Tijdens de Themadagen van Transit Oost zijn diverse modelspoorbanen te zien, waaronder die van het emplacement in Neede, rond 1920. Foto: PR
Tijdens de Themadagen van Transit Oost zijn diverse modelspoorbanen te zien, waaronder die van het emplacement in Neede, rond 1920. Foto: PR

Nieuwe hal en museumwerkplaats op station Winterswijk

WINTERSWIJK - Voorbijgangers en treinreizigers hebben de werkzaamheden naast het station Winterswijk allang gezien: er is een nieuwe hal verrezen. Hier komt Transit Oost, de museumwerkplaats voor de oldtimer autobussen, de Blauwe Engel (dieseltreinstel), het schaalmodel van het spoorwegemplacement Winterswijk anno 1925 en de uitgebreide museumcollectie over de spoorwegen en openbaar vervoer in de Achterhoek.

Zo heeft de historische dieseltreinstel 'Blauwe Engel' meer dan tien jaar buiten gestaan. Door de realisatie van de museumwerkplaats staat de trein eindelijk droog en kan de trein voor de toekomst worden behouden. De museumwerkplaats biedt ook het onderkomen voor een team van enthousiaste vrijwilligers. Zij houden zich bezig met het rijvaardig houden van de oldtimer bussen en treinen, spoorweggeschiedenis en -modelbouw en het openstellen van het museum. Dit alles onder de naam Transit Oost.

Hoewel de museumwerkplaats nog niet volledig is ingericht is deze tijdens de Transit Oost Themadagen op 15 en 16 oktober voor het eerst voor het publiek te bezichtigen.

Tijdens de Themadagen toont Transit Oost naast enkele oldtimerbussen diverse modelspoorbanen. Speciaal voor kinderen is een 'startershoek' ingericht waar kinderen zelf een modeltreinbaan kunnen maken en met modeltreinen kunnen rijden. Voor de echte liefhebber zijn enkele zeer mooie modelbanen te zien van bijvoorbeeld FREMO, de grootste modelspoorwegvereniging van Europa.

Na de Themadagen wordt de museumwerkplaats verder ingericht. Het belang van de spoorwegen voor de Achterhoek en Winterswijk als internationaal spoorwegknooppunt tussen de Amsterdamse haven en het Duitse Ruhrgebied voor textiel, hout en kolen komt dan volledig tot zijn recht.

Het schaalmodel van het spoorwegemplacement Winterswijk anno 1925 wordt mede dankzij het Rabobank Coöperatiefonds volledig gerestaureerd en zal vanaf medio 2017 het middelpunt zijn van de museumwerkplaats.

Een primeur voor de Themadagen is het in model nagebouwde spoorwegemplacement van Neede rond 1920; een nauwgezette weergave van een bijna vergeten spoorwegknooppunt.

Iedereen is welkom op de Transit Oost Themadagen op 15 en 16 oktober. Entree volwassenen € 4.00, kinderen € 1.00, parkeren bij de Sport- en Tutnhal en het Gerit Komrij-College aan de Parallelweg; daar vandaan kan men via de tunnel naar het station en Transit Oost.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden