Marianne Kallen-Morren, voorzitter van de Stichting BMV Mariënvelde.
Marianne Kallen-Morren, voorzitter van de Stichting BMV Mariënvelde.

1,2 miljoen euro voor BMV Mariënvelde definitief

-

Mariënvelde - Wethouder Jos Hoenderboom noemt het een bijzonder, tegelijkertijd bijzonder mooi moment en dat met name voor de gemeenschap Mariënvelde. Hierbij verwijzende naar de door het college van burgemeester en wethouders daadwerkelijke beschikbaarstelling van 1,2 miljoen euro voor de BMV oftewel de brede maatschappelijke voorziening Mariënvelde. "Het is weliswaar een forse investering, maar wel eentje die de leefbaarheid binnen deze kleine kern een enorme boost geeft. Bovendien betreft het hier de beloning voor een voorbeeldig initiatief."

Door Theo Huijskes


Hoenderboom steekt zijn bewondering voor de aanwezigheid van een uitstekende saamhorigheid en samenwerking in de kleine kernen van Oost Gelre niet onder stoelen of banken. "Mariënvelde is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Eerder deze maand werden reeds de voor de start van de zorgcoöperatie benodigde handtekeningen gezet. Nu dus de organisatie met betrekking tot de BMV staat, de bouwvergunning is verleend en de aanbesteding is afgerond, vormt de definitieve beschikbaarstelling van het benodigde krediet een voorlopig mooi sluitstuk van het gehele proces. Vanzelfsprekend verliep in de aanloopfase niet alles van een leien dakje. Maar we hebben het hier wel over een voor ons totaal nieuwe pilot, waarbij je dan uiteraard tegen bepaalde obstakels aanloopt. Ook bij de externe subsidieverstrekking was dit het geval. Maar alles overziende, hebben wij toch een goed beeld gekregen van de uiteindelijke realiseerbaarheid." Volgens Hoenderboom is het financieel aspect van de nieuwbouw helemaal uitgewerkt.

"Zo heeft er om de bouw van de BMV te kunnen realiseren een uitgebreid en intensief overleg plaatsgevonden, waarbij met name de financiële kant van de zaak een belangrijk aandachtspunt is geweest en overigens ook zal blijven. Mariënvelde zelf realiseert de BMV, maar de gemeente kijkt mee en blijft meekijken. Er zijn weliswaar nog onzekerheden en enkele knelpunten, maar beide partijen hebben afgesproken zich hier volledig voor in te zetten en hebben er vertrouwen in dat deze alsnog worden opgelost."

Het totale kostenplaatje, gepaard gaande met de bouw van de zorgcoöperatie, geeft onder de streep een netto investering aan van € 1.503.500,00. Daar staat een inkomstenoverzicht tegenover met een totaalbedrag van € 1.563.500,00. Tot op heden derhalve een overschot van een slordige € 60.000,00. Overigens komt naast de gemeentelijke bijdrage van € 1.200.000,00 het overige geld binnen dankzij een provinciale bijdrage ten behoeve van de voorbereiding van € 68.000,00, subsidieverstrekking via diverse fondsen van € 120.500,00, crowdfunding/obligatieuitgifte van € 75.000,00 en een provinciale bijdrage in de investering van € 100.000,00.
Marianne Kallen-Morren, stichtingsvoorzitter van de BMV, is erg verheugd met het collegebesluit. "Let wel, de burgers van Mariënvelde hebben het zelf allemaal gedaan en ik ben er trots op dat ik als bestuurder en vooral als een soort verbindingspersoon daaraan een steentje heb mogen bijdragen."

De voormalig tijdelijk waarnemend burgemeester van Oost Gelre heeft veel bewondering voor de in Mariënvelde aan de dag gelegde krachtsinspanningen. "Onder het motto 'Met elkaar, voor elkaar!' gaat iedereen er helemaal voor. Iedere dorpsbewoner voelt zich betrokken, afspraak is afspraak en iedereen ondersteunt elkaar. De vrijwilligersinzet is enorm en dat van de zorg tot de bouw en van de bouw tot de horeca. Over een voorbeeld van participatie gesproken!"

Ook Edith Bokkers-Heutinck, secretaris van de Stichting BMV, is vol lof over de gang van zaken. "De vlag kan uit. Iedereen hier staat te trappelen om te beginnen. Elk oponthoud in de afgelopen maanden was er één teveel. We hadden reeds op 1 januari van dit jaar willen beginnen. Het wordt een aantal maanden later, maar dat kan de pret niet drukken." Na de bouwvakantie zal onder de regie van de hoofdaannemers Wopereis Staalbouw BV in Doetinchem en Bouwbedrijf Klein Goldewijk in Mariënvelde een begin worden gemaakt met de bouw. Het totale ontwerp van de bouw is gemaakt door de Architektengroep Gelderland in Zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant