Lieke Berendsen (links) en Romy Gierkink (rechts) met de oorkonde van ROVA.
Lieke Berendsen (links) en Romy Gierkink (rechts) met de oorkonde van ROVA.

'Zwerfvuilopruimactie van de maand' ROVA-prijs voor Lieke en Romy

-

Vragender - Een tweetal basisschoolleerlingen, in dit geval Lieke Berendsen en Romy Gierkink uit Vragender, viel in de afgelopen week een bijzondere surprise ten deel. Nadat de beide meiden door de moeder van Lieke Berendsen met een begrijpelijke smoes in de auto naar een niet-alledaagse plek in het naburige Harreveld waren gebracht, werden zij daar opgewacht door een delegatie van publieke dienstverlener ROVA, waarbij 21 gemeenten zijn aangesloten waaronder de gemeente Oost Gelre.

Door Theo Huijskes


Daar kregen Lieke en Romy, deel uitmakend van groep 6 van basisschool Antonius in Vragender, te horen dat zij waren uitverkoren om de prijs in ontvangst te nemen, behorende bij de Mooi Schoon-actie van de maand. Het waren Petra Streng, projectmanager Mooi Schoon, en Harry Lammers, contactpersoon voor de regio Achterhoek, die namens ROVA lieten weten dat Lieke en Romy hadden gezorgd voor de beste zwerfvuilopruimactie van de maand. Beide milieubewuste meiden hadden namelijk de optocht tijdens de jaarlijkse Vragender Kermis (van 13 tot en met 15 juni jongstleden) aangegrepen om allerlei zwerfvuil te verzamelen en af te voeren.

"Niet alleen tijdens de kermis maar op elke dag"

"Bij ons in Vragender is het gebruikelijk dat jaarlijks de leerlingen van groep 8 worden ingezet om een zwerfvuilopruiming te houden," aldus Lieke en Romy. "Omdat wij vinden dat zoiets al door kinderen op jongere leeftijd moet worden gedaan, hebben wij dit initiatief genomen." Elkaar aankijkende om te vervolgen met de reactie: "Eigenlijk hebben wij samen het idee bedacht." Lieke Berendsen is daarbij zelfs zover gegaan om met haar moeder te mailen over het genomen initiatief. "Wij wilden alles zoveel mogelijk zelf doen, zonder daarbij voor iedere kleinigheid een beroep te moeten doen op onze ouders." Romy Gierkink vult aan: "Wij hebben zelfs een kar mogen gebruiken van iemand, zodat wij niet alleen op de zondag, maar ook op de maandag in de optocht konden meetrekken. Dat leverde ons ook nog eens de vijfde optochtprijs op van de organisatie. Het was wel een zware onderneming, want twee taken moesten om beurten worden uitgevoerd, te weten het trekken van de kar en het prikken of het oppakken van alle tegenkomende zwerfvuil."
Lieke en Romy willen hun opruimactiviteiten niet tot deze ene keer beperken. "Wij willen graag een voorbeeld zijn voor vele overige kinderen en zelfs voor ouderen. Daarnaast moet hieraan niet alleen gedacht worden tijdens de kermis of andere evenementen, maar eigenlijk op iedere dag van het leven. Mensen moeten weten dat er gezorgd moet worden voor een schone wereld. En dat kan worden bereikt door op de eerste plaats het vuil niet meer overal te droppen en het zelf in de daarvoor bestemde containers te gooien."
Petra Streng van ROVA is erg verguld met het optreden van de beide Vragender meisjes. "De Mooi Schoon-campagne heeft als doel het voorkómen van zwerfvuil door voorlichting en educatie. Wanneer er desondanks toch her en der zwerfvuil ligt, faciliteren wij bereidwillige burgers met de bus en aanhanger van Mooi Schoon. Deze zijn uitgerust met afvalgrijpers, handschoenen, vuilniszakken, veiligheidshesjes en dergelijke. Naast verenigings-, club-, wijk- en buurt- initiatieven faciliteren wij ook individuele initiatieven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant