Boh Foi Toch tijdens Roomse Herrie, op het hoofdpodium.
Boh Foi Toch tijdens Roomse Herrie, op het hoofdpodium. Foto: Roomse Herrie

City-Lido 50 jaar

Algemeen

'We willen mensen het gevoel geven dat ze hier welkom zijn'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Boven de ingang staat geschreven 'duizendmaal welkom'. Voor degenen die de zaak met enige regelmaat bezoeken een bevestiging van de realiteit. CityLido staat bekend als bijzonder gastvrij. De horecagelegenheid kent een oorsprong als parochiehuis. Altijd een ontmoetingsplek van mensen, dus, met nog steeds de gemoedelijke sfeer en zelfde gastvrijheid. Deze week bestaat CityLido vijftig jaar en is het 25 jaar geleden dat het werd overgenomen door de familie Venderbosch.

Teun Gerretsen
Als Parochiehuis St. Joseph midden jaren zestig een blok aan het been wordt van de Calixtusparochie, maakt de pastoor hier melding van tijdens de zondagspreek. Teun Gerretsen, dan uitbater van hotel De Pelikaan, trekt de stoute schoenen aan en gaat richting de pastoor om het pand te kopen. Even ligt de zaak moeilijk bij het kerkbestuur maar dan mag Gerretsen het pand kopen. Op 17 september 1968 wordt City Centrum geopend. Al drie dagen eerder wordt er echter al het 50-jarig bestaan van sv Grol gevierd. In november 1968 vinden er ook de pronkzittingen van CV De Knunnekes plaats. Tot en met 1981 blijven Teun en Lenie Gerretsen uitbaters van het bedrijf tot Teun dat jaar plotseling overlijdt en zoon Theo, dan 24 jaar, de dagelijkse gang van zaken over neemt, samen met echtgenote José. Het danspaleis heet dan inmiddels CityLido. April 1993 wordt het bedrijf verkocht aan Grolsch, dat de zaak op haar beurt doorverkoopt aan de familie Venderbosch, uitbaters van de Radstake in de Heelweg bij Varsseveld. Robert Venderbosch en zwager Erwin de Roo gaan de zaak runnen, waarbij Robert na een aantal jaren terugkeert naar De Radstake om daar de horeca voort te zetten met zijn ouders.

Artiesten
Honderden grote artiesten en bands treden er door de jaren heen op, tienduizenden duizenden jongeren uit de gehele regio ontmoetten er elkaar en vele huwelijken en relaties kennen het Grolse uitgaanscentrum als begin van iets moois. Als Groenlo in de jaren 80 het predicaat Las Vegas van de Achterhoek krijgt, heeft het uitgaansleven in Groenlo, lees CityLido, zelfs een aantrekkingskracht vanuit heel Nederland, niet in de laatste plaats door camping Marveld, dat in dezelfde periode jongeren uit geheel Nederland trekt. Huub van de Lubbe, frontman van De Dijk, noemt CityLido liefkozend het 'Paradiso van het Oosten.' De zaal wordt alom geprezen. Zo merken ook De Knunnekes tijdens hun buutavonden. "Wat jullie bieden is enorm, maar de zaal die jullie hebben is helemaal uniek. Dat heeft niemand", zo melden gasten van buiten regelmatig.

Keukentafel
Erwin de Roo kan zich nog goed herinneren hij hoe alles in een korte tijd zijn beslag kreeg en hij van politieagent ineens horecaondernemer werd. "Cees van de Zandt, vertegenwoordiger van de Grolsch destijds, kwam bij de Radstake in de keuken aan tafel zitten met de vraag of de Radstake genegen was om CityLido te huren. Robert en mijn schoonvader zijn wezen kijken en vroegen mij, of ik interesse had om mee te doen. Ik was zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging. Voor ons was koop een veel interessantere optie. Binnen anderhalve maand was alles geregeld." De overname vindt plaats in een goede tijd. "Het was een erg goede tijd toen met zowel de zaterdagavond als de zondagavond open. We hebben er ook veel in geïnvesteerd, want we wilden ook graag de feesten en partijen terug die allemaal afgestoten waren. Ook het verenigingsleven was helemaal weg. Wij stonden daar weer voor open. We zijn altijd blijven investeren." Feesten en partijen kwamen terug, verenigingen kwamen uit zichzelf en in 2000 werd Irish pub The Temple Bar gerealiseerd.

Midden eerste decennium deze eeuw werd een omslag in uitgaan geconstateerd. "Er was minder jeugd, wat later weer toenam. Ook nu zie je weer dat schoolklassen kleiner worden. Ondertussen probeer je nieuwe concepten uit, zoals The Pianohouse en avonden met een thema, zoals 80's/90's, Teenageparty's. Andere doelgroepen aanspreken met evenementachtige beleving." De opwaartse lijn was snel weer ingezet en oude tijden herleefden weer op zaterdagavond met hele rijen jongeren, tot voorbij de kerk, die zich opmaken voor een avondje City.

Nieuwe dingen ontwikkelen
Naast eigen concepten staat de Roo open voor allerhande initiatieven uit de samenleving zelf, waar het bedrijf zelf middenin staat door haar karakter. "Dat is inderdaad zo. Ook proberen we nieuwe dingen te ontwikkelen, uit te werken, samen met anderen. De jongens van Magic zijn hier begonnen, we hebben twee keer de grote popreünie Roomse Herrie hier gehad. Daarnaast hebben we meerdere zalen, in meerdere groottes en we zijn zeer flexibel. Alles is passend te maken voor elk evenement. Facilitair hebben we natuurlijk al veel te bieden. Onze eigen norm ligt al heel hoog voor wat betreft techniek en video. Dat is onze standaard en een grote kracht." Kracht van het bedrijf is ook dat men graag meedenkt bij het vormgeven van evenementen, zonder direct over de zakelijke kant te praten. "Als het hier goed gaat kun je ook wat terug doen naar de gemeenschap. Dat is onze stelling. We willen mensen het gevoel geven dat ze hier welkom zijn, willen dat ze zich hier prettig voelen. Het is mooi om te zien dat je eerste gasten inmiddels alweer kinderen hebben die hierbinnen komen."

Plannen
In het kader van blijvend vernieuwen, je zelf onderscheiden, zijn er ideeën te over. "We willen nog graag in de zomermaanden wat daghoreca doen, zondagavond zijn we al open, misschien een evenementje hierbuiten op het plein, of iets op de zondagmiddag, maar dan in een spontane setting." Op 22 september vindt in het kader van het jubileum de Woodstock-avond plaats, 29 september 80's/90's, 20 oktober een Trip to Trip/Fasten your Seatbelts-avond. Verder 24 november De Paloma's, 1 december de Euro's en 15 december The Dirty Daddies.

Hieronder enkele willekeurige CityLido stappers, uit verschillende generaties, over hun gevoel bij City-Lido.

Loran Hoitink (20), Groenlo
"Bij Groenlo denk je aan City-Lido, zowel met carnaval, als de zaterdagavonden stappen en de verschillende privéfeestjes. Er hangt een gemoedelijke, Grolse sfeer waarbij je je altijd welkom voelt. Vele leuke momenten zijn hier vastgelegd op camera. Gezellig personeel achter de bar en het vriendelijke gezicht van Erwin bij de ingang maken de avond compleet. Mijn mooiste herinneringen zijn met de carnaval, dan ben ik dagelijks in het 'Knunnekes Hoes' te vinden. Geweldig! City Lido is een begrip in Groenlo, bij jong en oud."

Paul van Druten (57), Lichtenvoorde
"Iemand zei me, in 1975, daar beneden, dat Lido betekent 'Liefde In De Ondergrondse'. Daar had ik mijn grote twijfels bij tot ik mijn eigen vrouw daar ontmoette. Dat deed me bijna twijfelen. Wat ik me ervan herinner, tja: warm, donker, disco, eerste kussen met mijn meisje. Maar ook met mijn beste maatje André samen op de dansvloer 'Paradise by the Dashboard Light' meeblèren. Kortom een prachtige tijd met louter toffe herinneringen. Af en toe een betjen te dikke thuuskomm'n, tja dat ook!"

Theo Kuiper (67), oud-dj van CityLido
"In 1972 ging ik van start bij de Lido. Teun Gerretsen zag dat wel zitten, maar ik had drempelvrees. Zo gezegd, zo gedaan, en met succes. Het mooiste bedrijf waar ik mocht werken. Van Teun kreeg ik nog de artiestennaam Lido Theo. Ook KRO DJ Peter van Bruggen kwam een kijkje nemen en toen mocht ik aan zijn Radio de Zwarte Roos op Hilversum 3 meewerken. In de jaren 80 nog een comeback gemaakt in de geheel verbouwde Lido. Het was een pracht tijd, ook door de muziek die er toen gemaakt werd. Een unieke zaak."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant