De Doetinchemse zwemmer Daniël van den Berg is één van de gezichten van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Foto: Luuk Stam
De Doetinchemse zwemmer Daniël van den Berg is één van de gezichten van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Foto: Luuk Stam

Achterhoek geeft vorm aan Special Olympics 2018

Algemeen

DOETINCHEM - Voetballen in Groenlo, zwemmen in Doetinchem en wielrennen met start en finish in de gemeente Berkelland. Het is een greep uit de in totaal veertien Achterhoekse locaties waar komend jaar onderdelen van de Special Olympics plaatsvinden. Bij Marveld Recreatie in Groenlo verrijst het olympisch dorp.

Door Luuk Stam

De Achterhoek staat volgend jaar op 8, 9 en 10 juni in het teken van de Special Olympics. Ruim 2.500 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking nemen het drie dagen lang in 21 verschillende takken van sport op verschillende plekken in de regio tegen elkaar op. De sporters en hun begeleiders verblijven in het olympisch dorp, waar ook drie dagen lang de olympische vlam zal branden.
Vorig jaar al kreeg de Achterhoek dit tweejaarlijkse evenement toegewezen. Deze regio troefde daarmee Den Haag af en zorgt ervoor dat de Special Olympics zich na Nijmegen, Wijchen en Groesbeek in 2016 opnieuw in Gelderland ontvouwen. De organisatie van het evenement dat voluit de naam Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 draagt, presenteerde de plannen op vrijdag 31 maart in stadion De Vijverberg in Doetinchem.
De organisatie maakte onder andere de definitieve locaties bekend. Zo is het Groenlose SV Grol gastheer van het voetbaltoernooi. Het atletiektoernooi vindt plaats op het terrein van atletiekvereniging Archeus in Winterswijk. De ruiters en amazones werken hun wedstrijden af bij paardensportcentrum Lichtenvoorde en het golftoernooi speelt zich dan weer af op de baan van golfclub 't Zelle in Hengelo.
Ook zijn er locaties waar meerdere sporten samenkomen. Zo opent de SaZa Topsporthal in Doetinchem de deuren voor zowel het judo als de gymnastiek. De Doetinchemse volleybalvereniging Orion verzorgt samen met Longa '59 uit Lichtenvoorde het volleybal- en het beachvolleybaltoernooi. Net als de volleyballers strijken ook de handballers neer in de Hamalandhal in Lichtenvoorde.
Op stadion De Vijverberg onthulde de organisatie ook het logo (een speler met een lijf in de vorm van de A van Achterhoek in combinatie met de Olympische vlam), de twee hoofdsponsors (Seesing Personeel en Rabobank), de komst van een openingsceremonie (verzorgd door De Feestfabriek, organisator van onder andere de Zwarte Cross) en er was de presentatie van drie sporters die de Special Olympics in de Achterhoek een gezicht moeten geven.
Dat zijn de 10-jarige voetballer Basten uit het G-team van SV Grol, de 20-jarige paardrijdster Marije die rijdt bij het hippisch centrum in IJzerlo en zwemmer Daniël (33) uit Doetinchem. Die laatste won onlangs nog een gouden en twee zilveren medailles bij de Gelderse kampioenschappen. Wat Daniël van den Berg ervan vindt dat hij in de aanloop naar de Special Olympics zo'n prominente mag vervullen? "Top!", zegt de zwemmer. "Cool zelfs!" Hij steekt een duim in de lucht.
De 33-jarige zwemmer traint elke donderdag en kan op alle zwemslagen uit de voeten. Dat terwijl hij aanvankelijk het liefst ver wegbleef van het water. "Daniël sport graag", zegt vader Aad van den Berg. "Zaalvoetbal, paardrijden en skiën. Maar zwemmen durfde hij vier jaar terug nog amper. Dat hij dat nu wel durft en dat het zo goed gaat, is dus een enorme overwinning. Hier staat een heel trotse vader."
Met de organisatie van de Special Olympics willen de Achterhoekse organisatoren ervoor zorgen dat meer mensen met een verstandelijke beperking gaan sporten. "Wij willen duidelijk maken dat G-sporten in de maatschappij horen", vertelt voorzitter René van Gils. "De Special Olympics duren maar drie dagen, maar wij steken ook veel energie in de jaren daarna."
Dat klinkt de vader van Daniël van den Berg als muziek in de oren. "Er is veel onwetendheid over hoe belangrijk het is dat mensen die anders begaafd zijn, kunnen sporten", zegt hij. "Het draagt enorm bij aan hun eigenwaarde. Het sporten in competitieverband geeft ze een enorme boost. Dit evenement is een prachtige kapstok om deze mensen aan het sporten te krijgen."
Als het aan voorzitter René van Gils ligt, worden de Special Olympics van 2018 de beste die er ooit zijn geweest. "Dat kunnen we nu nog niet zeggen", aldus Ruud Verbunt, de landelijke voorzitter van de Special Olympics. "Ik heb wel enorme waardering voor deze organisatie en ik ben ervan overtuigd dat het een geweldig feest gaat worden. De beloning zal bestaan uit het enthousiasme van de sporters, want aan hen zal het zeker niet liggen."

Ook Daniël van den Berg zal zijn uiterste best doen. Hij gaat de komende tijd meer trainen om volgend jaar in zijn vertrouwde zwembad Rozengaarde in topvorm aan de start te kunnen staan van de Special Olympics. Meedoen is ook voor Daniël belangrijker dan winnen, maar stiekem hoopt hij in juni 2018 plaats te mogen nemen op het allerhoogste schavotje. "Ik ga voor een gouden medaille."


www.specialolympics2018.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant