De mensen achter de Vrije Soos: vnlnr. Barbara Pavinati, Dorian Temming en Dyon Temming. Foto: Mark Ebbers
De mensen achter de Vrije Soos: vnlnr. Barbara Pavinati, Dorian Temming en Dyon Temming. Foto: Mark Ebbers

Vrije Soos brengt creatievelingen samen

Algemeen

Binnenkort ook literatuur in Den Diek

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Creatieve geesten samenbrengen: mensen benaderen om zichzelf en hun werk te presenteren aan bezoekers. Om zo gesprekken op gang te brengen, energie los te maken, contacten te laten ontstaan - eigenlijk alles wat er kan gebeuren als creatievelingen bij elkaar komen. Met dat doel begonnen broer en zus Dyon en Dorian Temming en Barbara Pavinati vorig jaar de Vrije Soos. De eerste editie was op 25 november 2016, vrijdagavond 21 april is er alweer de vierde. Naast de Vrije Soos is Barbara inmiddels ook bezig met een Literaire Soos. Deze wordt gehouden op zondagmiddag 21 mei.

Dorian (27 jaar, wonend in Lichtenvoorde) is beeldend kunstenaar, ze maakt vrij werk maar werkt ook in opdracht, onder andere als illustrator. Haar broer Dyon (39, Vragender) heeft tuin- en landschapsinrichting als achtergrond en begon - na jarenlang rond de wereld gereisd te hebben - het Buitenburo. Daarmee richt hij zich op duurzame landschapsontwikkeling en de promotie van kunst in de Achterhoek. Barbara (40, Lichtenvoorde) is neerlandicus, blogster en correspondent voor onder andere de Elna.

Elke soos kent eigen dynamiek
De eerste Vrije Soos had als aanleiding de documentaire 'Cultuurbarbaren', over veranderend cultuurbesef, over kunst die meer de breedte dan de diepte ingaat en over de maatschappelijke relevantie ervan. Het was voor de drie initiatiefnemers afwachten hoe de avond zou verlopen. Dorian: "Het werd uiteindelijk een kringgesprek dat bijna de hele avond duurde. Er ontstond echt wat ik noem maakenergie: al pratend versterken mensen elkaar."
Voor de tweede editie werd de jonge fotografe Seraina Wams gevraagd. En voor de derde Joan Ederveen, autonoom beeldend kunstenaar. Dat mondde uit in een soort netwerkbijeenkomst, aldus Barbara.
Elke soos blijkt tot nu toe een eigen, onvoorspelbare dynamiek te hebben. En zo is het door de initiatiefnemers ook bedoeld: de presentatie op het podium is de aanleiding, wat er daarna in de groep gebeurt, ontwikkelt zich organisch.
Op de komende Vrije Soos presenteren restaurator Jolien te Welscher en interieurontwerper Natasja Scharenborg zich. Zij gaan het hebben over de relatie tussen hun werk en kunst, tussen techniek en kunst.

De drie edities van de Vrije Soos trokken elk zo'n vijftien mensen, in leeftijd variërend van 18 tot 55, afkomstig uit Lichtenvoorde maar ook uit de omgeving. Verschillende bezoekers kwamen na de eerste keer terug, en er meldden zich nieuwe gezichten. De Soos wordt bewust op verschillende weekdagen gehouden, zodat ieder de mogelijkheid heeft te komen. Iedereen is ook welkom, je hoeft zelf geen maker te zijn. Een open geest is volgens Dyon het belangrijkst: "Ook de centrale gast op een soos hoeft niet per se zelf een kunstenaar te zijn, een voormalige galeriehouder als Judith van den Mosselaar zou prima passen."

Literaire Soos
Meer dan Dorian en Barbara houdt Dyon van een vormloze inloop. Met name Barbara is meer van de structuur. Die wil ze ook aanbrengen in haar 'kindje': de Literaire Soos. Ze organiseert deze samen met Galerie Lodiek en haar Vrije Soos-partners. Barbara zelf zal voorlezen uit eerder geschreven eigen werk, wellicht aangevuld met werk speciaal geschreven voor de eerste Literaire Soos. Ronald Willering, raadslid in Oost Gelre, zal zijn eerste - nog te schrijven - eigen werk brengen. Hiermee hoopt hij een discussie op gang te brengen. Ook Dyon gaat zijn debuuttekst voordragen, daarbij muzikaal begeleid door gitarist Frank Baks: "Het is speciaal geschreven voor deze soos, een verhaal over wachten."

De eerste Literaire Soos is op zondag 21 mei om 15.00 uur, de inloop is vanaf 14.00 uur. De volgende Vrije Soos is op vrijdag 21 april om 20.30 uur. Beide bijeenkomsten – geen entree - vinden plaats in Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde.

Vlnr. Dorian Temming, Barbara Pavinati  en Dyon Temming. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna