Het leegstaande pand van Beijer Vastgoed BV. Foto: PR
Het leegstaande pand van Beijer Vastgoed BV. Foto: PR

Betting mag geen tegels verkopen op locatie Dieselstraat

Algemeen

Geen woningen Oude Aaltenseweg, wel kredite voor VCEN

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het college van burgemeester en wethouders is niet voornemens mee te werken aan het verzoek om grootschalige detailhandel mogelijk te maken op het adres Dieselstraat 8 in Lichtenvoorde. Het betreft hier het thans leegstaande pand van Beijer Vastgoed BV, dat tot juli 2015 dienst deed als een dagbestedingscentrum, waarin de tegelhandel van Henri Betting voornemens is een verkooppunt te vestigen.

Henri Betting heeft aangegeven bij voorkeur pallets met tegels te willen verkopen en dat in grotere partijen. Op die manier wil hij niet alleen particulieren, maar ook grote projecten tot zijn klantenkring uitnodigen. Deze laatste klantencategorie is volgens Betting voor 80 tot 85% afnemer van de tegels. Daarnaast denkt hij met het verwezenlijken van een show- annex verkoopgelegenheid in het pand 15 tot 20% van de tegels te kunnen slijten aan particuliere klanten. Het is zijn bedoeling om in totaal circa 600 vierkante meter van het gebouw met daarbij de houten loods aan de achterzijde in gebruik te gaan nemen voor zijn tegelhandel.
Goede bedoelingen weliswaar, maar geen bedoelingen die passen in de filosofie van de gemeente Oost Gelre, die op die locatie een grootschalige detailhandel niet toestaat.
Wethouder Vincent van Uem: "Het verzoek is in strijd met het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan. Detailhandel op de door Betting uitgekozen locatie is alleen mogelijk wanneer het gaat om productiegebonden detailhandel. En daar is in het ondernemersplan van Betting geen sprake van. Immers hij gaat op deze locatie niet zelf tegels maken."
Desgevraagd geeft Henri Betting aan nog geen commentaar te willen geven op deze beslissing. "In het kader van de zorgvuldigheid die ik in deze betracht, is dit nog niet het juiste moment."

Geen woningen aan Oude Aaltenseweg
B en W van Oost Gelre zullen de gemeenteraad voorstellen om geen medewerking te verlenen aan het verzoek om op het perceel Oude Aaltenseweg 70/70a Lichtenvoorde de bouw van drie nieuwe woningen toe te staan ter compensatie van de beëindiging van de nu nog aanwezige varkenshouderij. Bij de argumenten, die het college in het kader van dit advies aandraagt, wordt melding gemaakt van het feit dat men in deze het door de gemeenteraad vastgestelde beleid volgt. Zo heeft de raad bij besluit van 10 maart 2015, dit naar aanleiding van een in januari 2015 door Van Westreenen B.V. ingediend verzoek, besloten om geen medewerking te verlenen.
Volgens wethouder Vincent van Uem volgt het huidige verzoek aan de gemeenteraad dus zo'n jaar na afwijzing van een eerder verzoek om medewerking. "Mocht de gemeenteraad beslissen om toch mee te werken aan de realisatie van drie woningen, dan zal het verzoek om functiewijziging geheel opnieuw moeten worden bekeken en beoordeeld. Hierbij zal dan de erfgedachte het uitgangspunt zijn. Bij de eerste principemedewerking waren drie woningen op een rij geprojecteerd. Stedenbouwkundig zal dit misschien geen gewenste situatie meer zijn. Ook toekomstige bijgebouwen worden nu veelal in het woongebouw opgelost om verstening te voorkomen. In 2011 is advies gevraagd aan de erfconsulent. Het is dan, in overleg met de stedenbouwkundige, een optie om opnieuw advies te vragen aan de erfconsulent."

Krediet voor Vragender Coöperatief Energie Neutraal
Evenals bij soortgelijke initiatieven in Zieuwent en Groenlo, heeft het college van B en W ook voor de gemeenschap in Vragender een krediet, van in dit geval € 10.000,00, beschikbaar gesteld ter tegemoetkoming in de opstartkosten voor de realisering van een postcoderoosregeling. Zoals bekend wil ook Vragender een collectief zonnedak aanbrengen. Het betreft hier een identiek project zoals die al is opgestart door Zonnig Zieuwent en Groenkracht Groenlo. Voor de realisatie zijn al de nodige voorbereidingen getroffen en dientengevolge veel werkzaamheden verricht. Zo is er al een geschikt dak gevonden bij Gunnewick Mengvoeders B.V., is er al een informatieavond gehouden en hebben er zich voldoende deelnemers aangemeld, zodat de provinciale subsidie ook al aangevraagd kon worden.
Wethouder René Hoijtink is erg content met het genomen initiatief en de inmiddels uitgewerkte plannen. "Na Zieuwent en Groenlo een derde kern binnen onze gemeente, waar met de realisatie van een zonnedak lokaal duurzame energie wordt opgewekt en waarbij daarnaast tegelijkertijd een brede doelgroep bij het belang van de energietransitie wordt betrokken. Het is vanzelfsprekend dat wij als gemeente hier graag aan meewerken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant