Gerard Boink (voorzitter Veteranencomité Oost Gelre) en geestelijk verzorger Henk Dekkers (rechts) leggen een krans. Foto: Annekée Cuppers
Gerard Boink (voorzitter Veteranencomité Oost Gelre) en geestelijk verzorger Henk Dekkers (rechts) leggen een krans. Foto: Annekée Cuppers

Drie militairen in Oost Gelre onderscheiden op Veteranendag

Algemeen

OOST GELRE - Afgelopen zaterdag vond in onze gemeente de Lokale Veteranendag plaats. Bij het monument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde sprak onder andere geestelijk verzorger Henk Dekkers over militaire missies die mooie namen hebben maar vaak in oorlogsgebied plaatsvinden en permanent een kras op de ziel van de betrokken achterlaten.

Familieleden die hun geliefde anders terugkrijgen dan ze hem/haar hebben laten gaan. Dekkers riep op de stilte te verbreken en gevoelens van machteloosheid en morele verwondingen bespreekbaar te maken. Hij legde een krans, samen met de nieuwe voorzitter van het Veteranencomité Oost Gelre, Gerard Boink. De vier dochters van oud-voorzitter Aloys Roemaat waren hierbij ook aanwezig.

Na de ceremonie bij het monument ging voor genodigden het officiële gedeelte verder bij De Koppelpaarden. Al eerder hadden de heren Martin Krabbenborg, Peter Griess en Wim Meuleman er voor gekozen het draaginsigne Nobelprijs VN-Militairen opgespeld te krijgen bij het Veteraneninstituut in Doorn. Zaterdagmiddag was het de beurt aan Theo Lurvink, Ferdinand Schutten en Eddie Rondeel na afloop van de ceremonie bij het monument aan de Dijkstraat. Zij ontvingen deze onderscheiding voor veteranen die deelgenomen hebben aan VN-vredesmissis tussen 1948 en 1988 uit handen van burgemeester Bronsvoort. Tussen 1979 en 1985 hebben 10 veteranen uit de gemeente Oost Gelre deelgenomen aan UNIFIL missies.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant