Herman ter Haar (links) en Anton Hulshof onthullen het eerste paneel. Foto: Annekée Cuppers
Herman ter Haar (links) en Anton Hulshof onthullen het eerste paneel. Foto: Annekée Cuppers

'Corso door de jaren heen' begonnen aan rondreis door de Keistad

Algemeen Bloemencorso Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Negen decennia Bloemencorso op negen panelen. Nou ja, tien om precies te zijn want een standaard dat aan een kant leeg is, lijkt een beetje raar, aldus corsovoorzitter Herman ter Haar. Daarbij bleek er na de oproep in deze krant én een speurtocht op de zolder van corsofanaat Benno van Lochem meer dan voldoende materiaal beschikbaar te zijn voor 10 prachtige panelen waarop de geschiedenis van Lichtenvoords oudste en bekendste evenement in vogelvlucht voorbij komt. Zaterdag vond bij de Bibliotheek in Lichtenvoorde de opening plaats van de tentoonstelling die de komende weken door de Keistad zal reizen.

Door Annekée Cuppers

Na dankzegging aan alle vrijwilligers die hun tijd en energie hebben gestoken in het samenstellen, ontwerpen en produceren van de panelen is het de beurt aan oud-voorzitter Anton Hulshof om het eerste paneel te onthullen. Een paneel met daarop een foto van het bestuur uit 1976 waarvan Anton destijds deel uitmaakte. Resy Oonk, pr-medewerkster van Bibliotheek Oost-Achterhoek is blij met de kleurrijke panelen die verspreid in de bibliotheek staan opgesteld. "Toen ik hoorde over het plan van de reizende tentoonstelling, heb ik ons direct aangemeld. Als we er aan mee kunnen werken om de cultuur van Lichtenvoorde te laten zien, dan doen we dat graag. En het is een mooie gelegenheid voor het publiek om de bieb weer eens binnen te lopen."

'Opgeven is geen optie'
Aan de totstandkoming van de tentoonstelling werkte onder andere de 23-jarige Leonie Boschker mee. Leonie is verantwoordelijk voor de opmaak en uitstraling van de panelen. "Ik volg de opleiding Kunst & Techniek en werk daarnaast als grafisch vormgever. Voor mij is dit werk dagelijkse kost en zodoende ben ik ook gevraagd hieraan mee te werken." Bij Leonie thuis is het ook al corso wat de klok slaat. "Ooit werd ik door een vriendinnetje meegenomen naar corsogroep De Boschkempers en ik raakte direct enthousiast. Lekker met je handen werken in plaats van achter de computer te zitten. Ik vond het vooral leuk dat je direct al veel verantwoording kreeg, dat stimuleerde enorm. Veel mensen denken dat het corsowereldje echt een mannenbolwerk is, maar ik ervaar dat helemaal niet zo. Mijn zus zit ook bij De Boschkempers en we hebben net zoveel in te brengen als de mannen. Ook voor het laswerk draaien wij onze hand niet om. Dat is helemaal niet zo moeilijk, gewoon een kwestie van proberen. We zijn allemaal vrijwilligers en het hoeft niet zo perfect. Juist daardoor krijg je zo'n leuke sfeer. En of je nu het jaar rond betrokken bent of alleen komt helpen tijdens het plakweekend, dat maakt niks uit. Naar het einde toe kan het nog wel eens laat worden. Dan fiets je zondagochtend om 7 uur naar huis en weet je al, dit wordt een zware kermis. Maar ook dat is het corso. Je staat met zijn allen voor dat ene doel; een mooie wagen de straat op krijgen. Opgeven is daarbij geen optie."

Expositie bezoeken?
De expositie staat van 3 t/m 24 augustus opgesteld in de bibliotheek en is daar tijdens openingstijden te bewonderen (van 12 t/m 16 augustus is de bibliotheek gesloten). Van 24 augustus t/m 1 september is de expositie te zien in Antoniushove. Van 2 t/m 6 september in het gemeentehuis en op corsozondag is de expositie te bezichtigen op het tentoonstellingsterrein.

Anton wijst naar de foto waarop hij als jongeman te zien is. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Terwijl de aanwezigen de panelen bekijken maakt voorzitter Herman zich nuttig door het gebak aan te snijden. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Fragment van een paneel. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant