Stripboek voor volwassenen rekent af met suffig imago poëzie

Marc Weikamp poseert met een poster van zijn boek ‘Piet Paaltjens in beeld’. Foto: PR
Marc Weikamp poseert met een poster van zijn boek ‘Piet Paaltjens in beeld’. Foto: PR

'Ik geef een omgeving aan Piet Paaltjens' gedichten'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE/ZUTPHEN - Negen gedichten selecteerde hij om te bewerken tot een graphic novel. Striptekenaar en illustrator Marc Weikamp, afkomstig uit Lichtenvoorde en tegenwoordig woonachtig in Zutphen, heeft een paar jaar zijn avonduren en weekenden gespendeerd aan 'Piet Paaltjens in beeld'. Het zestig pagina's tellende stripboek voor volwassenen heeft een fraaie illustratie op de gele harde kaft. Marc: "Ik probeer het suffige imago van de negentiende eeuwse poëzie af te stoffen. Door middel van beelden neem ik de lezer door de gedichten mee en is het geheel heel toegankelijk geworden."

"Het heeft mij echt gegrepen om een beeldverhaal te maken. Zo kon ik aan de hand van een tekst een eigen verhaal maken en het naar mijn eigen hand zetten. Het is echt iets van mezelf, mijn interpretatie. Ik geef een omgeving aan Piet Paaltjens gedichten, heb ze ruimer geïnterpreteerd en soms in settings geplaatst die het gedicht niet heeft. Zo heb ik bijvoorbeeld bij de woorden 'bitterzilten vloed' het beeld van de zee gebruikt," vertelt Marc.
Verder legt hij uit dat het de tekeningen het verhaal moderniseren: "Er komen beelden voor in het verhaal die in de negentiende eeuw totaal niet bestonden. Zo zijn er onder anderen een hedendaagse prullenbak te zien en een trein die we vandaag de dag ook kennen."

Zwarte humor
De melancholische liefdesgedichten hebben tekeningen in een eigen ingetogen kleurstelling van twee tinten. Er zijn bewust geen felle kleuren gekozen, want die passen volgens Marc niet bij de zwaarmoedige gevoeligheden en soms overdreven triestigheden die verwoord worden.

"Het idee ontstond een aantal jaar geleden op een expositie van mij in Almen. De eigenaar van de galerie gaf mij het gedicht 'De zelfmoordenaar' van Piet Paaltjens omdat zij vond dat het paste bij mijn cartoons met zwarte humor. Een tijd later raakte ik in gesprek met Syndikaat, een uitgeverij van stripboeken. Omdat zij geen cartoons uitgeven, werd mij gevraagd om eens een strip te maken. Ik begon als probeersel aan het gedicht 'Aan Rika' van Piet Paaltjens, waar positief op gereageerd werd. Vervolgens maakte ik nog een strip van een gedicht en zo ontstond langzaamaan het idee om er een heel album van te maken."

Schiedam
In de tussentijd is er contact ontstaan met de gemeente Schiedam, de woonplaats van Piet Paaltjens (het pseudoniem van François HaverSchmidt, een van de bekendste Nederlandse dichters uit de Romantiek). In 2017 is het daar Piet Paaltjens jaar, want dan is het 150 jaar geleden dat de eerste druk van 'Snikken en Grimlachjes' verscheen. En laat dit nu net de bundel zijn waar 'Piet Paaltjens in beeld' op gebaseerd is. Gedicht 'Het zwart Schiedam' is vanwege deze feestelijke redenen toegevoegd en heeft Marc de nodige research gekost. Om de stad realistisch in beeld te krijgen heeft hij daarin rondgewandeld en gebruik gemaakt van foto's uit het stadsarchief. Schiedam is een jeneverstad en daarom heeft een destillerij in Deventer geïnspireerd op het stripboek gin gemaakt. Gin is namelijk de jenever van nu.

Boekpresentatie en expositie
De boekpresentatie is op woensdag 14 december in Eindhoven bij Uitgeverij Syndicaat/Strip2000, alleen voor genodigden. Er komt in Zutphen een expositie met twintig ingelijste tekeningen op A3 formaat bij Herman Krans Advocaten. De opening hiervan is 15 januari en alle nieuwsgierigen zijn welkom.

Het boek is te bestellen bij uitgeverij Syndikaat, bol.com en de betere boekhandel.


www.facebook.com/pietpaaltjensinbeeld
www.syndikaat.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden