"Als je dit kunt doen voor een dorp dan is dat mooi", aldus Dick Schieven. Foto: Eveline Zuurbier

Tweede dak voor zonnepanelen gevonden bij pluimveebedrijf Schieven

Algemeen

Energie- coöperatie Zuwent krijgt subsidie van 26.449 euro

Door Eveline Zuurbier

ZIEUWENT – Er waren geluiden dat de subsidiepot van de provincie Gelderland aan het leegraken was en Zieuwent minder geld zou ontvangen voor de oprichting van hun energiecoöperatie waarvoor een collectief zonnedak nodig is. Dit gegeven zette het duurzame plan voor het dorp Zieuwent onder druk: bij te weinig subsidie zou het hele initiatief moeten worden afgeblazen. Half november kwam het verlossende antwoord: de provincie Gelderland kent Energiecoöperatie Zuwent een subsidie toe van 26.449 euro. Zieuwent had ingezet op een bedrag van 27.942 euro dat 25 procent is van de totaal ingeschatte investering van 370 zonnepanelen. "We zijn heel blij met deze toezegging", reageert Ruud Krabbenborg van Zieuwents Belang.

Van meet af aan kende het Zieuwentse energieproject een grote belangstelling. Door het grote aantal aanmeldingen kreeg het initiatief te maken met een luxe probleem: te weinig dak met een goede hellingshoek op de zonkant. De WOPA stelde het dak van de werktuigenloods gratis beschikbaar. Op het dak van dit bedrijf kunnen niet alle zonnepanelen gelegd worden, dus moest de energiecoöperatie op zoek naar een tweede dak. Die vond ze bij de familie Schieven. Op het dak van de nieuwe kippenstal van dit vleeskuikenbedrijf kan de rest en zelfs meer zonnepanelen gelegd worden.
"Eigenlijk geef je je eigen dak weg, maar we hebben genoeg. Soms moet je ook iets doen voor de gemeenschap. Als je dit kunt doen voor een dorp dan is dat mooi. Lang niet elk dak is geschikt. Waarom zou je wanneer je voldoende dak hebt de vierkante meters niet ter beschikking kunnen stellen aan de gemeenschap? Stallen in het buitengebied worden er zelfs mooier van", stelt Dick Schieven.
"Vijftien jaar een verbintenis aangaan voor een heel dorp is best lang. Er kan heel veel passeren in die tijd. De zonnepanelen komen op het dak van een geheel nieuw gebouw te liggen", lichten Dick en Marieke Schieven hun medewerking aan het project toe. Van de andere kant geeft het met name het buitengebied een nieuwe blik op de toekomst ook al weten beiden niet exact wat er in de toekomst precies gaat gebeuren met de verdeling van bijvoorbeeld de onkosten van het elektriciteitsnetwerk van Liander dat er ligt.

Voorlopig is de tijd om de investering voor de gemeenschap terug te verdienen op 15 jaar gesteld en door de overheid gegarandeerd. "Hoe mooi kan het zijn als we in Zieuwent tegen de kerk een meetlicht maken dat tot bovenaan groen brandt als teken dat we gezamenlijk minder energie verbruiken dan dat er wordt opgewekt en bovenaan rood wordt als we teveel van het net vragen. Dan moet er wat uit in het dorp. Op zo'n manier krijg je beleving en nog meer betrokkenheid."

De ondernemer praat over vergisters voor de mest, windmolens en houtgestookte CV-installaties bij boerderijen en in de buurt van wijken. Bij tal van duurzame initiatieven kun je meer betrokkenheid generen wanneer je behalve het nadeel ook het voordeel ervan kunt krijgen." De boerderij aan de Grobbenweg waar in stallen tot 200.000 kuikens worden gehouden, is uitgegroeid tot een bekend bedrijf waar duurzaamheid voorop staat.

"We zijn al heel lang op de duurzame toer bezig. Sinds 2010 hebben we 750 m2 aan zonnepanelen op het dak van een stal gelegd die ons bedrijf energieneutraal maakt. We hebben een houtgestookte CV-installatie waarin we vers gehakseld hout uit de bermen en singels stoken voor warmte-energie; we hebben geïnvesteerd in koude – en warmte-opslag (in de bodem) én duurzame luchtwassers waardoor we veel lagere emissies hebben en dus minder geur veroorzaken. We hebben hier een van de meest duurzame stallen ter wereld staan."

En ook nu wordt er geschakeld in de houderij. Met de komst van Nieuwe Standaard Kip van Jumbo, gaat het bedrijf ook in het dierenwelzijn een extra stap zetten met minder dieren in de stal. De stallen van het pluimveebedrijf van de familie Schieven hebben 10.000 m2 dakoppervlak. "De helft ervan ligt op het zuiden. De nieuwe stal heeft een dakoppervlakte van 2300 m2. We houden voldoende dak over."

Certificaat voor zonnepaneel
Voor het Zieuwentse energieproject stellen nu WOPA en vleeskuikenbedrijf Schieven hun daken beschikbaar. Inwoners in de roos van de postcodes 7136, 7131, 7135, 7137, 7156, 7261 en 7263 kunnen voor 250 euro een certificaat kopen die goed is voor een zonnepaneel. De energie levert de coöperatie aan de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) die elke klant beloont met een budget van 24 euro per jaar om de Achterhoek duurzamer te maken. Gemeente Oost Gelre levert een bijdrage in de onkosten om de energiecoöperatie van de grond te krijgen.

De Energiecoöperatie Zuwent verwacht binnenkort een definitieve bevestiging dat Oost Gelre het initiatief ondersteunt met een subsidie van 10.000 euro. Het Zieuwentse project is geen lokaal netwerk. De energie die opgewekt wordt, gaat gewoon het netwerk in. Door in de coöperatie samen te werken scheelt dat energiebelasting waardoor de prijs voor energie veel lager wordt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant