De kleine stoomtrekker, die in Groenlo voor veel bekijks zorgde.
De kleine stoomtrekker, die in Groenlo voor veel bekijks zorgde.

Open Monumentendag in Oost Gelre geslaagd

Algemeen

OOST GELRE - De Open Monumentendag mag als bijzonder geslaagd worden aangemerkt. Met name het opnemen in het dagprogramma van de Stoomhoutzagerij in Groenlo was een groot succes. Bezoekers daar spraken zelfs van een gouden vondst. De monumentendag vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september en kende dit jaar het thema 'Kunst en Ambacht'.

Door Theo Huijskes

Met de invulling van het uitgekozen thema is het Comité Open Monumentendag Oost Gelre belast. Dit comité, bestaande uit vertegenwoordigers van de oudheidkundige verenigingen van Groenlo, Zieuwent en Lichtenvoorde, alsmede de VVV Oost Gelre, wordt daarbij ondersteund door de gemeente Oost Gelre. In Groenlo was dit jaar niet alleen de Stoomhoutzagerij Nahuis aan de Winterswijkseweg geopend en in werking, ook kon het talrijke publiek zich op het grote voorterrein verdiepen in tal van uit de tijd geraakte oude ambachten. In Harreveld stond bij de Molen Hermien alles in het teken van het molenambacht. Bovendien zorgde de wind er voor dat de molen ook in bedrijf was. In Lichtenvoorde werden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om de 27 kilometer lange Dahliatocht te fietsen.

Stoomtrekker op schaal
Op de parallelweg langs de Rijksweg Groenlo-Winterswijk waren de auto's en de fietsen niet te tellen. De jaarlijks te houden open dagen van Stoomhoutzagerij Nahuis trekken veel publiek, maar nu was de belangstelling extra groot. En terecht, want de variatie in oude ambachten was meer dan groot en bovendien heerste er zowel binnen als buiten een gezellige sfeer. Naast ambachtslieden, zoals bijvoorbeeld een stoelenmatter, een vlasdraaier, een tinnegieter en een koperslager, kreeg een op een schaal van één op drie gemaakte stoomtrein extra veel aandacht.

Pronkstuk kost negen jaar vrije tijd

De stoomtrein, een kunstwerk van de bovenste plank, is gemaakt door Jan ter Horst (72) uit Aalten. Ter Horst, van beroep timmerman en werkzaam geweest bij De Veluwezoom in Didam, was met zijn zoon Erwin aanwezig om het tot in de kleinste details gemaakte pronkstuk te tonen en er met aanwezige kinderen een rondje mee te rijden. "Als kind had ik al iets met stoomspeelgoed en dat heeft vervolgens mijn hele leven bezig gehouden. Ook nu ik gepensioneerd ben, kan ik deze uit de hand gelopen hobby maar niet loslaten", vertelt een gepassioneerde Ter Horst, die maar liefst negen jaar heeft gewerkt aan de onvoorstelbaar mooie trekker. Een prestatie, die in Groenlo helemaal terecht door zeer velen werd bewonderd en bejubeld.

Molen als icoon
In Harreveld bij de in 1819 door Silvester van Raesfeld gebouwde Molen Hermien, die in 1953 werd onderscheiden met de eretitel Rijksmonument, werd nog weer eens duidelijk dat de molen een icoon is van Nederland.

"Zaken als klompen en tulpen zijn typische Hollandse trekkers voor het internationale toerisme, maar in mijn beleving staat de molen op plaats één", zegt Frits van Lochem, onder andere actief voor de Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde en de VVV Oost Gelre. "Vergeet niet dat Nederland ruim duizend molens telt."

Naast een foto-expositie van voormalige en nog steeds bestaande molens in Oost Gelre, waren in Harreveld ook de molenambachten vertegenwoordigd. Hiervoor zorgde onder meer Huub Hummelink uit Zieuwent, werkzaam bij molenmakerij Groot Wesseldijk BV in Lochem. "Wij maken en restaureren wind- en watermolens in geheel Nederland, maar ook buiten Nederland, zoals in Duitsland. Veel mensen denken dat er heden ten dage alleen maar molens worden gerestaureerd, maar ze worden ook altijd nog nieuw gebouwd. Zo hebben wij onlangs nog een nieuwe molen in Bunschoten gemaakt." De Lochemse onderneming demonstreerde in Harreveld de onderdelen hout- en metaalbewerking van molens.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant