet qua geloof in wie wereldkampioen wordt, maar qua hoop in wie dat wordt.
Volgens die enquête interesseert bijna niemand van de Nederlanders zich voor de prestaties van het Marokkaanse elftal, ondanks de verwoede pogingen van de staatsomroep.
Best wel jammer, gezien hoe belangrijk een aantal Marokkaans-Nederlandse (of Nederlands-Marokkaanse, who cares) spelers zijn voor Oranje, de halvefinalist van 2014.
Hoe kan dat nou? Dat verschil tussen wat de staat vindt en wat de straat vindt. Misschien iets voor een themajaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant