Mart Hillen in duet met Tommy Emmanuels.
Mart Hillen in duet met Tommy Emmanuels.

Mart Hillen wint 'Fingerstyle Academy Awards 2016'

Algemeen

Complimenten van wereldster voor jonge Achterhoeker

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - "We zagen een totaalplaatje dat helemaal klopte. Een gitaarvirtuoos, het ziet er goed uit, het klinkt goed," aldus het juryrapport over Mart Hillen (19), toen deze tot winnaar werd uitgeroepen van de 'Fingerstyle Academy Award 2016', afgelopen vrijdag. Stond het jonge gitaarwonder uit Lichtenvoorde 's morgens nog in het voorprogramma van de masterclass van Tommy Emmanuel in Amsterdam (de enige in zijn Europese tour,, even later stond hij al als winnaar naast zijn held te spelen. Met vier gitaristen meer streed Mart om de prestigieuze titel maar nog meer om een duet met de meester zelf, 's werelds beste fingerstyle gitarist. Mart werd geselecteerd vanwege zijn indrukwekkende fingerstyle uitvoering van 'Thunderstuck' van AC/DC .

Inzenden
De masterclass vond plaats in de Blue Note Hall van het Conservatorium in Amsterdam. Fingerstylers konden een eigen werkje of cover inzenden om mee te dingen naar de slechts vijf beschikbare plekken in de voorronde. Een jury bestaande uit Gerard Boontjes (voorzitter en oprichter van de RockAcademie in Tilburg), Lars de Rijck (Holland's Got Talent 2e prijs, 2009) en Karlijn Langendijk (docent Fingerstyle Academy) wees Mart unaniem aan als winnaar. Naast het duet met zijn held won Mart een Mayson MS1/SCE2 Steelstring gitaar ter waarde van 1270 euro. "Een ontzettend gaaf ding."

Zenuwachtig
Om goed voorbereid en uitgerust deel te nemen aan de voorronde vertrok Mart donderdagavond al naar de hoofdstad. "Ik moest er vrijdagmorgen al best wel vroeg zijn, vandaar dat we een dag eerder al zijn gegaan." Tijdens het soundchecken stond hij ineens oog in oog met zijn idool, Tommy Emmanuel. "Was ik aan het spelen komt hij ineens binnen gelopen. Dat is uniek. Die man zie je nooit behalve tijdens zijn shows. Hij liep op me af en maakte complimenten over mijn zebra gestreepte schoenen: nice shoes you have," lacht Mart er nu om, terwijl de zenuwen door zijn lijf gierden op het bewuste moment. "Ja, ik was best wel zenuwachtig, maar het spelen ging best wel goed. Ik had er een goed gevoel over maar wist niet waar de jury op zou letten. Er waren er ook een paar met een eigen nummer immers, terwijl ik een cover deed."

Nuchter en bescheiden
Aan het eind van de twee uur durende masterclass, mocht Mart het podium betreden voor een duet. Een hele belevenis. "Toen ik wist dat ik met Tommy een nummer samen mocht spelen dacht ik van 'goh, dan zullen we vast wel even overleggen over wie wat doet van het nummer van Tommy 'Classical Gas', maar hij zei slechts 'you start and I follow you.' Het was echt te gek." Na afloop prees de wereldster de nu nog zeer bescheiden Achterhoekse wereldster in de dop. " 'I guess I can retire now', zei ie. Grappig," aldus Mart - nuchter maar nog steeds opgewonden - een dag later. Het winnen van de Fingerstyle Academy Award is wellicht een opstapje naar zijn droom: "Een eigen theatershow zoals Tommy heeft," aldus Mart. "Ik zie wel wat eruit komt. Na afloop een paar goede gesprekken gevoerd met mensen uit het vak. Wie weet," aldus de derdejaars leerling aan het conservatorium in Enschede, na zijn eerste optreden buiten de Achterhoek. Voorlopig is Mart niet ontevreden. "Naast veel oefenen, het spelen met bandjes word ik steeds meer gevraagd voor solo-optredens. Leuk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna