Het bedrijf Wopa in Zieuwent, waarop de eerste zonnepanelen worden geplaatst. Foto: Theo Huijskes
Het bedrijf Wopa in Zieuwent, waarop de eerste zonnepanelen worden geplaatst. Foto: Theo Huijskes

Bijdrage van 10.000 euro voor Energiecoöperatie Zuwent

Algemeen

Oost Gelre - Ondanks dat het eerste zonnepaneel nog aangebracht moet worden, is het initiatief om te komen tot de oprichting van de Energiecoöperatie Zuwent nu al een groot succes. Dit heeft er onder andere toe bijgedragen dat het college van b&w van Oost Gelre besloten heeft om een bijdrage van € 10.000,00 toe te kenen aan de coöperatie in Zieuwent, weliswaar gefaseerd uit te betalen.

Door Theo Huijskes

Begin augustus van dit jaar waren het Ruud Krabbenborg van Zieuwents Belang en Jacquo Harbers van AGEM (Achterhoekse Groene Energiemaatschappij), die met veel enthousiasme de plannen presenteerden voor een eigen energiecoöperatie in het dorp Zieuwent.

Bij die presentatie kwam naar voren dat AGEM in opdracht van Zieuwents Belang en in samenwerking met de werkgroep Energiecoöperatie Zuwent i.o. gaat werken aan een collectief zonnedak binnen de postcoderoos 7136. Met deze postcoderoos wordt niet alleen Zieuwent bereikt, maar ook Harreveld, Lievelde, Beltrum, Mariënvelde en Lichtenvoorde. Voor deze opzet is gekozen, omdat Zieuwents Belang hierin mogelijkheden ziet om haar eigen burgers daarvan in behoorlijke mate te laten profileren.

"En in die opzet is men vooralsnog helemaal geslaagd", aldus wethouder Vincent van Uem afgelopen woensdag tijdens het wekelijkse perspraatje. "Het businessplan is afgerond. Bovendien is het uitgangspunt om minimaal 200 zonnepanelen te kunnen plaatsen niet alleen gehaald, maar zelfs verdubbeld. Dit betekent dat er al zeker 400 zonnepanelen zullen worden geplaatst. Zoals eerder aangegeven worden de eerste 200 geplaatst op de daken van het Loon- en Grondverzetbedrijf Wopa Zieuwent. Voor de plaatsing van de tweede 200 zonnepanelen kan men terecht bij het Pluimveebedrijf van Dick Schieven in Zieuwent."

Provinciale subsidie
De vertegenwoordigers van de Energiecoöperatie Zuwent i.o. hebben bij het gemeentebestuur van Oost Gelre een verzoek ingediend om hen bij de oprichting en de eerste startacties financieel te ondersteunen. In de daarvoor ingediende brief geeft de coöperatie aan dat zij met haar werkzaamheden een bijdrage wil leveren aan het verwezenlijken van de door de gemeente opgestelde doelstellingen met betrekking tot de duurzaamheid, zoals verwoord in de programmabegroting 2015-2018. Voor het eerste opgestarte project bij Wopa, heeft de provincie Gelderland op 29 oktober jl. het besluit genomen om voor het aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen een subsidie van maximaal € 26.449,00 te verlenen.

Het college van b&w is van mening dat, hoewel de coöperatie nog in oprichting is, de eerste acties van een gedegen aanpak en een bevlogenheid van de zijde van de initiatiefnemers getuigen. Zo zijn er naast het binnenroeien van de provinciale subsidie in een record tijd informatiefolders opgesteld en verspreid en is er een succesvolle informatieavond gehouden. De verwachting dat de coöperatie op korte termijn een formele status krijgt, is derhalve helemaal gerechtvaardigd Het van gemeentewege te ontvangen bedrag is bestemd voor de dekking van de kosten van voorbereiding, drukwerk, organisatie van de informatieavonden, oprichtings- c.q. notariskosten, begeleidingskosten AGEM en dergelijke.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant