Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks
Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks

Carbidschieten: Springlevende traditie

Algemeen

Populair bij hokken, vriendengroepen, buurten en families

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE - In vrijwel heel Oost-Nederland, van noord naar zuid, wordt op oudejaarsdag het carbidschieten beoefend. De traditie is zeer populair bij vriendengroepen, hokken, buurten en families. In een weiland wordt een partytent of oude caravan neergezet, de barbecue wordt aangestoken, vuurkorven en allesbranders zorgen voor aangename warmte. De carbidschutters en hun vrienden, familie of buurt genieten van een gezellige oudejaarsdag, er wordt gedronken, gegeten en gelachen. Intussen wordt carbid in de melkbussen gelegd, een beetje water erbij, de bal wordt stevig in de opening gedrukt. Er vormt zich ethyn, de bodem van de melkbus wordt verhit en met een dreunende knal slingert de bal tientallen meters de lucht in.

Nieuw Zeeland
Ook in het buitengebied van Lichtenvoorde zijn de dreunende knallen tot ver te horen. Bij de familie Rensing aan de Aaltenseweg, net buiten Lichtenvoorde, liggen vier melkbussen op de grond met de voorkant schuin naar boven op een plank. De ballen zitten al in de openingen en een gasbrander wordt tegen de bodem aan gehouden, achter elkaar knallen de plastic ballen de lucht in. De bodem wordt verhit door Emily Donderwinkel uit Nieuw Zeeland. "Wat is dit, zeg, ik weet zeker dat dit in Nieuw Zeeland erg illegaal is", grijnst Emily. Ze vervolgt: "Ik heb gestudeerd in Frankrijk en ben nu op bezoek bij mijn oom en tante, Theo en Mariël Donderwinkel. Ze zijn buren van de familie Rensing. Het is fijn om Kerst en Oud-en-Nieuw hier door te brengen, deze traditie heb ik nog nooit meegemaakt!" Emily is in Nieuw Zeeland geboren, haar opa en oma zijn vanuit Lievelde geëmigreerd. De broers Gudo en Wilco Rensing, van Rensing Tok, tegenover het kruisbeeld, vertellen over het carbidschieten bij hun oudershuis. "We doen het hier al ruim twintig jaar! Onze pa is ermee begonnen, hij en zijn broers hebben diverse pogingen gedaan om een kippenhok op te blazen! Op hoogtijdagen lagen hier wel twintig melkbussen, het is nu een stuk kleinschaliger."

Vriendengroep
Een eindje verderop aan de rand van Lichtenvoorde staat een vriendengroep gezellig bij elkaar onder een partytent. Er is koffie en een drankje, in twee olievaten brandt een knappend vuurtje. Veertien melkbussen liggen op een lange rij, een vangnet is ervoor gespannen. "Ja anders moet je zo ver lopen om de ballen op te halen. Zo'n zes jaar geleden zijn mijn broer Dennis, Niek Weijers en ik samen met onze vriendengroep met carbidschieten op deze locatie begonnen. Vanmorgen hebben we nog controle gehad maar alles is goed bevonden", glimlacht Mike Elferink. Op een aanhangwagen ligt een stapel brandhout, het gezelschap zit er warmpjes bij!

Loud and New
In Harreveld is het carbidschieten een stuk minder kleinschalig. De traditie is uitgegroeid tot een groot evenement met honderden bezoekers over de hele dag. Veertig melkbussen zorgen voor een dreunend spektakel, in een grote tent is muziek, er zijn kampvuren met lampionnen, de ranjasaloon, een springkussen en suikertante completeren het geheel. De sfeer is uitstekend, er wordt gezellig bijgekletst, intussen is de twintigkoppige organisatie druk bezig met alle randzaken en natuurlijk met carbidschieten. "We zijn hier begonnen met acht man en vier melkbussen. In de loop van de tijd zijn meerdere vriendengroepen samengevoegd en ja, we zijn behoorlijk gegroeid en 'serieuzer' geworden. Vanavond om 22.30 uur begint een groot feest, we gaan iets voor twaalven op een groot scherm de 'Countdown' doen, er wordt een jaaroverzicht getoond van een paar minuten en dan tellen we af. Het feest duurt tot vijf uur!" Aan het woord is Boet te Brake, organisator van het eerste uur. In de feesttent is het lekker warm, diverse bands en Dj's zorgen voor muziek. "Of we over tien jaar 200 000 bezoekers verwachten? Wie weet", grijnst Boet breed.

Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks
Gezelligheid bij carbidschieten. Foto: Karin Stronks
Nieuwzeelandse Emily geniet van carbidschieten. Foto: Karin Stronks
Carbidschieten bij Loud and New. Foto: Karin Stronks
Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant