Marcel Eekelder blijft betrokken bij de club. Foto: PR
Marcel Eekelder blijft betrokken bij de club. Foto: PR Foto: PR

'Ik laat met een trots gevoel een hele mooie club achter'

Algemeen

Marcel Eekelder voorzitter Longa'30 af

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - In 2002 werd hij er bestuurslid. Sinds zoon Erwin in 1992, en later zoon Maarten, het oranje-witte tenue gingen dragen, trad Marcel als vrijwilliger toe tot het vrijwilligerskorps. Toen zoon Maarten in de C-jeugd ging spelen, stopte Marcel als leider en volgde hij Bertus Hogenelst op als bestuurslid, vanuit de Accommodatiecommissie.

"Bertus vroeg me of dat iets voor mij was. Ik heb me altijd geërgerd aan de rondwoning en oude kleedkamers die er stonden. Er waren plannen om dat uit te breiden. Dat vond ik helemaal niks. Met Harrie Minkhorst, die ook in het bestuur zat, ben ik aan de gang gegaan een groot integraal plan op te zetten. In 2004 zijn we begonnen met bouwen, hadden het eerste kunstgrasveld in de Achterhoek. Daarna hebben we de kleedaccommodatie gebouwd en in 2009 hadden we de middelen om samen met de KBO de accommodatie onder de tribune onder handen te nemen. Toen Clemens Kortes overleed in 2008 zochten we dus een nieuwe voorzitter. Mensen die we op het oog hadden die wilden niet en die zich aandienden zagen wij niet zitten. Toen ik een keer bij café De Zaak zat met Toon Waalder en Hemmie Wessels, zeiden zij: 'Marcel, er is er maar één die het kan doen, dat ben jij.' Daar heb ik toen serieus over nagedacht, met mijn vrouw besproken en tegen het bestuur gezegd: als jullie er allemaal achter staan, iedereen zijn taken uitvoert, dan kunnen we de klus klaren." Zelf had hij er nooit over nagedacht om de voorzittershamer te gaan hanteren. "De vraag overviel me volkomen. Ik ben druk, maar als voorzitter kun je ook delegeren. Zodoende heb ik de handschoen opgepakt."

Niet uitgekeken
Marcel vertelt niet uitgekeken te zijn op zijn rol als voorzitter. "Ik had nog wel jaren door kunnen gaan, maar dat wilde ik niet. Nieuw bloed is goed. Leo Groeneveld was nummer één op de lijst en ging het doen. Ik heb vertrouwen dat het goed komt, want het staat."
Eekelder is een verbinder. Voorbeeld hiervan is het onder handen nemen van de accommodatie onder zijn bewind. "Door dat plan op te zetten creëerden we meer beleving en binding bij de club. Ik heb vrijwilligers persoonlijk benaderd om met de bouw mee te helpen. Mensen waren op een gegeven moment niet meer weg te slaan. Dat kwam ook door Leo en Paulien te Broeke die maaltijden voor de mensen verzorgden waar je U tegen zei. Zo hebben we 'schwung' in de club gekregen. Ook met mijn kunsten om met de fiets naar Groningen te gaan."
"Met de bouw kwamen ook de prestaties, een goede jeugdopleiding is neergezet, het meisjesvoetbal kwam opzetten en aan de samenwerking met Grol de laatste jaren op het gebied van G-voetbal zie je dat dat ook weer in de lift zit. Het is de kunst de juiste poppetjes op de juiste plek te zetten. Daar heb ik zelf een rol in mogen spelen en daar kijk ik met een goed gevoel op terug. Mensen enthousiasmeren is een kracht van mij. Ik kan goed delegeren, maar ben ook bereid de kar te trekken, de handen uit de mouwen te steken. Je ziet dat mensen dat waarderen. Ik laat met een trots gevoel een hele mooie club achter."
Hiermee zegt hij niets te veel. Mensenmens Eekelder is immers ook een graag geziene gast in bestuurskamers van clubs in de nabije omgeving.

Hoogte- en dieptepunten
Eekelder kende zowel hoogtepunten als dieptepunten. "Hoogtepunten waren de sportieve prestaties: het vlaggenschip van de derde klasse naar hoofdklasse, de bouwactiviteiten. Dieptepunten waren, zonder iemand te kort te willen doen, de overlijdens van oud dagelijks bestuur de BBC, Laurens Kortes, Chris Schrijvers, het afscheid van Walter te Brake, met 1500 man rondom het hoofdveld, supersupporter Hemmie Dekkers en last but not least mijn maatje en sparringpartner Leo ter Bogt dit jaar."

Binding blijft
Binnen stichting accommodatiebeheer blijft Marcel actief als voorzitter. "We zijn bezig met een vitaal en energiezuinig sportpark, er komen zonnepanelen op de tribune, ledverlichting op de twee kunstgrasvelden en binnenverlichting. Ook doen we mee aan het warmwaternetwerk dat van de zuivering komt. Voorzitter zijn kostte veel tijd, maar het levert je ook wat op. Ik ben mijn vrouw en kinderen ontzettend dankbaar dat ik het allemaal heb kunnen doen. En ik blijf supporter. Mijn binding met Longa blijft groot."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant