Marveld Recreatie Groenlo neemt maatregelen. Foto: Theo Huijskes
Marveld Recreatie Groenlo neemt maatregelen. Foto: Theo Huijskes

Directie Marveld Recreatie neemt drastische maatregelen

Algemeen

Naar aanleiding van een verhoging van de toeristenbelasting met 25%

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De voorgenomen plannen van de gemeente Oost Gelre om de toeristenbelasting met 25% te verhogen, heeft desastreuze gevolgen voor de gemeente Oost Gelre in het algemeen en Groenlo in het bijzonder. De door directeur Edwin Bomers van Marveld Recreatie aan deze krant meegedeelde gevolgen, hebben met name betrekking op de loyaliteitsbetrachting jegens de gemeente en haar burgers, alsmede de sponsoring van verenigingen en organisaties. De reacties, die vooral binnen de Groenlose burgerij zullen inslaan als een bom, zijn een gevolg van het besluit van de gemeenteraad in haar laatste vergadering vóór het zomerreces. Bomers is ziedend over de in zijn ogen beschamende wijze waarop het gemeentebestuur met hem is omgegaan. De 51-jarige Grolse ondernemer voelt zich geschoffeerd.

De eigenaar/directeur ergert zich mateloos aan de opstelling van zowel het college van B&W als de gemeenteraad in de kwestie toeristenbelasting. In een soort monoloog spuwt hij zijn gal over de manier waarop deze zaak door lokale overheidsbestuurders wordt aangepakt.
"Ik ben niet alleen zwaar teleurgesteld, ik ben op zijn Grols gezegd pislink. Er wordt op deze manier geen enkele vorm van gemeenschapszin aan de dag gelegd door de leden van het college en de gemeenteraad. Hun opstelling is schokkend en dat niet alleen voor ons als ondernemers, maar indirect ook voor de burgers, die daar mede de dupe van worden. Deze verhoging betekent namelijk dat Marveld Recreatie op jaarbasis maar liefst € 100.000 meer moet afdragen aan de gemeente. Wanneer ik een vergelijking maak met de gemeente Winterswijk, zou Marveld Recreatie daar op jaarbasis € 275.000 minder hoeven te betalen. De raads- en collegeleden zullen het mogelijk niet weten, maar Oost Gelre is op basis van de van toepassing zijnde verordening de duurste gemeente van Nederland wat betreft de toeristenbelasting. Maar wat wil je, er zijn raadsleden die de verordening niet eens lezen, laat staan dat ze de opgetekende tekst begrijpen."

Vakantieparadijs
Edwin Bomers, die zegt geen onderneming te kennen die van de een op de andere dag een prijsverhoging van 25% moet doorvoeren, kan er ook niet over uit dat de toeristenbelasting wordt aangewend om de begroting voor het nieuwe jaar dicht te kunnen timmeren.
"Omdat wij de verhoging één op één doorberekenen aan onze gasten en hen dat ook direct meedelen, een gedragslijn waarin wij heel transparant zijn, hebben wij inmiddels drie nachten moeten doorwerken om een nieuw prijsprofiel voor het vakantieseizoen 2017 te kunnen presenteren. De prijslijsten hadden wij zoals gebruikelijk op 1 juni jl. reeds gereed, maar de duizenden gedrukte exemplaren kunnen de prullenbak in of kunnen door de gemeente worden opgehaald voor de inzameling van oud papier. En dat in een gemeente, die zichzelf beschouwt als het toeristenparadijs van de Achterhoek."
Ook het feit dat er in de laatste vergadering is gesproken over het maken van deals, is Bomers in het verkeerde keelgat geschoten.
"Hoe verzin je iets dergelijks. Als ondernemer, die zich netjes aan alle gemeentelijke richtlijnen houdt, word je op die manier toch volledig geschoffeerd. Van onze kant is er daarmee een eind gekomen aan de warme, loyale samenwerking met de gemeente.

Sponsoring
Dat de tegenactie van Marveld Recreatie vergaande gevolgen heeft, bewijst wel het feit dat de sponsoring van verenigingen en organisaties met onmiddellijke ingang is stopgezet. Daarnaast is de medewerking aan het Groenlo Vestingstadbeleid beëindigd en zullen er geen acties en dergelijke meer worden ondersteund, die de promotie van de Stad Groenlo ten doel hebben. Edwin Bomers reageert in deze zeer direct en consequent.
"Valt ook niet meer over te praten. Zo heb ik in het gehele vakantiepark de Vestingstad TV op zwart laten zetten en zijn alle folders, brochures, affiches en dergelijke, die betrekking hebben op Oost Gelre en Groenlo, verwijderd. Ook alle vormen van sponsoring en het afgeven van loyaliteitsverklaringen is verleden tijd."
Als gevolg hiervan zal bijvoorbeeld de organisatie van het Internationaal Marveldtoernooi van de sportvereniging Grol op zoek moeten naar een nieuwe hoofdsponsor. Een toernooi, dat inmiddels na 27 jaargangen niet alleen Groenlo, maar ook de gemeente Oost Gelre nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Verder worden ook andere sport- en andere verenigingen oftewel organisaties, zoals het jaarlijkse Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, de dupe van de huidige gang van zaken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant