Afbeelding

Dodenherdenking Mariënvelde

Algemeen


MARIËNVELDE - De 72ste dodenherdenking vindt plaats op donderdag 4 mei in de O.L. Vrouw van Lourdeskerk in Mariënvelde vanaf 19.30 uur.

Het thema van de viering is: 'Geef vrijheid door!' Hiermee sluit Mariënvelde aan bij het nationale thema van 2017. Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog ontroeren, omdat zij de essentie van het leven heel dichtbij brengen. Ze gaan over moed en opoffering, maar ook over de duistere kanten van de mens: diepgevoelde ellende, pijn, angst, onmacht en vernedering.

Over verraad leugens en lafheid
Het dagboek van Anne Frank is nog steeds een van de meest gelezen boeken ter wereld . Oorlogswinter van Jan Terlouw en de musical Soldaat van Oranje zijn soortgelijke voorbeelden. Persoonlijke verhalen over de oorlog zijn niet zomaar verhalen. Er hangt de schaduw overheen van de wereldgeschiedenis. Deze verhalen moeten worden verteld, ook 72 jaar na dato. Samen kunnen terugkijken op een gedeeld verleden en bereid zijn om ook samen verder de toekomst in te gaan is van groot belang. Het steeds vertellen van verhalen over de oorlog helpt de volgende generaties om waarden als vrede en vrijheid te waarderen en niet als vanzelfsprekend aan te nemen In elke stad en in elk dorp en in elke gemeente is dat mogelijk. Door elk jaar op 4 mei de eigen persoonlijke oorlogsverhalen van inwoners te vertellen. Heeft niet elke familie haar eigen verhaal? Ook krampachtig zwijgen is een verhaal. Niet kunnen praten over de vermoorde familie, een nimmer teruggekeerde geliefde. Of uit schaamte. Of vanwege een muur van onbegrip bij familie of vrienden die het allemaal niet hebben meegemaakt.

Stilstaan en vieren
4 en 5 mei zijn de jaarlijkse momenten om stil te staan bij de slachtoffers van oorlog en vervolging en om de vrijheid te vieren. Ook nu nog worden overal in de wereld mannen en vrouwen vervolgd omdat zij anders zijn. Omdat zij vechten voor vrijheid en democratie. Deze herdenking is vooral stilstaan in dankbaarheid bij hen die het hoogste offer brachten in de Tweede Wereldoorlog voor vrijheid. En dan wordt de naam genoemd van plaatsgenoot Johannes Hendricus Eijting, die op 12 mei 1940 sneuvelde op de Grebbeberg. Ook wordt gedacht aan de Poolse piloot Edward Cieslar die een Nederlandse verzetsheld werd en in Mariënvelde werd doodgeschoten op 30 maart 1945 op 18-jarige leeftijd. In het bijzonder worden de vijf Engelse piloten herdacht, die in Mariënvelde op de begraafplaats ter ruste zijn gelegd, want daar gaat deze avond de stille tocht naar toe. Het gebed voor de talrijke Joodse en andere slachtoffers die naar de concentratiekampen werden afgevoerd en nooit meer terugkwamen is ook dit jaar een vast ritueel tijdens de dodenherdenking in Mariënvelde.

Gebedsviering
Pastor Droste zal voorgaan in de gebedsviering voorafgaand aan de Stille tocht die om 19.50 uur begint. Kinderen dragen licht en bloemen mee. De heer B. Hermanns zal zoals altijd met het parochievaandel de stoet voor gaan. De gemeente Oost-Gelre zal door twee wethouders vertegenwoordigd worden. De kranslegging bij de graven is altijd een indrukwekkend moment. Het 4-5 mei comite uit Ruurlo, waar Mariënvelde al jaren mee samenwerkt, brengt traditiegetrouw weer een bloemstuk mee. De trompetsolo als laatste groet wordt ook dit jaar weer ten gehore gebracht. Het 4-5 mei comité roept eenieder op om 4 en 5 mei te gedenken. 5 Mei is bij uitstek de dag om de vrijheid te vieren, die ons is gegeven door hen, die eer en hulde worden gebracht brengen door een bloemengroet en door de twee minuten stilte.
Het comité besluit de uitnodiging voor iedereen met een gedicht van Leo Vroman:
'Kom vanavond met verhalen
Hoe de oorlog is verdwenen
En herhaal ze honderd malen
Alle malen zal ik wenen'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant