Zo'n 70 muzikanten vormen samen het Oost Gelders Jeugd Orkest. Foto: Henri Walterbos
Zo'n 70 muzikanten vormen samen het Oost Gelders Jeugd Orkest. Foto: Henri Walterbos (Foto: )

Oost Gelders Jeugd Orkest steelt harten publiek

'Het had voor mij wel langer mogen duren'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE-Vrijdagmorgen 11.00 uur zijn het cabaretiers Thijs Kemperink en Frans Michgelbrink die de theaterweide openen met een optreden van het Oost Gelders Jeugd Orkest (OGJO). Een orkest bestaande uit 70 muzikanten in de leeftijd 15 tot 25 jaar uit de Achterhoek en het stukje Twente.

Ruim zeventig jongeren zitten er klaar voor en dirigent Henk-Jan Heijnen staat met zijn dirigeerstokje in de aanslag om af te tikken. Het initiatief is afkomstig van burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre, toen zij in gesprek waren met Gijs Jolink van de Feestfabriek. "Het idee stamt van anderhalf jaar geleden toen we bij Gijs op bezoek waren om te praten over jong sporttalent. Toen zeiden we, laten we het dan ook eens over muziek hebben. Fanfares en muziekverenigingen hebben het niet echt makkelijk. Op deze manier kunnen we het een duwtje in de rug geven," is Hoenderboom blij met het optreden. "Zo kwamen we op het OGJO, maar om het op de editie 2018 nog te verwezenlijken was te kort dag, vandaar dat het voor dit jaar geprogrammeerd stond."

De wethouder is onder de indruk, en met hem het in grote getale toegestroomde publiek. Het is genieten vanaf de eerste toon. Het is prachtig om te zien hoe de jongeren zelf ook genieten van hetgeen ze met elkaar tot stand brengen en van het terecht grote applaus dat hen ten deel valt tussen de nummers door.

'Dit is de basis'
De jongeren zetten met elkaar een fantastisch optreden neer. Met hoofdrollen voor de zeer talentvolle zangeressen Rozemarijn de Vet en Esmee Lepping, die fraaie vertolkingen brengen van onder meer 'Go like Elijah' van Chi Coltrane en 'Why tell me why' van Anita Meijer. Ook muziek- en bandjesliefhebber en -kenner Jan te Kempel uit Aalten is aandachtig toeschouwer en luisteraar. "Dit is echt goed en mooi om jongeren zo met muziek bezig te zien. Kijk hoe ze er zelf plezier aan beleven. Dit zijn jongeren die we later misschien wel weer tegenkomen in bandjes. Dit is de basis."

Mart Hillen
Als verrassing tussendoor is een jonge muzikant ingevlogen die al enkele jaren meer dan verdienstelijk aan de weg timmert. Gitaarwonder Mart Hillen uit Lichtenvoorde. Mogelijk zetten enkele jonge muzikanten uit het orkest achter hem ooit eenzelfde stap. "Ongelooflijk wat hij kan. Ik heb hem al een paar keer live gezien, maar ik sta iedere keer weer verbaasd," kijkt te Kempel terug op 'Classical gass' van het gitaarwonder.
Na afloop stappen de jongeren voldaan en breed lachend van het podium af, op weg naar familie en vrienden. Zo ook Femke Kleijsen (21), normaliter deel uitmakend van Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. "Dit is zo'n supergave deal. Mag je een supergaaf optreden doen en dan ook nog hier rondlopen. Een dikke win-win. We hebben twee keer gerepeteerd. Het begon een beetje onwennig, maar je ziet het orkest dan echt groeien. Je moet eerst best wel wennen, maar dit is zo leuk. Niet iedereen had nog in een orkest gespeeld, maar op een gegeven moment barstte het helemaal los en was iedereen dolenthousiast. Het is zo onwerkelijk dat het alweer voorbij is. Het had voor mij wel langer mogen duren. Het ging best wel goed volgens mij, en er was superveel publiek."

"Het was echt top," vindt ook burgemeester Bronsvoort. "Het is niet voor niets dat ze er geprogrammeerd staan. Gijs Jolink zei niet voor niets 'ze zijn echt goed.'"

Meer berichten