Anton Stortelder rechts en André Klein Gunnewiek links. Foto: Theo Huijskes
Anton Stortelder rechts en André Klein Gunnewiek links. Foto: Theo Huijskes

Kunstwerk van Anton Stortelder weer op zijn plaats

Algemeen

Oost Gelre - Als bioloog staat Anton Stortelder, geboren en getogen in Zieuwent, bekend als een gepassioneerd natuur- en landschapsman. In dat verband geniet hij nog steeds grote bekendheid vanwege de overbekende kerkepaden in en rond zijn dorp. Maar ook op andere gebieden is de in juli van dit jaar 65 jaar geworden Stortelder een begrip in 'zijn' Zieuwent.

Door Theo Huijskes

Wanneer het om Zieuwent gaat, is Anton Stortelder voor alles in oftewel voor alles te porren. Zo deed zijn creatieve geest zijn werk toen hij circa acht jaar geleden eigenhandig een werkstuk inbracht ten behoeve van een georganiseerde kunstroute langs de kerkepaden. Zijn liefde voor de biljartsport had hem er namelijk toe bewogen om een kunstwerk te maken met een biljartkeu en drie biljartballen op grote schaal. Het kunstwerk, waarbij de keu een lengte had van dertien meter, werd in een weiland van een Zieuwentse landbouwer tentoongesteld. Volgens Stortelder hebben velen zich destijds afgevraagd wat de betekenis was achter het kunstwerk. "Het ging echter om de ondergrond, een weiland met een grasmat zo glad als een biljartlaken", aldus de Zieuwentenaar.

"Om een dergelijke grote biljartkeu te kunnen maken, hebben wij destijds een Larix boom gekocht bij Houtzagerij Kolkman in Groenlo of zo men wil Voor-Beltrum. Na afloop van de kunstroute kreeg het kunstwerk een plek op het voorterrein van club- en buurthuis 't Kevelder en dat als symbool voor het daar gevestigde biljartcafé, waar heden ten dage op praktisch iedere werkdag 's middags vanaf 13.30 uur wordt gebiljart door gepensioneerde liefhebbers uit onder andere Zieuwent, Harreveld en Lichtenvoorde.

"Iets minder dan een jaar geleden was het kunstwerk toe aan een grondige onderhoudsbeurt. In een schuur heeft die klus bijna een jaar in beslag genomen. De keu is nu helemaal ingepakt in polyester, heeft derhalve een duurzaamheidskarakter gekregen en kan weer jaren mee." In de afgelopen week werd het kunstwerk met medewerking van compagnon en klusjesman André Klein Gunnewiek weer op zijn plaats gezet. Voor de vaste voorbijgangers is daarmee een vertrouwd dorpsbeeld in ere hersteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant