Foto: HelemaalGroen

Foto: HelemaalGroen

'Als je van de natuur houdt ga je er ook voor zorgen'

LICHTENVOORDE - Deze zinsnede past helemaal bij Megchi Broekman (70). Ze woont al jaren in Lichtenvoorde en heeft gewerkt als medisch secretaresse. Inmiddels is ze een actieve zwerfvuilraper, zowel met de groep Schoon Oost Gelre als in haar eentje. In het buitengebied loopt ze graag alleen op te ruimen, soms neemt ze dan de fiets mee. In het centrum raapt ze liever samen met leden van de groep Schoon Oost Gelre. Megchi gebruikt de app HelemaalGroen om haar route te registreren en heeft deze ook geïntroduceerd bij de groep.

Schoon Oost Gelre bestaat uit zo'n 25 leden waarvan een wisselend samengesteld deel elke drie weken op pad gaat voor een schoonmaakronde. Het is een gezellige groep en heel plezierig om bij te horen. Namen de leden in het begin zelf koffie mee voor onderweg, nu worden ze op allerlei plekken uitgenodigd om koffie te komen drinken: in een café, de sporthal, een bedrijf, een school. Echt geweldig en verrassend! De groep ruimt afwisselend in de kerkdorpen van Lichtenvoorde en in Groenlo.

Ooit vond Megchi in een sloot een pistool en meldde dat bij de politie. Die heeft het opgehaald en achteraf vastgesteld dat het een nepexemplaar was. Misschien is het toch gebruikt bij een overval? In plaats van een gang naar de kerk loopt ze graag op zondagochtend een opruimronde. Met zingende vogels erbij geeft dat haar het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. En het wordt lekker schoon waar ze geweest is, dit werk is zelfs een beetje verslavend.

Zo werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen App wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land www.helemaalgroen.nl

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In ons land zijn nu 14.716 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route, dan verveelt het nooit.

In de gemeente Oost Gelre zijn nu 83 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen.