Koningsdag '24 wordt afgesloten met Høken met de Heinoos. Foto: Dinès Quist

Koningsdag '24 wordt afgesloten met Høken met de Heinoos. Foto: Dinès Quist

Centrum van Lichtenvoorde kleurt oranje op Koningsdag

Cultuur

LICHTENVOORDE - Het centrum van Lichtenvoorde kleurde oranje afgelopen weekend. Oranje linten decoreerden het feestplein en een bomvol programma bood vertier aan iedereen. Op Koningsnacht werd het weekend afgetrapt met muziek op het marktplein en in de cafés. Koningsdag startte traditiegetouw met de kinderrommelmarkt. Anderen begonnen de dag met een motortourtocht of een fietsroute. Langs de N18 werd een levensgrote letter O, van oranje, onthuld en een dansvoorstelling was te zien op het marktplein. De vele live bands vermaakten het afgeladen centrum de hele dag door met muziek.

Door Dinès Quist

De parkeerplaats aan de Dijkstraat ligt op zaterdagochtend vol met kleedjes. Kinderen stallen hun koopwaar uit en hopen op goeie handel. Aan de hoeveelheid bezoekers die op de rommelmarkt afkomt kan het niet liggen, want al snel loopt het terrein vol met potentiële kopers. Jolie Klaassen heeft vooral veel boeken te koop en vertelt: “De verkoop gaat nog niet zo hard maar dat is niet erg, alles wat ik niet verkoop zet ik gewoon weer thuis in de kast.” In de verte klinken motoren die gestart zijn met hun toertocht. “Zo’n vijftig zijn er vanochtend vertrokken, dat zijn er wat minder dan andere jaren, waarschijnlijk vanwege de voorspelde buien,” vertelt de uitbater van Tapperij van Ooijen. “De motorrijders moesten zich hier inschrijven en begonnen hun tocht vanaf het Willem Doppenplein.”

Fietsen, dansen en høken
Bij Het Blok konden fietsliefhebbers fietsroutes ophalen om een Koningsroute rijden van 25, 35 of 45 km. “Het loopt best goed, er zijn al zo’n veertig routes opgehaald,” vertelt een medewerkster rond 11:30 uur. In het centrum leven kinderen zich uit op de springkussens, met oud-Hollandsche spelen en ze kunnen zich laten schminken. MOTIVdance start de activiteit op het marktplein met een dansvoorstelling. Daarna volgt er muziek op het grote podium. Het centrum vult zich met bezoekers en al gauw staat het hele marktplein vol. Daarna volgt er muziek van: Hippe Gasten, School’s out, Loco Loco Discoshow, One Eternity en als knallende afsluiter wordt er gehøked op Høken met de Heinoos.

Onthulling van de O
Eerde op de dag werd in de luwte van het feestgedruis ook een klein feestje gevierd. Ter hoogte van de fietstunnel werd een levensgrote O onthuld. De O staat voor ‘oranje’. Het Comité Orange Lichtenvoorde is sponsor van de letter O, dat onderdeel is van de dertien letters die samen het woord ‘LICHTENVOORDE’ zullen vormen. Elke letter heeft een eigen sponsor en aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. De O is de eerste in de reeks van dertien, die onthuld is. Kunstenaar Hamoud Al Hanini maakte het ontwerp van een prachtige leeuw in de Nederlandse driekleur. De letter werd onthuld door de voorzitter van het Comité Orange Lichtenvoorde Martijn Beckhoven, wethouder Jos Hoenderboom en kunstenaar Hamoud Al Hanini.

Rommelmarkt tijdens Koningsdag.
Kinderen worden geschminkt op het kinderpleintje tijdens de Koningsmarkt.
Oud-Hollansche spelletjes tijdens Koningsdag.
Lekker springen op Koningsdag.
Afbeelding
Oud-Hollansche spelletjes op Koningsdag.
Oud-Hollansche spelletjes op Koningsdag.
Line-up op het marktplein tijdens Koningsdag
Feest op Koningsdag bij Tapperij van Ooijen.
O wordt onthuld door rechts: Martijn Beckhoven en Hamoud Al Hanini, wethouder Jos Hoenderboom kijkt toe.
Afbeelding
Gaandeweg de dag loopt de Markt vol met feestende gasten.
Optreden van One Eternity.
Høken met de Heinoos op het podium.
Rommelmarkt tijdens koningsdag '24
Jolie Klaassen in het oranje verkoopt haar spulletjes op de rommelmarkt tijdens Koningsdag

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant