Van links naar rechts: Marit Schutten, Sanne Meijnen, Sanne Klein Avink, Neeltje Wassink, winnaar Fleur Ubbink, Joske Fukkinck, Linde Tanck , Maud Boschker en Noa te Braak. Sanne Luttikholt ontbreekt op de foto. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek.
Van links naar rechts: Marit Schutten, Sanne Meijnen, Sanne Klein Avink, Neeltje Wassink, winnaar Fleur Ubbink, Joske Fukkinck, Linde Tanck , Maud Boschker en Noa te Braak. Sanne Luttikholt ontbreekt op de foto. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Fleur Ubbink voorleeskampioen van Lichtenvoorde

Algemeen

LICHTENVOORDE - De Bibliotheek Lichtenvoorde stond zaterdagmiddag 20 februari geheel in het teken van de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Ruim tachtig stoelen waren er klaar gezet voor supporters en natuurlijk ook voor de tien deelnemers, afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Lichtenvoorde, Lievelde, Harreveld, Mariënvelde, Zieuwent en Vragender.

Gedurende de maanden september tot december vorig jaar zijn er op de basisscholen voorrondes gehouden voor de Nationale Voorleeswedstrijd. Iedere school mocht zelf invullen hoe die schoolronde er uit zouden zien. De winnaar van elke school werd vervolgens uitgezonden naar de kwartfinale, die gehouden werd in de Lichtenvoordse bibliotheek. Toen rond 14.00 uur de deelnemers toch wel enigszins gespannen binnen kwamen, werd hen uitgelegd hoe het verloop van de middag zou zijn. Het uitleggen van de spelregels was compleet overbodig, want alle tien waren ze prima voorbereid.

Na een kleine vertraging opende Annita Oonk, medewerkster van de bibliotheek, de voorleeswedstrijd. Maud Boschker van de Regenboogschool mocht het spits afbijten. Zij las voor uit één van de delen van 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russel. Ook Joske Fukkinck van de Sint Jozefschool koos voor een boek uit deze serie. Iedereen zat aandachtig te luisteren. Fleur Ubbink van de Frans ten Boschschool las een fragment voor uit 'Operatie zeer ernstige ramp' van Tosca Menten. Sanne Meijnen van de St. Jorisschool mocht het voor het tweede achtereenvolgende jaar proberen om kampioen te worden van Lichtenvoorde. Dit keer las ze een fragment voor uit een boek van haar lievelingsschrijver Anna Woltz: Gips. De tweede Sanne, Sanne Klein Avink van de Antoniusschool uit Lievelde, las een fragment voor uit 'Kampioen' van Corien Oranje.

Ook waren er twee 'Marits' van de partij deze middag. Marit Schutten van de Canisius uit Harreveld las een stukje voor uit 'De wilde heks' van Lene Kaaberbol. Marit Luttikholt, de helft van een ééneiige tweeling van de Sint Theresiaschool uit Mariënvelde, las een fragment uit 'Dummie de mummie' voor van Tosca Menten. Een schrijfster waar veel schoolkampioenen voor gekozen hebben.

Er bleek nog een helft van een tweeling onder de deelnemers, namelijk Neeltje Wassink van de Sint Jozefschool uit Zieuwent. Zij las een stukje voor uit Jip en Janneke. Linde Tanck van de Antoniusschool uit Vragender koos voor een boek van Lydia Rood: 'Ali's oorlog'.
De hekkensluiter van de middag was Noa te Braak. Zij las een fragment voor uit 'Oma ontsnapt' van Janneke Scholveld.

Het werd de jury, bestaande uit Hanneke Glazenburg, René Hoijtink, wethouder van Oost-Gelre en Lian Wopereis, winnaar van vorig jaar, niet makkelijk gemaakt. Alle kinderen lazen het fragment leuk, spannend of meelevend voor. Toch moest er een keuze gemaakt worden. Het publiek mocht ook meestemmen en het bleek dat zowel de jury als het publiek Fleur Ubbink als winnaar hadden aangewezen. Fleur mag zich op 12 maart in Aalten gaan meten met de andere kandidaten tijdens de halve Gelderse finale.

Alle deelnemers kregen een leuk presentje. Fleur kreeg voor haar overwinning een boekenbon, een tas met opschrift van de organisatie en een oorkonde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant