Norbert Wolters (rechts) met zijn dochter, en Roy Nijrolder. Foto: Karin Stronks
Norbert Wolters (rechts) met zijn dochter, en Roy Nijrolder. Foto: Karin Stronks

Spektakel rondom start expeditie Noordkaap

Algemeen

LICHTENVOORDE – Het was een drukte van belang in de grote hal van Roemaat transport. Verkeersregelaars wezen automobilisten op een parkeerplaats, in de reusachtige hal klonk muziek. Achttien wintervaste bolides stonden klaar voor een groot avontuur in Scandinavië. In een andere hal was van alles te zien en te beleven voor liefhebbers van gemotoriseerd verkeer in de breedste zin van het woord. Door de gulle bijdrage van veel sponsoren was eten en drinken gratis verkrijgbaar. Ook twee avonturiers uit Zieuwent stonden klaar voor de achtdaagse rit van zo'n achtduizend kilometer met als eindpunt De Noordkaap.

Door Karin Stronks

Vrijwel alles wat met gemotoriseerd verkeer te maken heeft en leuk vermaak voor de jongste jeugd stond klaar voor het publiek in de eerste hal. Liefhebbers konden een ritje maken per quad, er stond een circuit opgesteld voor een proefrit met een scootmobiel, oude en nieuwe brandweerwagens, vrachtauto's en prachtige oldtimers konden van binnen en buiten worden bekeken. Twee Mercedessen met een totaalwaarde van vier ton stonden achter dranghekken, intussen kwam een rendier langslopen onder begeleiding van een goedlachse man, gekleed in Laplandse klederdracht. Kinderen konden zich vermaken op een springkussen en op een klimwand, gratis eten en drinken was volop verkrijgbaar.

In een andere hal stonden de wintervaste bolides klaar voor het avontuur: een achtdaagse estafetterit van achtduizend kilometer dwars door Scandinavië. De teams droegen oranje jacks en maakten een lichtelijk gespannen indruk, ze ijsbeerden en gingen regelmatig op de foto. De opwinding was voelbaar in de hal. Enkele teams hadden hun creativiteit benut om een originele naam te verzinnen zoals 'Team Vriescel', 'Team IJstaart' een damesteam droeg de naam 'As cold as Fire'.
Norbert Wolters en Roy Nijrolder stonden met hun familieleden bij de vierwiel aangedreven Volkswagen Passat waarmee de rit moet worden volbracht. "Of ik goed geslapen heb? Nou wel iets minder dan normaal! We doen voor de eerste keer mee, Roy vroeg of ik zin had in deze avontuurlijke rit. Ik zei 'jao dat past mien wal' en we gingen op zoek naar een geschikte wagen!" Aan het woord is Norbert Wolters. Hij voegt toe: "Voor een reis als deze moet je gewoon een vierwiel aangedreven auto hebben, we hebben de Passat speciaal voor deze gelegenheid gekocht. Gelukkig hebben we sponsoren gevonden, via vrienden en onze werkgevers. Dat is mooi natuurlijk, anders is het echt een grote kostenpost!"

Deelnemers betalen 1500,- euro inschrijfkosten. Norbert: "Dat klinkt duur maar er zijn zes overnachtingen in hotels bij inbegrepen plus maaltijden. We zijn acht dagen onderweg, dan valt dat bedrag wel mee. Ga maar eens een week op vakantie! Het is geen rally, we moeten ons gewoon aan de geldende verkeersregels houden. In Duitsland is de maximum snelheid 130 kilometer per uur. Elke etappe zijn er 500 punten te verdienen. Per etappe krijgen we coördinaten, het kan zijn dat we iets moeten uitzoeken of puzzelen voordat we weten waar we naartoe moeten. Ja, inderdaad, nu mag het wel gebeuren, we kijken er al zo lang naar uit!"
De verrichtingen van de achttien teams zijn te volgen via internet.


volg.expeditie-noordkaap.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant