Afbeelding

Column Oerend Smart - Groene straten

Opinie

Smalle straatjes vol weelderige stokrozen en blauwe regen. Ik hou ervan. In Amsterdam, Leiden, Den Haag zie ik ze en kan ik het niet laten om een foto te maken. En in Zuid-Spaanse en Italiaanse steegjes loop ik langs de vele bloempotten die zorgen dat ik blij word, zelfs wanneer het regent. Thuis zocht ik er jaren vrijwel tevergeefs naar. Tot vorig jaar. Opeens poppen ze op: geveltuintjes. Op verschillende plekken in de Achterhoek.

Vorig jaar ging in Silvolde de Marktstraat op de kop. Een herinrichting van de aanloopstraat naar het centrum. Een belangrijke plek voor parkeerplekken. Dus geen ruimte voor groen. Of toch wel? Tijdens het ontwerp proces werd er eerst vooral gekeken naar de praktische wensen, zoals parkeergelegenheid en veiligheid. Pas later komt vanuit de buurt de vraag of er meer groen in kan. Het mag wel iets gezelliger. De werkgroep (met Silvolde aan de Slag, de gemeente en adviseurs van Buro Ontwerp & Omgeving) gaat in gesprek met de bewoners over hun wensen. Wat wil je? Want het voordeel van geveltuinen is, dat je het per huis anders kunt inrichten. Een lange strook, een klein blokje of helemaal niets. En tijdens een burendag verschijnt een grote vrachtwagen vol planten in de straat: iedereen kan zelf kiezen en samen is er gewerkt aan een fijne, gezellige straat. Ook in Groenlo zien we steeds meer groen in de binnenstad. Bewoners in de Lievelderstraat legden samen geveltuintjes aan, gevolgd door de Goudsmitstraat en de Rabeldersteeg.

En er is meer. Wat denk je van een paar stokrozen of pioenrozen in een boomspiegel (de ruimte rondom een boom)? En ken je het project Gewildgroei al? Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie; hét stadsgroen van de toekomst. Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van groen dat goed gedijt in een stedelijke omgeving (we noemen dat al snel onkruid) en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Dit kan anders. We kunnen enorm bezuinigen én meer groen in onze omgeving krijgen wanneer we ruimte bieden aan gewildgroei.

Niet alleen ik wordt gelukkig van een groene omgeving. Vele wetenschappelijke onderzoeken tonen het aan. Groen maakt blij en gelukkig én het zorgt ervoor dat mensen meer gaan bewegen. Daarnaast komen er meer vlinders en bijen. Bewoners komen meer op straat voor een wandeling en een gezellig praatje. Regenwater kan sneller weg en we hebben minder last van hittestress.

Wilt u ook een geveltuin? Dit kan! En daar heeft u officieel geen toestemming voor nodig. Verwijder een rijtje tegels langs de gevel, schep het zand voorzichtig weg tot ca. 40 cm diepte en vul het gat met tuingrond. Pas op voor leidingen en kabels! Pas als het tuintje breder wordt dan anderhalve stoeptegel (ca 45 cm) heb je toestemming van de gemeente nodig. En er moet 1,2 meter (ongeveer vier stoeptegels) loopruimte tot de rand van het trottoir overblijven voor voetgangers, kinderwagens, en rolstoelen. Maar overleg vooral even met de buren en ga dan naar de gemeente. Hoe meer mensen er mee doen, hoe gezelliger de straat. En.. wellicht wil de gemeente de kosten voor de planten wel voor haar rekening nemen.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant