Marjolein Houwer (l) en Karin Reumer met de afbeelding 'De kinderspelen' van Bruegel, mogelijke inspiratiebron voor de (nieuwe)binnenstadgroepen. Foto: Kyra Broshuis
Marjolein Houwer (l) en Karin Reumer met de afbeelding 'De kinderspelen' van Bruegel, mogelijke inspiratiebron voor de (nieuwe)binnenstadgroepen. Foto: Kyra Broshuis

Slag om Grolle pakt uit met beurs en lezing Rijksmuseum

Algemeen

GROENLO - Met nog een jaar te gaan voor de zevende editie, pakt de organisatie van de Slag om Grolle aanstaand weekend alvast flink uit. Bij De Mattelier wordt een beurs gehouden in combinatie met een bijzondere lezing van het Rijksmuseum.

Door Kyra Broshuis

Rijksmuseum en NTR
Marjolein Houwer en Karin Reumer van de organisatie van de Slag vertellen: “Dit hele jaar staat in het teken van de Tachtigjarige Oorlog en door het hele land heen wordt er aandacht aan besteed. Het Rijksmuseum heeft een bijzondere tentoonstelling samengesteld en de NTR zendt een serie uit over het leven tijdens de oorlog. De uitzending van 2 november gaat grotendeels over Groenlo. De serie geeft een heel ander beeld van de oorlog, minder geromantiseerd. Hier in Groenlo bijvoorbeeld merkte men niets van de Gouden Eeuw, hier was het armoe troef.”
Aanstaande zaterdag komt Stephanie Archangel, een van de conservatoren van de tentoonstelling, een lezing geven. “Zij gaat in haar verhaal dieper in op bepaalde onderdelen van de tentoonstelling van het Rijksmuseum die een link hebben met Groenlo.”

Beurs met info over eten en authenticiteit
Houwer en Reumer wilden graag een beurs verbinden aan de lezing. “Dit is natuurlijk een mooie verdieping en een unieke samenwerking. Bij de vorige edities van de (kleding)beurzen voor de Slag kwamen er al veel vragen over het reilen en zeilen van de gewone burger in de tijd. We willen het graag wat breder oppakken. Daarom is er zaterdag onder andere uitleg over het eten in die tijd door Ria Olyslager. Joop Hubers en Godfried Nijs zullen vertellen over de authenticiteit van kleding en gebruiksvoorwerpen.” De organisatie van de Slag hecht veel waarde aan kwaliteit en wil het evenement zo waarheidsgetrouw mogelijk neerzetten. Dat vereist heel wat van de deelnemers. “Die authenticiteit is heel belangrijk. We doen dat al heel goed en we willen de kwaliteit hoog houden. Het moet zo zijn dat bezoekers én deelnemers een levend geschiedenisboek instappen.”

Handelaren
Er zullen verschillende handelaren aanwezig zijn op de beurs met stoffen en patronen, maar ook met boeken met recepten, en met informatie over en benodigdheden voor ambachten uit de zeventiende eeuw. Om de deelnemers aan ‘het leven van alledag’ te inspireren hangt er een replica van ‘De kinderspelen’ van Bruegel, waarop tientallen spelletjes te zien zijn. “Het zou mooi zijn als groepen dat oppakken. We willen het niet voorkauwen, maar we willen de groepen wel inspireren. Er is zo veel mogelijk.” Volgens Houwer en Reumer is er nog volop plek voor nieuwe groepen in de binnenstad. “We zullen zaterdag ook laten zien waar we nog graag wat meer groepen willen hebben. Het is de bedoeling om de binnenstadgroepen wat meer te spreiden over de stad. We gaan wat minder straten inzetten maar die willen we wel goed presenteren.” Groepen die nog geen idee hebben wat ze willen uitbeelden, zijn zaterdag van harte welkom. “We zien het steeds meer gebeuren dat groepen contact met elkaar zoeken om het evenement nog mooier neer te zetten. Zo geven zo ook adviezen aan elkaar. Vorig jaar bijvoorbeeld liepen kinderen van de ene groep met plastic patatbakjes rond.. Een andere groep gaf de tip om de friet in een houten kom te doen. Mooi dat dat zo opgepakt wordt.”

Met dank aan Van der Pluijm
De Slag om Grolle is al jarenlang een ongekend succes en is het grootste 17de-eeuwse evenement ter wereld. “Er is altijd veel aandacht voor wat er in de grote steden gebeurde in die tijd. Dankzij Grollenaar Joep van der Pluijm is de geschiedenis van Groenlo en de Achterhoek nu ook veel bekender. Hij heeft zich er echt zijn hele leven hard voor gemaakt om aandacht te krijgen voor wat er hier in het oosten van het land gebeurde. De Slag om Grolle is een prachtig evenement geworden dat echt gedragen wordt door de inwoners van Groenlo. Daar mogen we ongelooflijk trots op zijn.”

De beurs van de Slag om Grolle is aanstaande zaterdag 20 oktober bij De Mattelier aan de Mattelierstraat in Groenlo van 13.00 tot 16.00 uur. Om 14.00 uur start de lezing van het Rijksmuseum en aansluitend is er een compilatie te zien van uitzendingen van de NTR over de 80-jarige oorlog met hierin veel aandacht voor Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant