Afbeelding

Jan Cuppers 'bouwpastoor' van kunstgrasveld in Zieuwent

-

Zieuwent - Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen (2015-2016) beschikt de voetbalvereniging RKZVC in Zieuwent als eerste kleine kern in de gemeente Oost Gelre over een kunstgrasveld. In dit geval ook nog eens het hoofdveld op het sportpark 'De Greune Weide'. Terwijl zijn zoon Johnny (51) sedert 2002 voorzitter is van de door Zieuwentenaren op handen gedragen dorpsclub, was het van meet af aan duidelijk dat zijn vader Jan Cuppers (77) als erevoorzitter de functie van bouwpastoor toebedeeld zou krijgen. De hoogste tijd derhalve voor een gesprek met vader en zoon Cuppers.

Het is vrijdag 26 juni 2015 en dat twee dagen vóór de oprichtingsdatum van de club. RKZVC bestaat 70 jaar en van deze zeven decennia heeft het duo Jan (voorheen 31 jaar) en zoon Johnny (inmiddels 13 jaar) samen maar liefst 44 jaar de voorzittershamer gehanteerd. "Toen wij bezig waren met de voorbereidingen voor het nieuwe kunstgrasveld, kregen wij van verenigingen te horen dat het belangrijk is dat bij de aanleg iedere dag iemand van de club ter plekke aanwezig is. Noem het maar een toezichthouder. De keuze was in dit geval niet zo moeilijk, want vader Jan is nog steeds onlosmakelijk verbonden met RKZVC", vertelt Johnny. "Deze club is mij alles en dat zal zo blijven tot mijn dood", reageert Jan. "Ik volg alles op de voet en ben bij zowel de thuis- als uitwedstrijden van het eerste team van de partij. Het is iets dat je niet meer los kunt laten. Het zit diep in je voetbalhart geworteld."

Johnny steekt van wal en vertelt dat reeds op 15 september 2003 de eerste brief werd gericht aan toen nog de gemeente Lichtenvoorde. "In eerste instantie betrof het een verzoek om een extra speelveld. Kunstgras kwam een jaar later ter sprake. Maar niet RKZVC, maar Longa '30 kreeg een kunstgrasveld. Er zat bij ons totaal geen schot in, waardoor het hele verhaal in 2010, toen bij de gemeente Oost Gelre, opnieuw werd opgerakeld. Men stond helemaal achter ons, maar er was destijds geen geld. Maar toen kwamen in 2014 de gemeenteraadsverkiezingen.

Tijdens een politieke avond van het CDA in Zieuwent presenteerde deze partij haar prioriteiten voor de komende vier jaar. Eén van die punten betrof een nieuw kunstgrasveld voor RKZVC. Terreinman Laurens Donderwinkel en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde: Dit is onze kans! Het CDA kwam als grootste partij uit de verkiezingen, kreeg derhalve zitting in het nieuwe college en Zieuwentenaar Jos Hoenderboom werd wethouder sportzaken. Een optelsommetje werd gemaakt en tijdens de begrotingsvergadering in november 2014 was het zover. De gemeente stelde een krediet van € 273.000,00 beschikbaar en wij konden aan de slag." "Ondanks de tegemoetkoming van de gemeente, investeert de vereniging zelf ook het nodige", aldus Jan. "Wanneer wij de reeds aangebrachte veldverlichting, alsmede de extra wensen in kaart brengen en daarbij de honderden vrijwilligersuren in een redelijke vergoeding omzetten, komen wij aan een totaalbedrag van circa € 350.000,00.

Over clubliefde en derhalve medewerking van onze eigen leden hebben wij niet te klagen." Onder de regie van hoofdaannemer Antea Group uit Deventer (voorheen Oranjewoud) en niet te vergeten onderaannemer Loon- en Grondverzetbedrijf Wopa uit Zieuwent (sponsor van RKZVC) is er op 26 mei jl. een start gemaakt met de werkzaamheden. "De oplevering staat gepland voor 24 juli a.s., waarna er een dag later al op het veld getraind en gespeeld kan worden", zegt Johnny.

"Wij hebben een speciale feestcommissie in het leven geroepen, die een voor na de vakanties geplande openingsactiviteit voorbereidt, al dan niet in combinatie met een voetbalwedstrijd. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat wij straks in het nieuwe voetbalseizoen een meercapaciteit hebben van 750 uren voor trainingen en wedstrijden. Bovendien hoeven de velden 2 en 3 niet meer overbelast te worden, zodat deze te allen tijde veel beter bespeelbaar zijn." Jan vult aan dat er door het aanbrengen van kunstgras op het hoofdveld ook veel grond is vrijgekomen om veld 3 en de keepershoek op te hogen. "Mede daardoor komt het totaalplaatje er straks perfect uit te zien. Want ook zaken als omheining, verharding, alsmede het verhoogde terras voor het clubgebouw ondergaan een metamorfose. Zieuwent in het algemeen en RKZVC in het bijzonder mag trots zijn op haar vernieuwde accommodatie 'De Greune Weide'."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant