'Purple rain' met rechts zangeres Dewi Kok in de rol van Prince.
'Purple rain' met rechts zangeres Dewi Kok in de rol van Prince. Foto: Nicky Konings

Marianum LIVE 2017 aaneenrijging van hoogtepunten

Algemeen

24 nummers lang verwennerij

Door Henri Walterbos

GROENLO - Gouwe ouwe wereldhits instuderen die je nog nooit gehoord hebt en dan uiteindelijk zodanig uitvoeren alsof ze in je DNA zitten; waanzinnig goed! Deelnemende muzikanten, zangers en zangeressen tijdens ondermeer 'Do it again' van Steely Dan en 'God only knows' van The Beach Boys. Net als eerdere edities van het concept van de hand van 'muzikaal talent kweker' Frits Maters kan ook achter de editie 2017 het predicaat 'historisch' toegevoegd worden.

Muzikale grootheden als Peter Beets, Tom Holkenborg, Judith van Wanrooij en Ernesto Oosthuizen hebben hun succes mede aan hun muziekonderwijs op het Marianum in Groenlo te danken. Het kan haast niet anders zo zijn dan dat ook enkele deelnemers aan Marianum LIVE 2017 binnen een bepaald aantal jaren op grote podia in den lande zullen staan en buiten landsgrenzen op affiches prijken. Wat een talent! Drie van deze buitengewone talenten waren tevens de steun en toeverlaat voor Frits Maters om Marianum LIVE 2017 op te zetten. Bassist Wiebe Maaldering, drummer Bob Mali en Jochem Scharenborg op vleugel. "Zij waren letterlijk mijn steun in de rug. Ze hebben me fantastisch geholpen. Zonder hen was dit nooit gelukt," aldus Maters, zo trots als de bekende hond met zeven staarten.

Ware pareltjes
De avond is een aaneenrijging van hoogtepunten, 24 nummers lang verwennerij, met daartussen ware hoogstandjes. Regelmatig worden traantjes uit ooghoeken weggepinkt in de drie keer uitverkochte kapel en stoten bezoekers elkaar aan om hun kippenvel te laten zien. Ware pareltje komen voorbij. Zijn nummers als 'Breakeven' van The Script, 'Why' van Annie Lennox en 'Fix you' van Coldplay al ware hoogstandjes in de originele versie, in de uitvoering van jonge scholieren bezorgen de nummers ook in de Marianum LIVE-uitvoering een brok in de keel. Er wordt niet op safe gespeeld met muzikale niemendalletjes. Grote composities komen voorbij, zoals ook het complexe 'High hopes' van Pink Floyd. Fantastisch! In 'High hopes' een slide-solo van Mart Hillen waarvoor superlatieven ontbreken. Met de ogen dicht hoor je gewoon David Gilmour, de grote meester, zelf. Mart bekent na afloop vereerd te zijn dat hij als oud-leerling voor een gastoptreden is gevraagd door ook zijn voormalig muziekdocent, maar het tevens wel spannend te hebben gevonden. "Ik speel bijna nooit slide namelijk." Naast een begeleidende rol in meerdere songs krijgt Mart de ruimte een fabuleuze eigen bewerking van 'Smooth criminal' van Michael Jackson te spelen. Een ander gastoptreden dat indruk maakt is 'Yo! Mama', de benjamins van de avond, met een uitvoering van 'American Idiot' van Green Day. Het is hun debuut. Vier weken geleden waren de broers Youp en Mat Hummelink en Mats Kuiperij nog zoek naar een zanger. Lowie Immink blijkt de perfecte aanvulling. De band speelt alsof ze al vier jaar samen spelen. Een feest om naar te kijken en te luisteren. Iedere uitvoering verdient het om uitgebreid beschreven te worden. Marianum LIVE doet namelijk in alle opzichten denken aan een voormalig TV-programma; 'Het is hier fantastisch.'

Dvd en You Tube
Van Marianum LIVE zal een dvd verschijnen en zullen registraties op you tube verschijnen. "Dat wordt echter wel najaar," antwoordt Maters als hem gevraagd wordt of de nummers asjeblief snel op you tube geknald worden om na te genieten. "Het moet eerst nog allemaal goed ge-edit worden." Gingen uitvoeringen van wereldhits van eerdere edities Marianum LIVE diverse keren over 1.000.000 views, nummers als 'Another love' van Tom Odell, met een fenomenale Kevin Klavers als zanger, 'Purple rain' van Prince, door een tranenroerende uitvoering van Dewi Kok en 'Africa' van Toto, door alle deelnemers, maar met prachtige samenzang van Storm Wissink, Wouter Kistemaker en Kevin Klavers zullen vast en zeker ook de wereld over gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant