Afbeelding

"Het optreden van Baskar tijdens mijn examen was ons eerste optreden" Bob Hogenelest (Birth of Joy) verrast door hoeveelheid media

Kunst en Cultuur

Zieuwent/Amsterdam - Het conservatorium in Amsterdam maakte afgelopen week trots bekend dat er een leerling-drummer met een 10 was beloond. Bob Hogenelst (26) van oorsprong afkomstig uit Zieuwent, maar woonachtig in Amsterdam. Het mag dan ook best wel bijzonder genoemd worden wat Bob Hogenelst, drummer van Birth of Joy presenteerde; hij behaalde het hoogst haalbare cijfer bij zijn afstudeeropdracht aan de pop-afdeling van het Conservatorium te Amsterdam.

Dit kwam nooit eerder voor in het 12-jarig bestaan van de school. Zijn optreden werd bestempeld als virtuoos, muzikaal, intens en veelzijdig. Of zoals Jack Pisters, oprichter van de pop-afdeling en studieleider zegt in Het Parool: "Aan de ene kant denk je op zo'n moment: een tien geeft aan dat iets niet beter kan en dat is nooit waar.

Aan de andere kant kun je denken: Bob heeft onder de stressvolle omstandigheden van een examen zo virtuoos en excellent gespeeld, dat moeten we belonen. Als het als een tien voelt, dan moet je het ook durven geven. Hij is nuchter en bescheiden en kan de druk goed dragen. Rustig, maar met veel visie. Hij heeft ontzettend veel creativiteit getoond."
RTL Late Night
Woensdagavond 3 juni 's avonds was Bob te gast in het programma van Humberto Tan zit, RTL Late Night. Bob Hogenelst is even 'hot' in Nederland. Dan kan zijn eigen ELNA natuurlijk niet ontbreken. Bob vertelt enigszins de zenuwen te hebben voor het programma, dat hij nog nooit zelf gezien heeft, bekent hij.

Solo drummen op live tv voor ruim 1 miljoen kijkers

'Het is mooie promotie voor de band ook natuurlijk, maar ze vroegen me of ik een drumsolo wilde doen als een korte demonstratie. Ik weet nu nog niet wat ik ga doen,' vertelt hij drie uur voor de uitzending. Solo op live tv voor ruim 1 miljoen kijkers is wel even heel wat anders dan de aandacht tot dat moment.

Voordat hij vanuit zijn huis in Amsterdam naar de studio vertrekt, kijkt hij nog even terug op zijn prestatie die landelijk nogal veel aandacht kreeg. "Een tien suggereert een beetje dat het niet beter zou kunnen. Nou dat kan het zeker wel. Het kan altijd beter," is hij nuchter en wars van sterallures.' "Ik mocht zelf bepalen hoe ik mijn examen invulde. Ik wilde meerdere kanten van mezelf laten zien, zodat ik naast een optreden met Birth of Joy een deel met Baskar deed. Verder heb ik diverse klasgenoten nog geholpen bij hun examen." Met eerstgenoemde band heeft hij inmiddels al veel internationale roem vergaard. Baskar bestaat nog niet zolang. De sound van Baskar, jazz en fusion, staat bijna haaks op de sound van Birth of Joy. 'Ik ben ook een jazzliefhebber en van jazzdrummers,' verklaart hij zijn toch enigszins opmerkelijke keuze. 'Het optreden tijdens mijn examen was ons eerste optreden. Het tweede optreden is binnenkort. Dat is ook een examen, maar dan van een ander bandlid,' lacht hij.

Nieuw werk
Voorlopig heeft hij echter zijn handen meer dan vol aan Birth of Joy. De band lanceerde onlangs haar live-cd 'Live at Ubu.'"Die live cd is een soort afsluiting van een periode. Eind dit jaar gaan we nieuw werk opnemen."
Vanwege zijn drukke schema van school en zijn bands komt hij niet al te vaak terug naar Zieuwent. "Met Paaspop ben ik nog twee dagen geweest. Dat is eigenlijk vaste prik. Daarnaast kom ik hooguit 1x per maand nog thuis. Dan ga ik meestal met vrienden de kroeg in."

Gaan we hem nog een keer zien als gast in Paul's Kitchen', de livesessies met Alan Gascoigne in de keuken thuis bij de bedenker van dit hele item, Paul van Druten. Hij is ermee bekend verteld hij. "Ik weet dan eigenlijk niet wat ik precies moet doen, maar wie weet als ik een keer in de buurt ben." De ware liefhebber in hem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant