Ruth Hulzink (links) en Simone Gebbink zetten zich in voor jonge meisjes in Vietnam. Foto: Eigen foto
Ruth Hulzink (links) en Simone Gebbink zetten zich in voor jonge meisjes in Vietnam. Foto: Eigen foto

Fietsen in Vietnam tegen kindhuwelijken

Algemeen

Elk meisje dat geholpen wordt is er één

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Twee meiden die het hart op de goede plaats hebben zijn Simone Gebbink en Ruth Hulzink. Zij zetten zich namelijk in voor de strijd tegen kindhuwelijken. Op 21 maart vertrekken zij naar Vietnam om in zeven dagen 400 kilometer te fietsen met Cycle for Plan van Plan Nederland. "We wilden altijd al iets doen voor het goede doel, want we hebben zelf een fijne jeugd gehad en gunnen een ander die kans ook. De meisjes waar we ons voor inzetten hebben onze mogelijkheden niet. Zij kennen geen basisveiligheid. Daar willen wij ons hard voor maken. Je doet het niet voor jezelf," aldus het tweetal.

Niet voor niets
"Ik was al sponsor van Plan Nederland," vertelt Simone, "Daarom ontving ik via de mail allemaal nieuwsberichten van hun en kwam zo in aanraking met deze fietstocht. Het is een mooi gekaderd plan en je wordt geholpen met de opzet. Toen ik dit aan Ruth vertelde, was zij gelijk enthousiast." Ruth vult aan: "De combinatie van het sportieve element met het goede doel maakt het interessant. Het is een hele uitdaging en je gaat fietsen in een omgeving waar je normaal niet komt, in een mooi, bergachtig gebied. Je fietst langs de projecten waar je het geld voor inzamelt. Zo weet je gelijk waar alles naartoe gaat."

'Ze hebben speciaal aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes'

Volgens de dames is deze actie geen druppel op een gloeiende plaat. Al sinds 1993 is Plan Nederland bezig met concrete acties. Het geld gaat niet alleen naar een meisje, maar naar de hele gemeenschap die haar omringt. Het is niet voor niets. Elk meisje, en met haar de gemeenschap, dat geholpen wordt is er één. Plan Nederland is een internationale ontwikkelingsorganisatie die werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen. Ze hebben speciaal aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Ze doen dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 51 ontwikkelingslanden. Ruth en Simone: "Het geld dat wij inzamelen wordt besteed aan onderzoek naar de relatie tussen de cultuur van deze etnische minderheidsgroep, gender ongelijkheid, onderwijs en kindhuwelijken. Dit doen ze om de oorzaken te begrijpen. Dat is erg belangrijk, omdat er nu een tekort is aan betrouwbare gegevens over dit onderwerp. Met de uitkomsten van dit onderzoek gaat Plan concreet aan de slag om de kindhuwelijken tegen te gaan. Ook gaan ze met het geld een scholingstraject voor de meisjes opzetten. Zodat ze goed voorgelicht zijn en mondiger kunnen worden."

Sponsors
De dames zijn druk met de voorbereidingen en het opbouwen van hun conditie. Zo trainen ze sinds een half jaar drie dagen in de week en maken ze regelmatig moutainbiketochten in de omgeving. Met heuvels, want die krijgen ze in Vietnam ook voor hun kiezen. "Inmiddels hebben we al bijna 8000,- euro opgehaald. Dit mede dankzij de sponsors Heutinck International, Gebr. Hulzink Bouwbedrijf, Schildersbedrijf Oonk, Huygens Enginering en Linda Zweerink van Personal Touch Travel. Daarnaast steunen mensen ons met diensten en materialen en ondervinden we veel hulp van familie en vrienden. We hebben verschillende activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen: een tennisactiviteit bij LTC de Kei, een kraam op de kerstmarkt met een draaiend rad, inspiratieworkshops bij Den Diek, een mountainbiketocht, statiegeldbonnen bij de Jumbo, een High Tea en een diner. Gezien de aard van de problematiek zijn we nog steeds op zoek naar sponsors. Als iemand zich aangesproken voelt, kan die persoon contact met ons opnemen. Iedereen die ons steunt krijgt automatisch een blog en foto's toegestuurd vanuit Vietnam," besluiten Ruth en Simone hun verhaal.


www.fietsenvoorvietnam.nl,
ruthhulzink@hotmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant