Paul Wieggers vraagt aan de kinderen of het schild op de juiste hoogte hangt.
Paul Wieggers vraagt aan de kinderen of het schild op de juiste hoogte hangt.

Lievelder kinderen trots op hun 'Poort van de Prins'

LIEVELDE - Kunstenaar Paul Wieggers heeft alles in gereedheid gebracht deze vrijdagmorgen bij de opstap naar het Klompengolfterrein, horende bij Erve Kots. De accuboor ligt klaar, de schroeven binnen handbereik. Als een ware poortwachter wacht hij bij de 'Poort van de Prins' de kinderen van groep 3 en 4 van de Antoniusschool uit Lievelde op voor het ophangen van de schildjes die ze in de klas gemaakt hebben als verfraaiing en finishing touch van de betreffende poort. Dit als onderdeel van het kunstproject 'Tussen de Coulissen', onderdeel van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Door Henri Walterbos

"Het project staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap. We willen jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis van die bewuste plek. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar, middels een artistieke kunstuiting 'Land Art' genaamd, beleefbaar gemaakt," vertelt Mirjan Koldeweij, projectleider vanuit 'het pact,' dat ze in zeven Achterhoeks gemeenten initieert en uitvoert. "De aftrap in Oost Gelre heeft plaatsgevonden met een intro-les voor alle groepen van de Antoniusschool, door Paul Wieggers zelf. Door middel van een powerpointpresentatie heeft hij de kinderen van alle groepen op een speelse manier over de geschiedenis van de bewuste plek verteld en wat de bedoeling was. Daarna is hij met hen aan de slag gegaan. De Antoniusschool ziet het project als een unieke kans om met de hele school samen te bouwen aan een gezamenlijk kunstwerk dat ook nog eens enkele jaren zal blijven staan." De keus voor het onderwerp en Lievelde was al gemaakt, maar de locatie was kort een discussiepunt. Paul Wieggers: "We hebben ook aan de Schans zitten denken, gezien de historie, maar aangezien het nogal een tijd moet blijven staan, moet het wel ergens vandaalvrij staan. Toen we Ben Weenink vroegen was hij direct enthousiast. Heeft ie ons ook nog op de meest prominente plek neergezet. Ben ik erg blij mee."

'Prachtige schildjes'
Vanaf woensdag is er afwisselend door alle groepen van de school gebouwd aan het kunstwerk. "Dat is ook het mooie ervan. Alle kinderen van de school kunnen nu zeggen dat ze meegewerkt hebben aan dit kunstwerk. Timmeren, slopen, schilderen, alles hebben ze gedaan," lacht Paul. Dan komen auto's aangereden met achterin half zichtbare, druk bewegende kinderhoofdjes. Zodra de portieren opengaan is het gedaan met de serene rust. Enthousiast komen 24 kinderen aanlopen, veelal twee aan twee, heel voorzichtig soms, met tussen zich in het schild dat ze gezamenlijk gemaakt hebben. "Mogen we zo ook nog spelen?" roept een jongen al voordat hij het opstapje oploopt, met het schild achteloos naast zich hangend. De kinderen zijn zichtbaar trots op hun eigen schild. Ook Paul Wieggers. "Jullie hebben er prachtige schildjes van gemaakt. Nu gaan we ze samen ophangen. Vinden jullie dat goed?" Een massaal 'Jaaaaa' klinkt bijna zingend.

Fleurige bordjes
De fleurige bordjes vrolijken de poort zichtbaar op. Koen Vergeer (8) en Jan Ressing (7) hebben een schild gemaakt met daarop de Nederlandse en Duitse driekleur die als het ware in elkaar overlopen. "Nederland en Duitsland werken veel samen, alleen vroeger niet zo goed. Toen was er oorlog," weet Koen. "Duitsland was vroeger een dorp met een hek er omheen, zonder poort," vult Jan aan. Dan mogen ze het schild ophangen. Paul prijst de jongens nogmaals voor hun mooie schild. Als het bord hangt een brede glimlach en rennen ze achter elkaar aan weg. "Kom we gaan rennen." En weg zijn ze.
De feestelijke onthulling van 'De Poort van de Prins' vindt plaats op vrijdagmorgen 8 juli bij Erve Kots. Wethouder Marieke Frank zal om 9.00 uur in het bijzijn van alle kinderen het land-art kunstwerk komen onthullen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden