Slagmoals, altijd actief! Fotograaf: Aad Witteveen.
Slagmoals, altijd actief! Fotograaf: Aad Witteveen.

Slagmoals timmert goed aan de weg

Lichtenvoorde - Je kan het zo gek niet bedenken of Slagmoals heeft het in huis: theaterprojecten, voorstellingen, workshops en acts. Dit driemanschap dat furore maakt met absurdistisch slagwerktheater is net als onkruid: ze vergaan niet en duiken overal op. Met hun logisch opgebouwde stukken krijgen ze het publiek enthousiast aan het rappen of zover dat mensen zelf de instrumenten ter hand nemen

Door Barbara Pavinati


Jos Taken, Robbin Holweg en Arent Jan Bennink zijn de huidige bezetting van Slagmoals en treden sinds 2008 gezamenlijk op. De kiem hiervoor is gelegd in 1993 tijdens de opening van de Swite waar een vierkoppige groep een ludieke act deed. Carnavalsvereniging de Keiensloppers spotte deze dolkomische heren en nodigde ze uit voor een buutavond, waar geheel spontaan de naam Knetterknuppels voor het manschap ontstond. Toen ze in 2001 een open podium in het Amphion te Doetinchem wonnen, ging het hek van de dam: in 2002 was Slagmoals geboren.

De naam Slagmoals is Achterhoeks voor 'steeds maar weer' en staat voor het feit dat de performers niet uit te roeien zijn. "Als er een gif bestand was tegen het uitroeien zou dat door onszelf uitgevonden worden," aldus Robbin. Er is een speciale chemie tussen de drie heren die elkaar kennen van schutterij St. Switbertus. Ze spelen ieder een eigen uitgesproken karakter en hebben daarmee een unieke inbreng in de stukken die ze opvoeren. Kenmerkend is het gebruik van alternatieve materialen. Van afval maken ze bijvoorbeeld instrumenten. "We werken met extremen en vertekenen alledaagse situaties zo dat ze grappig worden," zegt Jos. "Afgelopen jaar zijn we samen met theaterduo Noggus erg druk geweest met de voorstelling 'Miss Moskou en de potloodmoordenaar', een bestaand toneelstuk geschreven door Hanneke Paauwe dat door ons bewerkt is tot slagwerktheater. Dit was op verzoek van verschillende scholen, die graag een stuk over pesten aan hun leerlingen wilden laten zien." Slagmoalers zitten niet stil. Zo is er het plan voor een live act met een dj waarin elektronische muziek ondersteund wordt door slagwerk. Verder zit er een straattheater-act in de pijpleiding en wordt de voorstelling 'Camp Nix' begin 2016 gespeeld in de bovenbouw van alle Lichtenvoordse scholen. Ook is er een samenwerking met popkoor 'In Ctrl' uit Doesburg en spelen zij samen in maart 2016 twee voorstellingen in het Musiater in Zevenaar.


www.slagmoals.nl

Meer berichten