De coördinatoren van de verschillende activiteiten van Humanitas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De coördinatoren van de verschillende activiteiten van Humanitas. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Humanitas zoekt meer vrijwilligers voor Tandem

Algemeen

Mensen helpen uit sociaal isolement te komen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Helpen bij de thuisadministratie, leren omgaan met geld, hulp bij het aanvragen van vergoedingen bij gemeenten, het ondersteunen van gescheiden ouders bij het tot stand komen van een omgangsregeling met hun kinderen, buurtbemiddeling, het maatjesproject, het zijn allemaal activiteiten van Humanitas. In de afdeling Oostelijke Achterhoek, die mensen helpt in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, zijn ruim 120 vrijwilligers actief. Toch is dit niet genoeg. Vooral voor het Tandem-project kan Humanitas nog meer hulp gebruiken.

Eens keer per week
Humanitas Tandem is een maatjesproject. Dat betekent dat iemand die hulp en gezelschap nodig heeft om uit een sociaal isolement te geraken gekoppeld wordt aan een vast 'maatje', een vrijwilliger van Humanitas. Dit maatje ontmoet minstens een keer per week de deelnemer. Er bestaat ook een lichtere vorm, waarin vrijwilligers af en toe bij iemand op bezoek gaan of iemand gezelschap houden bij een ziekenhuisbezoek. Bij de deelnemers aan Tandem gaat het om personen die door diverse redenen buiten de samenleving zijn komen te staan en daardoor niet of nauwelijks contacten hebben met andere mensen. Het kan om personen gaan, die langdurig ziek zijn geweest of die een verslavingsachtergrond hebben. Of ze hebben nooit geleerd contacten met anderen op te bouwen en te onderhouden. Het kan ook om nieuwkomers in de Oost-Achterhoekse samenleving gaan, zoals erkende asielzoekers die hier een woning krijgen.

Tandem vraagt meer
Marianne de Veer, die Humanitas Tandem coördineert, erkent dat bij deze activiteit veel van een vrijwilliger verwacht wordt. "Ik kan me voorstellen", zegt de Veer, "dat iemand het moeilijk vindt om aan een deelnemer met een verslavingsverleden gekoppeld te worden of aan iemand van negentien jaar. Bovendien moet je wel bereid zijn om elke week contact te hebben." Zij denkt dat dit de reden is dat er te weinig vrijwilligers hiervoor zijn. Ze coördineert twee groepen, een in Berkelland, waar vijftien vrijwilligers actief zijn, en een voor Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, waar zes vrijwilligers zijn. "Hier heb ik eigenlijk ook vijftien mensen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen." Het is de bedoeling dat deelnemers aan Tandem weer of voor het eerst een eigen sociaal netwerk krijgen. Bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging of door zelf vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar de Humanitas-vrijwilliger kan ook helpen bij het herstellen van oude contacten.

'Er moet wel wat veranderen'
"De deelnemers moeten er wel wat mee opschieten", zegt de Veer. "Er moet wel wat veranderen, want anders wordt het gemis nog groter." De Humanitas-vrijwilliger kan immers niet eeuwig blijven komen. Hoeveel tijd deelnemer en vrijwilliger elke week samen doorbrengen bepalen ze zelf. Maar ook als het activeren van de deelnemer geen succes heeft, wordt die niet aan zijn of haar lot overgelaten. "Er is altijd overleg met andere organisaties", zegt de Veer. Die kunnen dan eventueel verder helpen. Naast vrijwilligers worden stagiairs van de opleiding HBO maatschappelijk werk ingezet bij Tandem. Voordat er een vrijwilliger naar een deelnemer gaat, heeft De Veer altijd eerst zelf een eerste gesprek gehad.

Goede begeleiding vrijwilligers
Niet alleen voor dit maatjesproject, maar bij alle andere activiteiten 'zorgt' Humanitas goed voor de vrijwilligers. Jacqueline Kremer, consulent en ondersteuner van Humanitas in de oostelijke Achterhoek, licht toe: "Dat we onderdeel zijn van een landelijke organisatie is belangrijk. Daarom heeft een vrijwilliger altijd ondersteuning en zijn er mogelijkheden voor scholing." Op deze manier kan een vrijwilliger ook werken aan zijn eigen competenties en kan het vrijwilligerswerk bij Humanitas een opstap zijn bij het vervolg van de eigen carrière.

Wie belangstelling heeft voor Tandem of een van de andere activiteiten van Humanitas kan een mail sturen naar oostelijkeachterhoek@humanitas.nl. Meer informatie is te vinden op www.humanitas.nl/afdeling/oostelijke-achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant