Het allereerste kievitsei van Oost Gelre wordt bewonderd door vlnr Anton Eekelder, Walter Wolters, Jan van der Weyde en burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre.
Het allereerste kievitsei van Oost Gelre wordt bewonderd door vlnr Anton Eekelder, Walter Wolters, Jan van der Weyde en burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre.

Eerste kievitsei Oost Gelre gevonden

Algemeen

HARREVELD - Op het land van agrariër Walter Wolters aan de Varsseveldseweg in Harreveld is maandag het eerste kievitsei van dit jaar van Oost Gelre gevonden. Het duo Jan van der Weyde en Anton Eekelder van de Stichting Weidevogelvereniging Lichtenvoorde en Omstreken, vond het allereerste ei. "Jan heeft hem als eerste gezien, de eer gaat naar hem", aldus Eekelder. Het land van Wolters viel al eerder in de prijzen, twee jaar geleden werd hier ook het eerste kievitsei van Oost Gelre gevonden.

Ei blijft in het nest
De traditie was decennia lang dat het ei werd aangeboden aan de burgemeester. Nu gebeurt dat alleen nog symbolisch, dit om de weidevogels te beschermen. "We zetten nu een stok bij een nest zodat de boer weet dat hij daar het land niet kan bewerken. We plaatsen ook wel mandjes die, wanneer er een ei in ligt, heel makkelijk verplaatst kunnen worden." zo legt Van der Weyde uit. "Gelukkig gaat de provincie volgend jaar de kwetsbare weidevogels beschermen. Het gaat nog steeds niet goed met deze vogels in Nederland." De kievit legt altijd vier eieren, om de andere dag één. Het is daarom zaak het nest niet aan te raken. Wanneer er minimaal vijf nesten op een bepaald stuk land liggen, wordt vanaf volgend jaar de boer gevraagd het land later te bewerken. De broedtijd van de kievit is 28 dagen.
Kort na de melding van de vondst, kwam burgemeester Bronsvoort het nest bekijken. "Nu weten we zeker dat de lente in Oost Gelre begonnen is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant