Heino, van alle tijden en generaties

Door Henri Walterbos

'Ik dacht dat hij al lang dood was'

LICHTENVOORDE - "Dat kan alleen hier. Geweldig!" Hennie Schovers geniet met vrouw Betsie van het optreden van Duits Schlagerkanon Heino. Er zullen inderdaad niet veel affiches zijn gemaakt met daarop tegelijkertijd namen als Black Eyed Peas, Boh Foi Toch en Heino. Wel met 'Høken met The Heinoo's', maar zij staan niet bij elkaar in de stamboom, of we moeten 2019 jaar teruggaan. Eerder niet waarschijnlijk. Een andere bezoeker staat eveneens te genieten en zegt vooral verrast te zijn toen hij las dat Heino op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross zou staan. "Ik dacht dat hij al lang dood was," is de man uit Albergen serieus.

De man met de zonnebril begint met onbekender recenter werk maar het publiek geniet met volle teugen en zweept de 80-jarige krasse knar op naar hoge hoogtes. Hij laat zich het applaus en gejuich welgevallen en maakt regelmatig een stap naar voren om zich te laten toejuichen. Als hij zijn gouwe ouwe hit 'Blau blüht die Enzia' inzet is er daverend applaus en blijkt dat Heino met de tijd mee is gegaan, want de nieuwe versies klinken met veel meer elektronica en beats dan uit de tijd waaruit de liederen stammen. Niet iedereen is hier echter blij mee. Ook het echtpaar Schovers niet. "Dat vin'k neet mooi. Hee kump gar neet meer bi-j de hoge tonen," reageert Betsie, ondertussen wel doorfeestend. Later draait ze haar mening bij als de zanger het wel haalt in 'La Paloma'. Het feest is groot. Lange polonaises worden gelopen in het publiek als de klassieker 'Rosamunde' ingezet wordt. Heino pakt groots uit deze middag, met nog geen spoortje van sleet te bekennen, met een uitgebreide band, compleet met blazers, en zangeressen die ook duidelijk van het feestje genieten.

Als de diverse Weerplaza's en Buienradars zware buien met onweer aankondigen keren velen de vrolijk doorzingende zanger de rug toe om alvast beschutting te zoeken. Er wordt geschuild in de diverse feesttenten en verder gefeest met allerhande andere vrolijkheid.

Meer berichten