Fotograaf Rick Mellink legt uit hoe de camera werkt. Foto: Leonie Heutinck
Fotograaf Rick Mellink legt uit hoe de camera werkt. Foto: Leonie Heutinck

Zomerschool op excursie bij Lokalen

Algemeen

LICHTENVOORDE - De Zomerschool voor kinderen van nieuwkomers wil haar leerlingen zoveel mogelijk kennis laten maken met de Nederlandse taal en cultuur. Naast de taallessen gaan de kinderen dan ook regelmatig op excursie. Afgelopen woensdag brachten zij een bezoek aan Lokalen-ruimte voor creatief ondernemen, gevestigd in de oude Rosvoort-school aan de Frans Halsstraat.

Bij Lokalen werken ondernemers met creatieve beroepen individueel aan hun bedrijf maar ook samen voor maatschappelijke projecten. Een mooie manier om in een ochtend kennis te maken met een aantal verschillende disciplines. De jongste kinderen gingen onder leiding van beeldend kunstenaar Dorian Temming en interieurconcept-ontwikkelaar Natasja Scharenborg aan de slag met schilderingen op de muur en op het schoolplein. Michiel Wopereis hielp de wat oudere kinderen bij het maken van een spijkerschilderij. Na deze activiteiten gingen de kinderen rond met de opdracht die zij van de docentes gekregen hadden. Hiervoor moesten de leerlingen allerlei voorwerpen zoeken in het gebouw die ze vervolgens van de bingokaart af konden strepen.

De oudste kinderen kregen van tekstschrijver Annekée Cuppers een rondleiding langs de ruimtes. De jongeren hadden de opdracht meegekregen korte interviews te houden met de verschillende ondernemers. De ondernemers namen op hun beurt de kans waar kennis te maken met de leerlingen en hun achtergronden. In de studio van Rick Mellink volgde de groep een kleine fotoworkshop en de geslaagde ochtend werd afgesloten met een mooie groepsfoto.

De Zomerschool is een initiatief van de gemeente Oost Gelre en heeft tot doel kinderen van nieuwkomers te ondersteunen in het aanleren van de Nederlandse taal en gebruiken. De school kent zo'n veertig leerlingen en de lessen worden verzorgd door (oud-) pabo-leerlingen. Tijdens de zomervakantie verzorgen zij dagelijks taallessen en begeleiden zij de leerlingen tijdens educatieve excursies. Deelname is op vrijwillige basis. De Zomerschool is onder leerlingen erg populair; de gemeente kreeg meer aanmeldingen dan dat zij kon plaatsen. Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers, is de coördinator van de Zomerschool. Lees het interview met haar elders op deze pagina.

Fotograaf Rick Mellink legt uit hoe de camera werkt. Foto: Leonie Heutinck
Fotograaf Rick Mellink legt uit hoe de camera werkt. Foto: Leonie Heutinck
Fotograaf Rick Mellink bespreekt het resultaat van de fotoshoot. Foto: Leonie Heutinck

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant