Algemeen bestuur GUV Goede doelen fonds, van links af Gerrit Bultman, Theo Teunissen en Marco van Lochem.Foto: Bert van Asselt
Algemeen bestuur GUV Goede doelen fonds, van links af Gerrit Bultman, Theo Teunissen en Marco van Lochem.Foto: Bert van Asselt

GUV Goede doelen fonds opgericht

Algemeen

'Steun vanuit fonds puur voor regio'

Door Karin Stronks

REGIO – In juni is de stichting GUV Goede doelen fonds opgericht door Marco van Lochem, initiatiefnemer van de AFM Kinderhulpweek, en Bert van Asselt, directeur van GUV. Marco van Lochem legt uit: "GUV Goede doelenfonds is een voortvloeisel uit de AFM Kinderhulpweek, puur regionaal, voor een bredere doelgroep en het hele jaar door actief. In september zijn we begonnen met Facebook en de website om meer bekendheid aan de stichting te geven, inmiddels hebben we de ANBI-status gekregen. De opbrengst van de AFM Kinderhulpweek van dit jaar gaat naar het GUV Goede doelenfonds. Vanaf 2019 zullen we aanvragen gaan steunen."

Regionaal
De AFM Kinderhulpweek werd in december 2016 en 2017 gehouden in samenwerking met het Nationaal fonds Kinderhulp (NFK). Beide acties waren zeer succesvol, vorig jaar werd ruim 53.000 euro binnengehaald, mede door een sportieve actie van atletiekvereniging AVA'70 en steun van vele donateurs. Marco van Lochem geeft aan: "Kinderen in armoede uit onze regio zijn hiermee enorm geholpen, maar er zal ook een deel van de opbrengst naar andere delen van ons land zijn gegaan, NFK is natuurlijk een landelijke organisatie. Na de tweede AFM Kinderhulpweek zijn we gaan nadenken, wat kunnen we nu doen, hoe trekken we de actie breder en regionaal? Ik ben met Bert van Asselt gaan praten en hij liep met dezelfde gedachten rond. Zo is de stichting GUV Goede doelen fonds ontstaan."

Alle geledingen
De stichting Goede doelen fonds richt zich op humanitaire initiatieven voor mensen die het moeilijk hebben. Marco: "Het Goede doelen fonds is er voor kinderen, jongeren, gezinnen en ouderen, in al deze geledingen kunnen mensen het moeilijk hebben. Armoede, ziekte, eenzaamheid, tegenslagen of sterfgevallen zijn enkele voorbeelden waardoor mensen in de knel kunnen raken. We richten ons voorlopig op aanvragen vanuit organisaties of instellingen, we zijn nog aan het brainstormen over mogelijkheden om ook criteria voor particuliere aanvragen in kaart te brengen."

Voorbeelden van aanvragen
De aanvragen kunnen zeer divers zijn, Marco noemt enkele voorbeelden: "De Bredevoortse motorclub (BMC) houdt een toertocht voor cliënten van Dr Jenny in Dinxperlo. Tientallen motoren en oldtimers nemen ouderen mee en onderweg wordt er een paar keer gepauzeerd voor koffie en een pannenkoek. Een speeltuinvereniging wil een gezellige middag organiseren voor kinderen uit armoedige gezinnen met een drankje en hapje. Of een buurtschapshuis is van plan om ouderen een leuke avond te bezorgen met spelletjes of meezingen met een koor. Voor dit soort projecten kan men een aanvraag doen voor een bijdrage uit het Goede doelen fonds."

ANBI-status
Het dagelijks bestuur van de nieuwe stichting bestaat uit voorzitter Marco van Lochem uit Aalten, penningmeester Gerrit Bultman uit Winterswijk, Lichtenvoordenaar Theo Teunissen is secretaris. "Stichting Goede doelen fonds bestrijkt het hele werkgebied van GUV. We hebben de ANBI-status kort geleden ontvangen en vanaf volgend jaar gaan we aanvragen honoreren. Mochten we aanvragen ontvangen die niet direct onder onze criteria vallen dan kunnen we de aanvrager doorverwijzen naar een instantie of overheid. We onderhouden goede contacten met de gemeente, de diaconie en humanitas. Bert van Asselt is inderdaad mede initiatiefnemer maar hij is geen bestuurslid. GUV heeft een controlerende rol", aldus Marco van Lochem.

AFM Kinderhulpweek
Dit jaar wordt de derde editie van de AFM Kinderhulpweek gehouden, de opbrengst is bestemd voor het nieuwe fonds. "Het grote voordeel is nu dat de opbrengst geheel naar mensen uit onze regio gaat. En de doelgroep is breder getrokken door het fonds", zegt Marco. Hij vervolgt: " Natuurlijk kunnen particulieren en bedrijven een bijdrage doen, dat kan nu het hele jaar door. Als verenigingen en scholen acties willen opzetten om stichting Goede doelen fonds te steunen zou super zijn, hoe meer hoe beter! In december hopen we weer op een mooie en succesvolle AFM Kinderhulpweek die van 18 tot en met 22 december wordt gehouden."


www.guv.nl/guvgoededoelenfonds

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant