Basisschoolleerlingen op bezoek bij Rompa in Lichtenvoorde.
Basisschoolleerlingen op bezoek bij Rompa in Lichtenvoorde.

Laatste kans om expositie 'Leer bewerken' te bezoeken

Algemeen

Lichtenvoorde - In het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek hebben 8 gemeenten in de Achterhoek de ambitie uitgesproken dat zij erfgoed, kunst en cultuur steviger willen inzetten als pijler van de ruimtelijke en economische kwaliteit. Een van de projecten is 'De Achterhoek Maakt het'. Dit project richt zich op het verbinden van het bedrijfsleven, het onderwijs en de samenleving. Daar is 'Leer Bewerken' in Lichtenvoorde ook uit voortgekomen. In dit project hebben alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in Lichtenvoorde een rondleiding gehad bij Rompa met daarbij uitleg over het bedrijf. Hierdoor kregen de kinderen kennis van het productieproces van leer. Vervolgens zijn de kinderen zelf aan de slag gegaan in de workshop Leer bewerken voor kinderen. Deze workshop stond onder leiding van kunstenares Berna Bonekamp. Met de gemaakte objecten is een expositie ingericht bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek. Deze expositie is nog te zien tot 12 oktober. 

Jan Bulten, medewerker Bedrijfsbureau bij Rompa Tanneries vertelt enthousiast over zijn ervaringen met het project 'Leer bewerken'. "Het was echt heel erg leuk, de kinderen waren allemaal erg geïnteresseerd in onze werkzaamheden. Ons doel vooraf, zo vervolgt hij, was om begrip te kweken en wat meer naamsbekendheid te krijgen. En daarin zijn we zeker geslaagd", aldus Bulten.

Afvalproduct met veel waarde
"Rompa is nog een relatief onbekende naam, we zijn hier gestart na het faillissement van Hulshof. De meeste kinderen kennen ons alleen maar als die 'stinkfabriek'. Op de vraag of daar nu verandering in is gekomen, antwoordt Jan Bulten stellig: "Zeker, de rondleiding was echt een eyeopener voor de meeste kinderen. Waar ze eerst wat vies keken naar de onbewerkte dierenhuiden zagen ze later toch ook echt wel de bijzonderheid ervan in. Dat er van een afvalproduct nog zulke mooie dingen gemaakt kunnen worden hadden de meeste niet verwacht."

Enthousiasme onder medewerkers
Jan Bulten leidde de leerlingen door het bedrijf. Hij merkte al snel een kleine cultuurverandering binnen zijn bedrijf. "Waar de medewerkers eerst nog wat sceptisch waren over al die vreemden in onze fabriekshal, merkte ik later dat zij pauzes gingen verzetten om de kinderen zo veel mogelijk werkende machines te kunnen laten zien. We ontvingen ook nog een bedankkaart van een school, dat maakte ons toch wel een beetje trots met z'n allen". 

Resultaat voor Rompa
Volgens Jan Bulten heeft het project Rompa Tanneries veel meer opgeleverd dan waar ze van te voren op hadden gehoopt. "Naast dat het mij en de andere medewerkers veel voldoening heeft gegeven om een steentje bij te dragen, heeft het ons ook veel positieve publiciteit bezorgd. We krijgen nu diverse aanvragen binnen van bedrijven en ouderverenigingen die ook wel een rondleiding willen in combinatie met een workshop. Dat doet ons natuurlijk enorm goed, maar we gaan eerst alleen verder met het vervolg richting de basisscholen". 

Omliggende dorpen nu aan de beurt
Alle basisscholen in Lichtenvoorde hebben reeds deelgenomen aan het project, maar de omliggende dorpen nog niet. Zij worden nu benaderd om in september 2016 deel te nemen aan dit project. "We geven de schoolkinderen nu dus even voorrang en daar hebben we nu al zin in!", zo besluit Bulten. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant