Afbeelding

De Libero | Van Beltrum naar Mallorca

Algemeen

Van Beltrum naar Mallorca

Deze maand, om precies te zijn op 27 februari, wordt hij 67 jaar. Van dit aantal levensjaren hebben er inmiddels vijftig in het teken gestaan van de fiets- c.q. wielersport. Hij werd destijds geboren aan de Ringweg in Beltrum, in een rustieke omgeving waar nog niemand had gehoord van een racefiets, laat staan ooit een dergelijk vehikel met een krom stuur voorbij had zien komen. Ik heb het over fiets- en wielerfanaat Joop Ribbers. Even voor Groenlo en omgeving geen Tristan Hoffman en voor Lichtenvoorde en omgeving geen Jelle van Gorkum, die centraal staan in deze column en derhalve in het middelpunt van de belangstelling. Deze keer een man, die zich nooit heeft kunnen manifesteren in het profcircuit van de wielersport, maar daar op basis van discipline, bezieling, doorzettingsvermogen en bovenal liefde voor de wielersport wel recht op had. In het verlengde van een warme, degelijke en vertrouwde opvoeding thuis, koos de al jaren achtereen in Groenlo woonachtige sportieve doorzetter op het moment suprême voor zijn gezin en dientengevolge voor een op zijn maatschappelijke carrière afgestemde dosis zekerheid. Een in die tijd vooral bewonderenswaardige beslissing, maar zoveel jaren later voor de huidige generatie amateurwielrenners een verbazingwekkende aanname.
Tijdens het eerste Wielercafé van Ren- en Toer Club Groenlo zit hij op de praatstoel, is hij in zijn element. Import Grollenaar Jopie Ribbers krijgt alle aandacht van zijn clubgenoten, terechte aandacht, want hij is één van hen. Zijn verhalen en anekdotes over de afgelopen fiets- en wielerjaren worden door alle toehoorders omarmd. Ze passen bovendien helemaal in de opzet van de avond, die gekenmerkt wordt door een aanstekelijke vorm van clubliefde, verpakt in een met een smakelijk biertje gepaard gaande gezellige sfeer. Bovendien is de boezemvriend van Joop, ene Bennie (de Klunt) te Veluwe -tevens één van de, zo niet de belangrijkste ambassadeur van Beltrum- van de partij om een oogje in het zeil te houden. En Joop Ribbers zelf? Hij heeft zijn huiswerk uitstekend gedaan en is door gespreksleider Harrie Hoitink, eveneens voormalig Beltrummenaar, niet te stoppen.
Als 16-jarige nam hij afscheid van de teamsport voetbal en koos voor de individuele sport wielrennen. Joop fokte thuis konijnen en beurde na het verkopen van zijn eerste koppeltje viervoeters aan de Grolse poelier Pietersen een bedrag van 50 gulden om daarmee een fiets te kunnen kopen, jawel een tweewieler met een krom stuur, maar nog wel zonder versnelling(en). Een droom was werkelijkheid geworden en een wielerronde dicht bij huis in Harreveld lonkte. Jopie werd in zijn eerste wedstrijd op zijn gekochte fiets tweede na Jos Kiens, hardloper/wielrenner uit Groenlo. Joop's ouders bekeken in eerste instantie de dadendrang van hun zoon met argusogen. Een en ander veranderde toen de losgeslagen renner tijdens zijn eerste internationale wedstrijd in Stadtlohn aan de haal ging met een fonkelnieuwe wasmachine. Voor pa en ma Ribbers was het ijs gebroken, want 'onze Joep hef ne wasmachine wonn'n!' Dezelfde 'Joep' behaalde als amateur in 1977 één van zijn grootste successen door de openingsklassieker de Ster van Zwolle te winnen. Dit succesje bezorgde hem een eervolle vermelding met foto op de cover van het prominente blad Wielersport. Dit laatste injecteerde Ribbers met zoveel inspiratie, dat hij vier weken later de Ronde van Drente oftewel de Parijs-Roubaix van Nederland op zijn naam mocht schrijven.
Zijn mooiste tijd als wielrenner beleefde Joop Ribbers in het veteranencircuit tijdens wedstrijden in onder andere Denemarken, Columbia en Israël met als hoogtepunt het in 2009 behalen van de wereldtitel Masters 55/60 jaar in het Oostenrijkse Sankt Johann. Tijdens zijn rondgang in tal van landen, ontdekte hij Mallorca als het ideale fietseiland. Dit laatste deed hem besluiten om samen met enkele wielercompagnons onder de naam 'Forza Cycling Mallorca' fietsreizen te organiseren naar dit populaire eiland in de Middellandse Zee.
Joop Ribbers, een voorbeeld voor al het bestaande en aanstormende wielertalent in deze regio. Na een carrière van ruim 50 jaar verdient hij een platform. Mogelijk tijdens de nieuw leven in te blazen Ronde van Groenlo in augustus, ook al is het maar één ererondje!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant