De geiten van de familie Papen-Olbach.
De geiten van de familie Papen-Olbach.

Met LTO Noord 'de boer op' is doorslaggevend succes

-

Oost Gelre - Met een geslaagde fietstocht onder het motto 'de boer op' heeft LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) Noord, afdeling Oost Gelre, vrijdag jongstleden aan de weg getimmerd. Aan de circa 30 kilometer lange fietstocht in de omgeving van Vragender, Barlo, Aalten en Lievelde namen circa 330 belangstellenden deel, hetgeen voor de organisatie geen nieuw record betekent, maar wel een meer dan bevredigende opkomst. De jaarlijks, al circa tien jaar achtereen georganiseerde tocht, voorziet in een behoefte.

Door Theo Huijskes


Dit laatste bleek ook deze keer. "Wij zijn bijzonder content met de deelname en de reacties die wij krijgen van de deelnemers," aldus Henry Waalderbos namens de organisatie. "Vanzelfsprekend is de deelname afhankelijk van het weer. Het feit dat er regenval werd voorspeld, heeft toch weer een aantal belangstellenden doen besluiten om thuis te blijven. Maar 330 fietsers op pad sturen is voor ons een groot succes." Waalderbos is tevreden over de aanpak van de tocht, waarvoor zich vijftien vrijwilligers inzetten. "De grootste uitdaging is iedere keer om deelnemende burgers tijdens de fietstocht kennis te laten maken met opmerkelijke zaken in het wereldje van de land- en tuinbouw, waarvan zij vooraf geen weet hadden. Met name die ontdekkingen vormen de belangrijkste reden om een jaar later weer mee te doen."


In de ontdekkingsreis, waarbij café-restaurant Beneman in Vragender als startplaats dient, zijn vijf locaties opgenomen die voor een bezichtiging de deuren wagenwijd open hebben gezet. De eerste stop wordt gemaakt bij Lageschaar Vaste Planten, nabij Aalten. Een indrukwekkend bedrijf met een oppervlakte van ruim vier hectare, waar jaarlijks ruim een miljoen planten worden gekweekt in meer dan duizend soorten. Het is vooral eigenaar Laurens Lageschaar die zijn gasten verwelkomt en met een niet te stoppen passie vertelt over het kweken en leveren van planten, alsmede over de aanleg van tuinen en vooral borders in binnen- en buitenland. Lageschaar heeft ook een plant met de naam 'Grol' in de kleur blauw waarbij hij aantekent dat het één van de sterkste planten betreft in de door zijn bedrijf ontwikkelde onderhoudsarme, bijzonder kleurrijke beplantingsconcepten.

De volgende stop op de fietstocht wordt gemaakt bij het familiebedrijf van Bernard Lageschaar aan de Schaarsweg, bestaande uit twee takken, te weten melkvee en vleesvarkens. Een bedrijf dat door vier personen wordt gerund en dat bestaat uit 120 melkkoeien en maar liefst 4.300 vleesvarkens. Aangekomen op de Manenschijnweg staat midden in het natuurschoonrijke landschap een derde bezienswaardigheid te wachten: de Galerie 'An de Maoneskien' van schilder/ontwerper Paul Wieggers. De werken van Wieggers, ook bekend als één van de belangrijkste ontwerpers van wagens voor het bloemencorso in Lichtenvoorde, zijn - zeker op een plek waar je dat niet voor mogelijk houdt - volgens de deelnemers meer dan de moeite waard om te bezichtigen.


Alvorens de tocht wordt afgesloten bij Loonbedrijf Vragender, alwaar onder het genot van een hapje en een sapje en onder de muzikale tonen van 't Kökkenspul kan worden nagepraat, wordt het melkgeitenbedrijf van de familie Papen-Olbach op de Huttendijk bezocht. Een bedrijf met op het moment van het bezoek 1.200 melkgeiten en 300 lammeren. Voor het merendeel van de deelnemers aan de fietstocht de eerste maal dat men kennis maakt met een dergelijk dierenpanorama. "In geheel Nederland zijn ongeveer 300 van dit soort bedrijven gevestigd," vertelt Mattijn Papen. "Ons bedrijf is het enige binnen de gemeente Oost Gelre en vanuit dat oogpunt gezien dus uniek. Maar ook plaatsen als Winterswijk en Eibergen kennen een dergelijk bedrijf." De belangrijkste opbrengst wordt geleverd door de geitenmelk. "Vorig jaar had we een topjaar de opbrengst aangaande. Dat heeft allemaal te maken met de weersomstandigheden. Dit jaar is het tot op heden vanwege het wisselvallige weer een stuk minder." Echtgenote Anita Papen-Olbach vult aan: "Ook het werpen van lammeren heeft veel te maken met het weer. Een geit is enorm weergevoelig. Februari en november zijn de maanden voor de geboorte van lammeren. Vaak worden er twee- of drielingen geboren en dit jaar zelfs een zesling!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant