Afbeelding

'Høken, 't mooiste wat er is'

Algemeen

Normaal-gitarist schrijft nummer voor Normaal-coverband De Kisjeskearls

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Na het openen van de deuren van de Eurostudio is het enkel op het geluid van het ouderwetse rauwe stampwerk afgaan en we belanden in de juiste ruimte. Achter de goede deur De Kisjeskearls, die samen met Alan Gascoigne het nummer 'Høken, 't mooiste wat er is' opnemen voor een speciale aflevering van Paul's Kitchen. Bijzonder om meerdere redenen. Ten eerste omdat de opname zich buiten de beroemdste keuken van de Achterhoek afspeelt. Het meest bijzondere is dat de mannen van de gestampte pot uit Lutten deze keer geen cover van Normaal spelen, maar 'Høken, 't mooiste wat er is', een spiksplinternieuw nummer, van de hand van de meester zelf, Alan Gascoigne, voormalig gitarist van de enige echte boerenrock-formatie. En nog steeds de rechterhand van Bennie Jolink tijdens zijn muzikale activiteiten voor de Pensionado's en zijn eind van deze maand te verschijnen solo-cd 'Bernhard Jolink-Post Normaal'.

'Hulde aan Normaal'
De Kisjeskearls bestaat zeven jaar en omschrijft zichzelf als 'een hulde aan Normaal'. "Het is hoofdzakelijk jaren 70/80 wat we van Normaal spelen, met een klein uitstapje naar de jaren 90. Van de eerste vijf elpees spelen we zeker van allemaal tien nummers. Alan is een jeugdheld van ons," vertelt zanger/gitarist Dennis Pilage onomwonden. Alan kent de mannen al een tijdje. "Toen Dennis nog een broekie was, was hij al een dikke Normaal-fan," weet Alan nog. "Ik zat toen in Normaal. Het was toen al 'høken dit en høken dat' met hem. Hij was er knettergek van en dat is hij nog steeds. En die anderen idem dito." De persoonlijke contacten stammen uit de tijd dat Dennis nog deel uitmaakte van 'JaDatZal'. "We stonden in 2000 in het voorprogramma van Normaal in de Bonte Weever in Slagharen en we speelden tijdens de studiodagen van Normaal, waarbij de bezoekers een rondleiding konden volgen in de studio. Dat contact met Alan is gebleven. Hij heeft ook al een paar keer enkele nummers met ons meegespeeld en we hebben al twee keer Paul's Kitchen gedaan." Dat Alan 'Høken, 't mooiste wat er is' exclusief voor de 'Normaal-tributeband' schreef, was een grote verrassing voor de mannen, maar toch ook heel bijzonder. Alan hierover. "Het is een eigen initiatief van mij. Toen ik met dit liedje aan het prutsen was, het eerste couplet klaar had, dacht ik direct 'dit is een liedje, speciaal voor de Kisjeskearls.' Toen het nummer klaar was, zo'n drie maanden geleden, speelden de jongens in Beltrum, met de Survival. Toen heb ik daar met de jongens afgesproken, ze dit verteld en gevraagd naar deze studio te komen om het nummer op te nemen, want hier kan dat perfect." De mannen reageerden direct enthousiast. Dennis: "Hier zijn we natuurlijk heel erg trots op. Dit is geweldig, en heel bijzonder dat een ex-Normaal-lid een lied schrijft voor een Normaal-coverband. Het is een geweldig nummer. Chuck Berry, rock-'n-roll," is Dennis lyrisch. "We zijn allemaal rockers en daar gaat het allemaal om," vult Alan aan. Of de samenwerking in de toekomst uitgebreid wordt, daar is niet over nagedacht. "Als de jongens een keer in de buurt spelen, dan zit het er dik in dat ik een keer een paar nummers mee ga spelen. Vanavond hebben we ook nog 'Postbode' gedaan. Drie noten en ze deden mee. Hebben we hem helemaal uitgespeeld. Aftikken en goan. 't Mooiste wat er is."

Actief
Alan is op diverse fronten actief als schrijver. Zo schreef hij voor 'rising blueszangeres' AJ Plug uit Grolloo al een nummer en er volgt een tweede song. Met Ralph de Jong nam Alan onlangs een buitenaflevering van Paul's Kitchen op. Deze gig krijgt een vervolg met een avondvullend programma bij Rockcafé Taste in Groenlo, op zaterdag 19 mei. "Voor de nieuwe plaat van Bennie heb ik van acht nummers de muziek en arrangementen geschreven, waaronder ook echt stampwerk en een nummer met een mooie slide, waar ik trots op ben. Het is een mooie plaat geworden. Ook een nummer met een gave riff. Dat is super høken, echt woar," lacht Alan.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant