Bloemen van de nieuwe fractievoorzitter Bart Porskamp voor Paul Wentink. Foto: Theo Huijskes
Bloemen van de nieuwe fractievoorzitter Bart Porskamp voor Paul Wentink. Foto: Theo Huijskes

Gemeenteraad zwaait VVD´er Paul Wentink uit

Algemeen

Alom waardering voor een deskundig en integer politicus

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in haar vergadering van afgelopen week afscheid genomen van VVD-fractievoorzitter Paul Wentink uit Lichtenvoorde. Bij die gelegenheid noemde burgemeester, tevens raadsvoorzitter Annette Bronsvoort het vertrek van het 75-jarige liberale raadslid een gemis voor de politiek. De functie van fractievoorzitter wordt overgenomen door de 27-jarige Bart Porskamp uit Groenlo en de vrijgekomen raadszetel wordt bezet door Alfred Wopereis uit Mariënvelde, in de periode 2010-2014 ook al VVD-raadslid in Oost Gelre.

Door Theo Huijskes

Burgemeester Annette Bronsvoort kenmerkte de scheidende Paul Wentink als iemand met visie en karakter. "Op 27 april 2006 ben je geïnstalleerd als raadslid en op 6 januari 2016 zat je bij mij op de kamer om mij jouw ontslagbrief aan te reiken. Dit laatste bewust na de jaarwisseling, omdat volgens jou de aandacht tijdens de Nieuwjaarsreceptie daar niet naar uit mocht gaan. Je hebt, zoals je dat zelf ook reeds gememoreerd hebt, tien jaar van intensief politiek bedrijven achter de rug. Met name de periode, waarin jij als wethouder functioneerde (2010-2014), was mede vanwege de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen, niet gemakkelijk. Maar desondanks heb je in die vier jaar veel ambities ingelegd en ook waargemaakt."

Volgens Bronsvoort wist Wentink zich zowel als vertegenwoordiger van de coalitie als vertegenwoordiger van de oppositie te onderscheiden. "Jouw sterke kant daarbij was het beheersen van een uitstekende gesprekstechniek, waarbij zonder op de man te spelen het analyseren en debatteren jouw sterkste kanten waren."
Opvolger fractievoorzitter Bart Porskamp sprak zijn waardering uit voor het feit dat Paul Wentink zelf zijn moment van afscheid heeft gekozen. "We hebben jou in al die jaren meegemaakt als een deskundig en zeer betrokken raadslid. Een natuurlijke autoriteit die, ondanks de vele zware taken en daarnaast ook tegenslagen bij verkiezingen en dergelijke, altijd een niet aflatende inzet aan de dag wist te leggen. Iemand die te allen tijde de verantwoordelijkheid bleef nemen en daarom niet alleen erg belangrijk is geweest voor de VVD, maar ook de gemeente Oost Gelre op de kaart heeft gezet." De van alle kanten onder bloemen bedolven Paul Wentink sprak een kort dankwoord, met daarin een extra passage voor zijn partner Anne-Marie Hieltjes, waarna er in besloten kring een afscheidsbijeenkomst plaatsvond in De Lange Gang.

Het is woensdag 3 februari, de dag na zijn afscheid, wanneer Paul Wentink in een interview kort terugblikt.

Genoten van uw laatste vergadering?
"Het is en blijft natuurlijk een afscheid. Maar het belangrijkste voor mij is, dat het allemaal plaatsvond in een plezierige sfeer. Warme toespraken van Annette en Bart, veel belangstelling en na afloop een gezellig samenzijn. Iedereen was er, de sfeer binnen de raad is goed en dat geeft een goed gevoel."

Hoe bent u tien jaar geleden in de politiek verzeild geraakt?
"Ik woonde op dat moment circa dertien jaar in Lichtenvoorde. Je hebt dan vele contacten opgebouwd en via huisarts Herman Brenninkmeijer had ik mij daardoor bij de VVD aangesloten. Omdat ik van huis uit liberaal ben, werd ik dan ook direct lid. En vervolgens kwam van het een het ander."

Wat beschouwt u als het hoogtepunt in de afgelopen tien jaar?
"Het hoogtepunt voor mij blijft mijn periode als wethouder. De noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen, die wij juist in die periode hebben moeten doorvoeren en waarbij wij de burgers hebben meegekregen. De slagen, die wij toen gemaakt hebben met onder andere zwembad Meekenesch, dat zelfs tot een landelijk voorbeeld werd verheven, de aanpak van de sporthal in Lichtenvoorde, waarbij een breedtehal werd gerealiseerd, die in totaal zes gymzalen beslaat. Ook op tal van andere terreinen, zoals zorg en economie hebben wij ondanks de bezuinigingen het nodige bereikt. Er wordt niet altijd bij stilgestaan, maar Oost Gelre is de gemeente in de Achterhoek met het laagste werkloosheidscijfer. Was en is nog altijd een economische sterke gemeente."

En het dieptepunt?
"Eigenlijk wil ik het niet hebben over een dieptepunt, maar over een grote teleurstelling. En die betrof de nederlaag van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Wij hadden een nederlaag ingecalculeerd, maar niet van een dergelijke opvang."

Terug van het wethouderspluche naar de raad. Kon u dat nog opbrengen?
"Ondanks de teleurstelling heeft mij dat geen enkele moeite gekost. Bovendien heeft het partijbestuur van de VVD een beroep op mij gedaan om mij als raadslid te blijven inzetten. Als gevolg van verschillende omstandigheden en dat met de verkiezingsnederlaag als climax, was er sprake van een niet gewenste onrust. Aan mij de eer om die goede sfeer weer op te bouwen en daarbij de relaties met de overige partijen in de raad weer op te krikken. Toen dat beroep op mij werd gedaan, heb ik tegen mijzelf gezegd: Als jij het niet doet, wie doet het dan wel? Maar nogmaals, ik heb dit werk ondanks alle ups en downs altijd met ontzettend veel plezier gedaan."

Hoe denkt u bij uw afscheid over de situatie Dijkstraat in Lichtenvoorde?
"Ik had en heb daar nog steeds een duidelijke mening over. Als complete winkelstraat moeten wij de Dijkstraat vergeten. Alleen de noordkant (zijde waaraan bloemisterij Kuypers en fietsen Dusseldorp zijn gevestigd ThH) moet deze bestemming voorlopig nog gehandhaafd worden. De Dijkstraat zal vervolgens breder gemaakt moeten worden, zodat er boom- en andere groenvoorzieningen aangebracht kunnen worden. In de vorm van een verbindingsroute vanaf de het parkeerterrein nabij de Hamelandhal met de Markt zou er dan een soort wandelpad gecreëerd kunnen worden. Aan de zijde van de Koemstraat vervolgens appartementen en starterswoningen."

Moet er in Groenlo nu wel of niet een megavergister komen?
"Ik vind dat wij langzamerhand op de goede weg zitten. Er is destijds met algemene stemmen een bestemmingsplan vastgesteld mat daarin zes hectare grondgebied voor een dergelijke bestemming. Omdat nu de andere kant van de medaille wordt getoond, waardoor er in verband met tal van onzekerheden onrust ontstaat, neemt het aspect vrees alleen maar toe. Van de andere kant hebben wij te maken met een onvoorstelbaar groot aantal agrariërs in onze gemeente en ook daarbuiten, die hiermee gediend zijn. Daarom ben ik een voorstander van de bouw van één grote vergister, die kwalitatief zo goed is dat vermeende nadelen en overlastaspecten op voorhand worden uitgebannen, dan van een aantal kleine vergisters, die niet aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen."

Is een sportboulevard voor Lichtenvoorde financieel haalbaar?
"Daar is op dit moment moeilijk iets over te zeggen. Alle onderzoeken moeten nog gedaan worden. Daarin moet bijvoorbeeld ook de over enkele jaren noodzakelijke nieuwbouw van het zwembad Meekenesch worden meegenomen. Verder ben ik er altijd een voorstander van geweest dat bepaalde clubs eerst zoveel mogelijk gaan samenwerken. Zo zou er binnen Oost Gelre bijvoorbeeld plaats moeten zijn voor één in plaats van twee fietscross clubs."

En tenslotte de nieuwbouw van Cultureel Centrum De Bron in Groenlo?
"Voorop gesteld, ik ben altijd een voorstander geweest van de verhuizing van De Bron naar het centrum van Groenlo. Maar dan dient er wel sprake te zijn van een exploiteerbaar concept. Ik geef toe, er is een prachtig plan gemaakt, maar wat betekent die kwalificatie in de naaste toekomst wanneer de benodigde gelden ontbreken. Op voorspraak van de coalitie is er al circa drie ton afgehaald en vervolgens weigert de provincie ook nog eens om een half miljoen subsidie te verlenen. Alvorens er verder gepraat wordt, dient er naar mijn mening eerst een deugdelijke exploitatieopzet te komen. Anders is de kans groot dat er straks iets staat, dat helemaal niet uit kan. Neemt niet weg dat ik een voorstander blijf van de locatie aan de Mattelierstraat. Ik kijk met belangstelling uit naar de verdere ontwikkelingen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant