Vlnr. Berry Nales, Diana en William Kruip, Bennie Wopereis en Theo Wessels. Foto: Annekée Cuppers
Vlnr. Berry Nales, Diana en William Kruip, Bennie Wopereis en Theo Wessels. Foto: Annekée Cuppers

Markant pand met roemrucht verleden blijft behouden

Algemeen

De oude en de nieuwe eigenaren over De Koppelpaarden

Door Annekée Cuppers

LICHTENVOORDE - "Een clubje van 'belegen beleggers' met een warm hart voor de eigen geschiedenis." Zo omschrijven woordvoerders Theo Wessels, Berry Nales en Bennie Wopereis de club van zeven Lichtenvoordse investeerders. Zij hebben de handen ineen geslagen om café-restaurant De Koppelpaarden voor de toekomst te behouden. Nales: "We hebben er niet lang over hoeven nadenken of we in dit historische gebouw wilden investeren, het markante pand met het karakteristieke torentje moest voor Lichtenvoorde behouden blijven." Wessels vult aan: "We gaan er eerst voor zorgen dat de gevel mooi opgeknapt wordt en gaan daarna stap voor stap verder. De horecabestemming zal in ieder geval blijven. Maar je kunt het maar een keer goed doen en we willen niets overhaasten." Een tipje van de sluier willen de heren al wel oplichten. In de toekomst zullen er op de bovenverdieping, net als vroeger, weer hotelkamers gecreëerd worden. Wopereis benadrukt: "Maar het wordt beslist geen elite-tent. We willen er een sfeervol onderkomen van maken, een soort huiskamer van Lichtenvoorde."

De Koppelpaarden kent een roemruchte geschiedenis in de keistad. In vroegere tijden hing het er vaak 'met de benen uit', vooral tijdens dansavonden die publiek trokken uit de hele regio. Bands als Allicht, The Evening Stars, Arthur and the Strings maar ook de KGB-band, die aan de wieg stond van het Nieuwjaarsbal, trokken volle zalen. Oud-eigenaren William en Diana Kruip halen mooie herinneringen op, bijvoorbeeld aan de kermis. "Mensen stonden al uren van tevoren voor de deur om een stempel te halen. Wij moesten dan op handen en voeten achter de bar langs kruipen zodat ze ons niet zagen, want dan was het hek van de dam." Ook hebben heel wat Lichtenvoordse paren hun bruiloft en daaropvolgende jubilea bij De Koppelpaarden gevierd.
Maar het was niet alleen maar feest, er waren ook verdrietige momenten. Diana: "Als opa of oma kwam te overlijden, werd vaak bij ons de koffietafel gegeven. Voor de familie voelde het dan alsof het cirkeltje weer rond was, vader en moeder waren bij De Koppelpaarden begonnen en hier werd ook weer afscheid genomen."

Geen opvolger
William is in het bedrijf geboren en getogen. Hij herinnert zich nog dat het hotel soms zo vol zat, dat vader en moeder op een matrasje op een andere kamer sliepen. Dan lagen er zelfs nog gasten in de echtelijke sponde.
Diana wilde eigenlijk lerares worden, maar dat liep anders. "Mijn aanstaande schoonvader zag het niet zitten dat ik nog vier jaar naar de kweekschool zou gaan en drong er op aan dat ik horeca-ervaring op ging doen. Je deed wat er van je verwacht werd, het was een andere tijd." De kinderen van William en Diana hebben zelf geen interesse in het voortzetten van de zaak. William: "De oudste zei: Papa, ik wil later een gewóón mens worden!" Heel bewust kozen zoon en dochter voor een andere carrière. Diana glimlacht. "Ze zitten allebei in het onderwijs."
William en Diana zijn blij dat De Koppelpaarden in Lichtenvoordse handen blijft en dragen met vertrouwen het stokje over.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant