Pater Geert Scholten, voor een kast met een deel van zijn verzameling. Foto: PR
Pater Geert Scholten, voor een kast met een deel van zijn verzameling. Foto: PR

Engelenverzameling bij Kerst van Stal

Algemeen

LICHTENVOORDE - Tijdens het evenement Kerst van Stal in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde is - behalve een uitgebreide verzameling kerststallen - ook een prachtige verzameling engeltjes te bekijken. Deze verzameling is grotendeels eigendom van Pater Geert Scholten. De verzameling bestaat uit ongeveer 1200 engelen in allerlei soorten en maten en samen met de 300 engelen van verzamelaar Ben Rouwhorst, wordt dit waarschijnlijk de grootste engelententoonstelling die er in Nederland te zien is.

Pater Geert Scholten omi (lid van de Missionarissen Oblaten van Maria, kortweg paters Oblaten genoemd, en herkenbaar aan de toevoeging omi aan de naam) heeft een geweldige verzameling engeltjes. Op de vraag hoe hij ooit begonnen is met deze verzameling, antwoordt hij: "Ik krijg van een voor mij bekende huishoudster twee engeltjes, waarvan ik gezegd had dat ze zulke leuke gezichtjes hadden. "Wil jij die hebben?" was haar vraag meteen. Ondanks dat ik zei dat het niet de bedoeling was om ze te krijgen, werd ik voor het voldongen feit gezet dat ik ze aan moest nemen. Ik praat over een voorval in 1975 op een pastorie in Duitsland. Daarna bezorgde ze me, als ze op bezoek kwam, een paar keer nog enkele engeltjes van dezelfde serie. Daarmee is uiteindelijk een verzameling begonnen die nu resulteert in vele honderden engeltjes van allerlei materialen en allerlei formaat."

Mensen die bij hem op bezoek kwamen in het klooster in Valkenburg en het groepje zagen staan, reageerden met: "Wat leuk, ga je engeltjes sparen?" Zij kregen steevast van de pater het antwoord dat hij dat niet van plan was. Maar het is allemaal anders gelopen, want er werden hem van allerlei kanten engeltjes aangeboden en cadeau gedaan. "Zo kreeg ik er zelf toch ook plezier in. Ik ging soms zelfs op 'engelenjacht', zeker op rommelmarkten, waar ze niet zo duur waren als in de Valkenburgse souvenirwinkels. Ik had mezelf wel de beperking opgelegd dat het geen 'hang-engeltjes' mochten zijn en niet te groot, want ze moesten wel in het kastje passen, dat ik ondertussen had gekregen. De hulp die mijn kamer poetste was beginnen te klagen dat ze zoveel tijd nodig had om die verzameling af te stoffen en ze was bovendien bang dat ze er eentje zou laten vallen...."
In 1984 werd pater Geert Scholten aalmoezenier bij de Luchtmacht en kwam hij in Borne te wonen. Toen had hij al een wat grotere vitrinekast aangeschaft, want de verzameling werd nu echt uitgebreider. Toen hij begin '89 naar Den Haag verhuisde, is de hobby jarenlang stil komen te liggen, omdat hij kleiner behuisd was. De kast bleek goed gevuld en er was dus geen plaats voor uitbreiding. In '94 ging hij terug naar Twente omdat hij - naast aalmoezenier - ook pastoor in Luttenberg was geworden, en daar op de pastorie was voldoende plaats om de verzameling uit te breiden. Scholten: "Eigenlijk ben ik eind '96 pas weer goed gaan verzamelen. Ik werd door de Luchtmacht namelijk uitgezonden naar Italië en daar kwam ik in de vrije tijd en tijdens excursies in plaatsen waar ik regelmatig vele en hele leuke engeltjes in de etalages zag staan en dan kun je jezelf toch niet meer inhouden en de portemonnee gesloten houden. De mooiste ervaringen waren als je in een etalage een engeltje zag dat je perse wilde hebben, maar dat dan niet te koop was, omdat-ie daar alleen maar als versiering stond! En dan - na veel praten en vragen en doorzeuren - tóch samen met het engeltje de winkel verlaten!"

Op de vraag "Wat is de kostbaarste engel uit uw verzameling?" antwoordt Scholten: "Dan kan ik kijken voor welk beeldje ik het meest betaald heb en dan heb je wel het duurste engeltje, maar echt het kostbaarste? Dat is heel moeilijk. Er zijn er verschillende, waar ik een bijzondere herinnering aan heb. In ieder geval is het geen gekocht exemplaar!"

Het moge duidelijk zijn dat engeltjes al jaren een bijzondere plaats hebben in zijn leven. "Niet alleen de tastbare, uit mijn verzameling. Ik heb ook iets met de engeltjes, waar we vroeger van leerden: 'Als ik 's avonds slapen ga, volgen mij 14 engeltjes na'. Ja, engeltjes die op je passen: engelbewaarders of bescherm-engeltjes. Soms geef ik iemand ook wel een engeltje of een afbeelding ervan. Ik wil op deze manier niet het geloof in engelen opdringen, wel het geloof in engelen-van-mensen, die er voor je willen zijn. En dat je zelf de vraag durft te stellen: 'Voor wie ben ik zelf een beschermengel? Wie kan ik moed geven? Wie kan ik ondersteunen? Voor wie kan ik een lichtpuntje zijn in het donker? Voor wie kan ik een steun zijn op de levensweg die niet altijd gemakkelijk is…?'. Misschien helpt het bekijken van mijn engeltjes-verzameling daarbij!", aldus Pater Geert Scholten omi.

De bijzondere verzameling engelen is te bekijken tijdens Kerstvan Stal in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde, van zaterdag 10 tot en met 26 december. De openingstijden van de expositie zijn te vinden op de website.


www.kerstvanstal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant