Jan Put, de per 1 april vertrekkende rector van Marianum. Foto: Kyra Broshuis
Jan Put, de per 1 april vertrekkende rector van Marianum. Foto: Kyra Broshuis

Rector Jan Put laat Marianum goed achter

Algemeen

'Marianum is en blijft hét brandpunt voor jongeren'

Door Kyra Broshuis

GROENLO/LICHTENVOORDE - Rector Jan Put van Scholengemeenschap Marianum wordt 64 jaar en stopt per 1 april met zijn werkzaamheden. Put oogt geen 64, is ook jong van geest en zeer toegankelijk. Het gaat goed met zijn school maar Put, inwoner van Hengevelde, vindt 1 april een mooie datum om te stoppen. Ook zijn voorgangers gebruikten deze datum als wisseling van de wacht.

Een leven lang Carmel
"Bijna veertig jaar ben ik verbonden met de Stichting Carmelcollege, waar Marianum onder valt. Daarvoor heb ik zelf ook op een Carmelschool gezeten in Hengelo en daarna geschiedenis gestudeerd in Nijmegen. In 1978 ben ik gestart als leraar op het Twickelcollege in Hengelo, daarna werd ik leraar en conrector op Lyceum De Grundel in Hengelo en in 1994 rector. Ik heb veel ontwikkelingen en veranderingen meegemaakt in bijna een halve eeuw van verbondenheid met de Carmel, dat vind ik wel bijzonder." Put stopt ook omdat de gezondheid van zijn vrouw broos is. "Ik vind het belangrijk om nu veel tijd met mijn vrouw en zoon door te brengen."

'We staan er goed voor'
De opvolgster van Put, Gitti Burema-Bekhuis (54), is geen onbekende. Zij zit al geruime tijd samen met Put in de directie van de school en gaat verder met een school die gezond is, zo zegt Put. "Ik ben heel tevreden over hoe onze school er nu voorstaat. We hebben stevig geïnvesteerd in de inrichting van ons onderwijs, maar ook in de voorzieningen en de gebouwen. Marianum is goed op de toekomst voorbereid. Recent werd duidelijk dat onze basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen (vmbo) bij de 45 superscholen in Nederland horen. Dat is voor ons een hele mooie waardering. Ook met mavo, havo en vwo doen we het heel goed." Trots is Put op de eenheid die hij gecreëerd heeft. "Dat heb ik niet alleen gedaan, dat is een verdienste van al onze medewerkers. Het is een goede stap geweest om intensief samen te werken met maatschappelijke partners. Zo heeft in Lichtenvoorde Het Bariet (voortgezet speciaal onderwijs) onderdak gevonden binnen de school en is in Groenlo de bibliotheek verhuist naar Marianum."

Samenwerken
De krimp ziet Put als een nieuwe uitdaging. "We zijn ervan overtuigd dat we een belangrijke rol blijven spelen voor de leefbaarheid van onze regio. Daar zetten we ons optimaal voor in. We houden goed in de gaten wat de trends zijn en waar we in mee willen. Als Marianum zijn we altijd innovatief bezig. De krimp is een goede aanleiding om te kijken hoe we het onderwijs goed en aantrekkelijk kunnen houden. We gaan daarvoor steeds meer samenwerken met instellingen en bedrijven. Verbindingen leggen om te bereiken dat ook in de toekomst de Achterhoek aantrekkelijk blijft voor de leerlingen om te leven en te werken. Daar is waar we naartoe willen."

Respect voor de Maristen
Marianum is een katholieke school. Vinden we dat nog ergens terug? "Jazeker. Niet zozeer in de actieve beleving maar wel in het respect voor de Maristen die we als mede-grondleggers voor onze school waarderen. Het hele idee achter het stichten van deze school komt voort uit de emancipatiegedachte: goed onderwijs en iedereen een kans bieden op een mooie toekomst: dat blijven we respecteren. We blijven die verbinding houden, maar uiteraard wel aangepast aan deze tijd. Zo komt er in de nieuwbouw in Groenlo een stiltecentrum voor bezinning en werken we in Lichtenvoorde actief mee aan Passion Lichtenvoorde."

Midden in de maatschappij
Voor de toekomst van Marianum heeft Put een grote wens. "Ik hoop, en verwacht, dat Marianum het centrale punt blijft waar jongeren samenkomen. Deze school staat midden in de maatschappij en heeft goede banden met de omgeving. Het enthousiasme van de leerlingen én van het team maken van deze school een bijzondere school. Het is belangrijk om goed naar elkaar te luisteren, dan kun je veel bereiken. Iedereen kan en mag hier zichzelf zijn. Ik heb met bijzonder veel plezier op Marianum gewerkt, het afscheid zal dan ook best even lastig zijn."

Bang voor het zwarte gat is Put niet. "Ik ben altijd maatschappelijk actief geweest, dat blijf ik doen maar wel gedoseerd. Ik heb verschillende bestuurlijke taken op het gebied van kunst en cultuur en ik blijf een historicus in hart en nieren. Geschiedenis zal me altijd blijven boeien. Maar de tijd die ik nu met mijn gezin kan doorbrengen, staat voorop."

De nieuwbouw in Groenlo wordt op 24 februari opgeleverd. Daarna wordt er tijd genomen om het gebouw goed in te richten. Eind maart vindt de officiële opening plaats en na de meivakantie gaan ook de onderbouwleerlingen vanuit de Wheme naar het hoofdgebouw.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant