Zittend: Joop en Ans Oosterholt, staand van links af: Jan van de Wolfshaar, Joop Ikink, Werner Hegeman, Jos Tanck. Foto: Karin Stronks
Zittend: Joop en Ans Oosterholt, staand van links af: Jan van de Wolfshaar, Joop Ikink, Werner Hegeman, Jos Tanck. Foto: Karin Stronks

Overkamp blijft door overname vier ondernemers

'Hier zit zo veel geschiedenis'

Door Karin Stronks

VRAGENDER – Joop en Ans Oosterholt – Overkamp hebben 31 jaar lang café en zalencentrum Overkamp gerund. Lief en leed deelden zij met hun gasten. Eind 2016 vonden zij het echter welletjes. Binnen de familie was geen belangstelling om het bedrijf over te nemen. "Maar Overkamp te koop zetten dat is niet zomaar iets, hier zit zo veel geschiedenis", aldus Joop Oosterholt. Bij toeval kwam het bericht over het stoppen met Overkamp bij Werner Hegeman terecht, hij trok aan de bel bij drie collega ondernemers en met z'n vieren gingen ze in gesprek met Joop en Ans. De overeenstemming werd vrij snel bereikt, de overname werd beklonken. "Het café en zalencentrum blijft bestaan, dat was onze uitdrukkelijke wens", zegt Ans Oosterholt – Overkamp opgelucht.

De geschiedenis van café Overkamp vindt zijn oorsprong in 1871, Johannes Franciscus Engelbertus Overkamp bouwde een café met overgebleven bouwmaterialen van de kerk. Het 'optrekje' werd al tijdens de bouw een bron van nieuwtjes en roddels, in 1881 kreeg Johannes de volledige vergunning die zijn weduwe tot 1910 wist te behouden. Overkamp werd in 1919 overgenomen door Hendrik Overkamp en Anna Kampshoff. Elke zondag rond de klok van 11.00 uur liep de kroeg vol met mannen die uit de kerk een biertje kwamen drinken en een kaartje kwamen leggen. Het ondernemende stel opende naast het café een kruidenierswinkel. Ze gingen het dorp in om bestellingen op te nemen en bezorgden de boodschappen aan huis. "In die tijd bestond dus de 'bezorgservice' al! Alleen kon de bestelling niet via WhatsApp worden verzonden", glimlacht Ans.

De oudste zoon van Anna en Hendrik, Jan Overkamp, nam rond 1950 de zaak over, samen met zijn vrouw Miene. Zij bouwden Overkamp flink uit door het realiseren van een danszaal. Aanvankelijk werd deze gebruikt als noodkerk, in 1952 kreeg de ruimte de bedoelde invulling. Het kleine café was uitgegroeid tot een ware horecaonderneming. Het familiebedrijf, met inmiddels een rijke traditie, werd in 1986 overgenomen door Joop en Ans Oosterholt – Overkamp. Ans: "We koesterden altijd al de wens om de zaak over te nemen, het kwam helemaal uit onszelf. De overname verliep snel omdat geen van de andere kinderen interesse hadden."

Met veel enthousiasme en passie hebben Joop en Ans het bedrijf voortgezet. Ze richtten een schietvereniging op die nog altijd bestaat. Ook bouwden ze de cateringservice op en er werd een fraai terras gerealiseerd. Joop en Ans brachten reuring in Vragender door het organiseren van bijzondere evenementen, zo haalden ze Bonnie St Claire met de kermis naar het dorp, Gina de Boer alias Janis Joplin werd geboekt, de jukebox klonk meermaals bij de 'Back to the Sixties' feesten. Maar ook het Sinterklaasfeest en Carnaval werd uitbundig gevierd bij Overkamp en er werden droppings georganiseerd door Ans en Joop.

Eind vorig jaar kwam de kentering bij Joop en Ans. Joop geeft aan: "We worden wat ouder en het nachten doorhalen veroorzaakt tegenwoordig een heuse jetlag. We hebben een fantastische tijd gehad maar we vinden het welletjes en willen het wat rustiger aan doen. We waren dan ook blij verrast toen vier Vragenderse ondernemers zich meldden voor een overname. Werner Hegeman, Joop Ikink, Jos Tanck en Jan van de Wolfshaar hebben allemaal binding met Vragender en willen het dorpscafé en zalencentrum behouden." Het nieuws van de verrassende overname is heel positief ontvangen in het kerkdorp Vragender.

Het viertal is op zoek naar een geschikte uitbater, er hebben zich al gegadigden gemeld. "We verzoeken geïnteresseerden om contact op te nemen, zodat we in gesprek kunnen gaan. Natuurlijk willen we een mooie 'Overkamp traditie' behouden maar we staan vanzelfsprekend open voor nieuwe ideeën. Joop en Ans zijn bereid om desgewenst hun ervaringen te delen met een nieuwe uitbater", geeft Jan van de Wolfshaar aan.


www.cafe-overkamp.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden