Voormalig wethouder Paul Wentink bij de start van Clubvooruit. Foto: Theo Huijskes
Voormalig wethouder Paul Wentink bij de start van Clubvooruit. Foto: Theo Huijskes

Einde van organisatie 'Clubvooruit' is nabij

Algemeen

OOST GELRE - Het was begin 2012 dat er met de alles zeggende woorden 'Wij gaan ervoor, wij gaan aan het werk en van ons zult u gaan horen!' door Hans te Grotenhuis, voorzitter van het stichtingsbestuur, het startschot werd gegeven voor de organisatie Clubvooruit. Het betreft in dit geval een projectbureau dat clubs, verenigingen en organisaties vooruit helpt op verschillende terreinen. En daarbij valt te denken aan advies en ondersteuning bij bijvoorbeeld het ontwikkelen van beleid, het zijn van een vraagbaak op het gebied van wet- en regelgeving, daadwerkelijke ondersteuning en uitvoering van financiële-, leden- en salarisadministraties, alsmede bestuursondersteuning in zijn algemeenheid, assistentie bij de organisatie van themabijeenkomsten, workshops, cursussen en dergelijke. Nu iets meer dan vier jaar later is bekend geworden dat Clubvooruit aan het eind van dit jaar stopt. De reden is dat er te weinig verenigingen en organisaties een beroep doen op de diensten van het door de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk ondersteunde bureau. Met andere woorden, de door de gemeenten in het bureau geïnvesteerde gelden worden bij lange na niet terugverdiend.

Door Theo Huijskes

Clubvooruit is de opvolger van het oorspronkelijke Sportservicebureau Achterhoek en maakte met veel vlagvertoon vier jaar geleden een doorstart. De realisatie van het project werd in eerste instantie mogelijk gemaakt door drie gemeenten, waar in een later stadium Bronckhorst aan werd toegevoegd. Daarnaast was men bij de doorstart verzekerd van de medewerking op verschillende gebieden van destijds de Rabobank Achterhoek-Oost.
Wethouder Jos Hoenderboom betreurt enerzijds het einde van Clubvooruit op 31 december 2016, maar is anderzijds ook weer te spreken over het feit dat verenigingen en organisaties de zaakjes goed voor elkaar hebben en schijnbaar geen beroep hoeven te doen op externe hulp.
Hoenderboom: "Ondanks alle geleverde inspanningen en de financiële ondersteuning van de zijde van de gemeenten, is het niet gelukt. Het is nu zaak om de nog bestaande situatie op een goede manier af te bouwen, waarbij met name voldoende aandacht dient te worden geschonken aan het personeel. Er wordt door de vier gemeenten gezocht naar een nieuwe invulling. Binnen een aantal maanden hopen wij een alternatief te hebben. Wat de afwikkeling in 2016 betreft, stellen wij nog een subsidie beschikbaar van € 19.206,00."
Het nog beschikbaar te stellen bedrag bestaat uit een tweetal componenten, te weten € 7.500,00 voor de reguliere werkzaamheden en € 11.708,00 voor het afbouwen van de organisatie. De kosten worden gedekt uit het reguliere budget voor Versterking Preventie.
"In deze gemeente gaan wij kijken op welke manier de ondersteuning aan de betrokken verenigingen en organisaties anders vormgegeven kan worden. Hierbij kijken wij nadrukkelijk naar inzet vanuit Wmo en Participatiewet," aldus wethouder Jos Hoenderboom.
Verenigingen c.q. organisaties uit de gemeente Oost Gelre, die direct of indirect met Clubvooruit te maken hadden of hebben, zijn de Groenlose Tennisclub (GTC), mannenzangvereniging Inter Nos Groenlo, Protestantse Gemeente Lichtenvoorde, Vasa (Vereniging Aangepast Sporten Achterhoek) Lichtenvoorde, Lichtenvoordse Zwem- en Poloclub Livo, Zwembad Meekenesch Lichtenvoorde en de organisatie Vrienden van de Antoniushove Lichtenvoorde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant