De vervallen boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt aangemeld als gemeentelijke monument. Foto: Kyra Broshuis
De vervallen boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt aangemeld als gemeentelijke monument. Foto: Kyra Broshuis

Oude boerderij wordt gemeentelijk monument

Algemeen

MARIËNVELDE- De oude boerderij aan de Pastoor Deperinkweg 41 in Mariënvelde wordt een gemeentelijk monument. Dat vertelt wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre. De boerderij is niet meer als boerderij in gebruik en de eigenaar heeft een verzoek ingediend om de boerderij weer als woning te mogen gebruiken én om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Door Kyra Broshuis

Karakteristiek en cultuurhistorisch
Op het perceel is de woning Pastoor Deperinkweg 41 te Mariënvelde aanwezig met bijbehorende bouwwerken. Een van de bijbehorende bouwwerken is de voormalige boerderij die, door bouw van de nieuwe woning, niet meer als woning in gebruik is geweest en dienst heeft gedaan als bijbehorend bouwwerk bij deze woning. Wethouder Marieke Frank vertelt waarom de gemeente mee wil werken aan het verzoek van de eigenaar: “De aanwezige voormalige boerderij met bijbehorend bouwwerk is karakteristiek en cultuurhistorisch waardevol. Daarnaast is ook het ensemble in bebouwing cultuurhistorisch waardevol. Om deze te behouden wordt geadviseerd de bebouwing als gemeentelijk monument aan te wijzen. Hiermee wordt voorkomen dat de bebouwing wordt gesloopt of dermate verbouwd dat de cultuurhistorische waarde zal verdwijnen.De onderhoudstoestand van de objecten, met name de voormalige boerderij, gaat achteruit en het bouwwerk is aan het vervallen, doordat kosten voor onderhoud of renovatie niet opwegen tegen het gebruik als schuur (bijbehorend bouwwerk bij de woning). Door mee te werken aan het verzoek zal de boerderij worden gerestaureerd zodat het ensemble zijn cultuurhistorische waarde behoudt. Zo blijft een unieke boerderij in het buitengebied van Mariënvelde behouden.”

Maatwerk
Het is echter wel zo dat het verzoek niet past in de regels van het bestemmingsplan. “Daarom gaan we nu maatwerk toepassen. Bij maatwerk wordt teruggevallen op het in het bestemmingsplan opgenomen ‘Functieverandering naar wonen’. In dit beleid is aangegeven dat ‘het plan per saldo een positief effect heeft op de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied en de omgeving’. Dit wordt in eerste instantie bereikt door sloop van aanwezige bebouwing. Nu is sloop op dit perceel geen optie omdat de mogelijk te slopen bouwwerken juist cultuurhistorisch waardevol zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant